Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Boks žene
Somborskoj boksačici europska bronca 

GALATI, RUMUNJSKA – Članica BK Sombor Aleksandra Tepavac svoj vrlo zapažen nastup na Europskom juniorskom prvenstvu začinila je brončanim odličjem. U polufinalnoj borbi kategorije do 63 kg poražena je od najbolje juniorke Starog kontinenta, Talijanke Viole Piras. Meč je okončan odlukom suca u ringu 80 sekundi prije isteka regularnog vremena. Piras je blistala i u finalu, rezultatom 3:2 svladala je neugodnu Irkinju Christin Vinnie Mc Donaugh. Uz Aleksandru Tepavac, brončanu medalju osvojila je i Annie Manukjan iz Njemačke. Mlada Somborka je na prvenstvu bila najbolje plasirana članica reprezentaciji Srbije, ujedno i jedina na pobjedničkom postolju. Osvajanju odličja prethodile su pobjede u eliminacijskim mečevima protiv predstavnice Litve Kardokaite i Džihun iz Ukrajine. 
 
Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Mladi opravdali povjerenje

SUBOTICA – Pred svega stotinjak navijača nogometaši Bačke 1901 u 33. kolu su poraženi rezultatom 0:2 (0:1) od šestoplasiranog Željezničara. Ova utakmica ni za Subotičane ni za Pančevce nije imala rezultatski značaj, pa je meč igran bez velikog pritiska. Trener Savo Pavićević izveo je na travnjak nogometaše koji su tijekom proljeća bili u drugom planu i tako stekao uvid u njihove mogućnosti u istinskoj, ligaškoj borbi. Dečki su u cijelosti opravdali ukazano povjerenje, a samo neiskustvo, pomalo i nedostatak sreće u odlučnim momentima, onemogućili su ih u postizanju povoljnijeg rezultata. Domaćini su odigrali odlično prvo poluvrijeme, a za promašaje Orčića u 4. i 14., te Lukića u 27. minuti kažnjeni su pogotkom gostiju nakon brze kontre u posljednjim sekundama prije odlaska na odmor. U nastavku jaka kiša je znatno utjecala na igru, a napadači obiju ekipa zapucali su po nekoliko obećavajućih prigoda. Pavićević je nakon odmora u igru ubacio šesnaestogodišnjeg Šušnjara i dvije godine starijeg Nenadovića. Iako su domaćini u finišu utakmice opsjedali vrata gostiju, lopta jednostavno nije htjela u mrežu, a nova kazna uslijedila je iz brze kontre na isteku dodanog vremena, pa su tri boda pripala spretnijoj i sretnijoj ekipi. U posljednjem ovosezonskom kolu Bačka 1901 će gostovati u Zrenjaninu kod ekipe Radničkog, a osvojeni bod doveo bi Subotičane na 4. mjesto prvenstvene ljestvice. 

Vojvođanska liga Sjever
Preokret u finišu

CRVENKA – Pred četrdesetak gledatelja Tavankut je u pretposljednjem, 29. kolu, na gostovanju u Crvenki poražen od istoimene ekipe rezultatom 2:1 (0:1). Domaćini su u utakmicu ušli nonšalantno, pa im se takva igra osvetila već u 5. minuti. Jedan kontranapad Tavankućana efektno je završio Pejić Tukuljac. Skoro neometan ustremio se prema vratima domaćina i loptu iz punog trka poslao pod gredu nemoćnog vratara Drinčića. Nakon odmora probudili su se i domaćini, pa su malobrojni gledatelji uživali u nadigravanju. Uz podosta propuštenih prigoda, tek u finišu utakmice Crvenčani su uspjeli preokrenuti rezultat. Poravnali su u 76., a šest minuta kasnije, uz pomoć igrača gostujuće obrane, zatresli su mrežu nemoćnog Saboa. U narednom, pretposljednjem kolu, Tavankućani će ugostiti doprvaka, ekipu Sloge iz Čonoplje. 

Porazom se oprostili od navijača

SOMBOR – U pretposljednjem, 29. kolu, Radnički je na svojem travnjaku bio vrlo gostoljubiv. Gostima, petoplasiranoj Bajši, prepustili su puni plijen uz rezultat 2:4. Kako je utakmica bila bez rezultatskog značaja, rivali su igrali obostrano otvoreno, bez kalkulacija, pa su malobrojni gledatelji uživali u dopadljivom nogometu. Treneri su na travnjak izveli dosta mladih igrača, koji su na proljetošnjim utakmicama imali zanemarivu minutažu. Željni igre, upravo ovi mladići su diktirali tempo. Somborci će u posljednjem, 30. kolu, biti gosti sugrađanima, neprikosnovenom lideru prvenstva, Radničkom 1912. 

Sedmica za poluvrijeme

BAČKI BRESTOVAC – Lider prvenstva, Radnički 1912, pred pedesetak gledatelja na igralištu u Bačkom Brestovcu za jedno poluvrijeme je potopio fenjeraša BSK s visokih 0:7 (0:7). Domaćini su se već odavno oprostili od ovog ranga natjecanja, a ovu utakmicu su započeli s devet igrača na travnjaku. Lider je doputovao s bonus nogometašima, koji su do odmora bez ikakvih problema sedam puta zatresli mrežu BSK-a. Strijelci su bili Radev u 5., 10. i 41., Šarenac u 9., Mančić u 27. i Kovačev u 22. i 29. minuti. Tijekom odmora domaćini su obavijestili zvaničnike i goste da im trojica igrača zbog ozljeda nisu u stanju nastaviti igru, pa je utakmica završena postignutim rezultatom. U posljednjem kolu prvak će odigrati gradski derbi protiv ekipe Radničkog. 

Poraz bez značaja

APATIN – U igri bez rezultatskog značaja OFK Mladost Apa je pred dvjestotinjak svojih navijača poražena od OFK Vrbasa rezultatom 0:2 (0:1). U ravnopravnom nadigravanju obiju ekipa gledatelji su vidjeli niz atraktivnih poteza, odličnih udaraca na vrata, ali i nezaboravnih obrana obojice vratara. Gosti su u oba poluvremena iskoristili po jednu prigodu, u 35. i 82. minuti, i iz Apatina zasluženo odnijeli pun plijen. U narednom kolu OFK Mladost Apa će gostovati u Bačkom Petrovcu kod jedanaestoplasirane Mladosti.

PFL Sombor
Pobjeda nakon tromjesečnog posta

SOMBOR – Somborski ŽAK je u posljednjem ovosezonskom kolu na svojem travnjaku protiv Tvrđave iz Bača rezultatom 2:1 osjetio slast pobjede nakon puna tri mjeseca. Somborci, ekipa koja je u zimskoj pauzi slovila jednim od kandidata za najviši plasman, najveće su razočaranje u proljetnoj polusezoni.  Ovom pobjedom otklonili su i teorijsku opasnost od nepredviđenih zbivanja u Vojvođanskoj, odnosno Srpskoj ligi, pa će se i naredne jeseni natjecati u PFL Sombor. Za razliku od željezničara, Bačani su proljetos pravodobno pobjegli iz skupine ugroženih ekipa, pa su završnicu prvenstva odigrali bez straha od ispadanja.

PFL Subotica
Pali u nastavku

NOVI ŽEDNIK – U pretposljednjem kolu Preporod je na svojem travnjaku, u derbiju začelja, poražen s visokih 2:6 (1:2). Novožedničanima ništa nije polazilo za nogom, pa su već na odmoru gosti bili u minimalnoj prednosti. U nastavku je domaćin potpuno pao u igri, a gosti su to iskoristili i napunili im mrežu. U narednom, posljednjem kolu, Novožedničani će gostovati u Feketiću i protiv šestoplasiranog Jadrana pokušati iščupati bodove spasa.

Bajmačani pokazali tko je gazda

ĐURĐIN – Đurđinčani su u pretposljednjem kolu na svojem travnjaku ostali bez ijednog boda. Poraženi su od objektivno jače ekipe, Radničkog 1905 iz Bajmaka, rezultatom 1:3 (1:1). U posljednjem kolu Đurđinčani će gostovati u Ravnom Selu kod trećeplasiranog Proletera, a Bajmačani će ugostiti petoplasiranog Njegoša iz Lovćenca. I jedna i druga utakmica će biti bez ikakvog rezultatskog značaja.

Općinska liga Bačka Palanka
Za Plavance prvenstvo završeno

PLAVNA – Sloga je u pretposljednjem ovosezonskom kolu na svojem travnjaku ugostila favoriziranu Budućnost iz Gložana. Po očekivanju, Plavanci su poraženi rezultatom 0:3, a kako su u narednom kolu slobodni, za njih je ova sezona i završena. Sloga će prvenstvo najvjerojatnije završiti na 6. mjestu, sve ostale kombinacije bile bi nerealne. Fenjeraš Slavija iz Bođana, slobodna u ovom kolu, u posljednjem će gostovati u Malom Baču, kod dofenjeraša Mladosti. 

Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Goleada u Staparu

STAPAR – Nogometaši Dunava završili su sezonu porazom. U posljednjem kolu, na gostovanju u Staparu, u utakmici bez ikakvog rezultatskog značaja, viđena je prava goleada. Iako poraženi rezultatom 7:3 od četvrtoplasiranog Hajduka, Monoštorci mogu biti zadovoljni. Proljetnu polusezonu odigrali su prilično dobro, a u ekipu su uveli i nekoliko golobradih mladića, na koje će, ukoliko ne bude nepredviđenih odlazaka, moći računati na dulje vrijeme.  


Sonćanke ovjerile vizu za Francusku

APATIN – Proteklog vikenda u sportskoj hali OŠ Žarko Zrenjanin u Apatinu održano je Prvenstvo Srbije u mažoret plesu. Na natjecanju su sudjelovale mažoretkinje iz Bele Crkve, Soko Banje, Šapca, Sonte i Apatina. Osim predstavnika lokalne uprave, natjecateljice su pozdravili i dopredsjednik i generalni tajnik Europske mažoret asocijacije Dejan Đurić i Alen Ščurić. Zapažen nastup imale su članice KUD-a Mažoret iz Sonte Sara Butković u kategoriji solo junior mace, a Darija Kuruc i Anđela Šegrt bile su neprikosnovene u formaciji duo junior štap. Pobjednice državnog prvenstva u formaciji kadeti pompon bile su Sonćanke. Sve pobjednice Prvenstva Srbije plasirale su se na Europsko prvenstvo u mažoret plesu, koje će biti održano u rujnu ove godine u Francuskoj.
Ivan Andrašić 

 

Košarka
Košarkaški turnir veteranki i veterana

SUBOTICA – Subotica će od 7. do 9. lipnja biti domaćin sada već tradicionalnog, XXII. po redu Međunarodnog turnira veteranki i veterana. Prijavljeno je preko 30 ekipa iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i Srbije. Utakmice će biti igrane u Dvorani sportova, te osnovnim školama Žarko Zrenjanin i Majšanski put.

Jubilej
Iako nije odigrao niti minute u finalnom duelu svog Liverpoola i Tottenhama (2:0), Dejan Lovren je postao deseti hrvatski nogometaš koji u svom CV-u može potpisati naslov osvajača Lige prvaka. Neuklapanje u taktičke postavke trenera Kloppa za odlučujući duel nimalo ne umanjuje njegove zasluge u prijašnjim susretima koji su vodili do osvajanja najprestižnijeg klupskog trofeja u nogomentnom svijetu. Lovren se tako pridružio poznatim hrvatskim perjanicama (Bokšiću, Bobanu, Šukeru, Šimiću, Bišćanu, Mandžukiću, Modriću, Rakitiću i Kovačiću) zaokruživši brojku slavodobitnika na impozantnih deset veličanstvenih. Nije mala stvar uzmemo li koliko stanovnika ima mala Hrvatska, a koliko već godina ima stalnog predstavnika (ali i osvajača) u finalu nad finalima.
Rekorder je naravno Luka Modrić s četiri osvojene europske krune (2014., 2016., 2017., 2018.), potom slijedi Mateo Kovačić (2016.-18.), te Dario Šimić (2003., 2007.), dok su ostali imali čast podići »ušati pokal« samo jednom u karijeri. Zanimljivo je istaknuti kako je prvi hrvatski osvajač bio Alen Bokšić, daleke 1993. godine u prvom izdanju novoformirane Lige prvaka koja je nastala iz nekadašnjeg Kupa prvaka.
Protekli tjedan obilježilo je još jedno veliko nogometno finale, duel za pobjednika Lige Europe, drugog po jakosti natjecanja na Starom kontinentu. U još jednom engleskom finalu pobjedu je slavio Chelsea protiv Arsenala (4:1), a hrvatski nogomet je u Kovačiću ponovno upisan u povijest. Naime, igrač Reala iz Madrida na posudbi u Chelseu postao je tek drugi Hrvat kojemu je uspjelo objediniti naslove u oba klupska natjecanja (prvi je Ivan Rakitić, Sevilla i Barcelona). Za razliku od svog reprezentativnog kolege Dejana, Mateo je odigrao gotovo cijeli finalni susret i značajno pridonio velikom trijumfu svoje momčadi.
Hrvatsku nogometnu reprezentaciju očekuje nastavak kvalifikacija i izuzetno značaj susret protiv Walesa, pa će se priključivanjem dvojice velikih euroslavljenika dobiti na jačanju pobjedničkog ozračja koje je itekako potrebno nakon kiksa protiv Mađarske. 
Osobito što će vatreni za ovaj susret biti oslabljeni neigranjem Rakitića (osobni razlozi) i nekoliko ozlijeđenih igrača. 
Na krilima uspjeha hrvatskih predstavnika u euro kupovima reprezentacija bi trebala ponovno uzletjeti do vrha tablice u kvalifikacijama za sljedeće Europsko prvenstvo.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika