Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HKU Antun Sorgg iz Vajske sudjelovala je uspješno na reviji nošnji u okviru 25. Baranjskog bećarca u Duboševici. Odjeveni u nošnje, Sorgg su predstavljali Katica Barukčić i Marin Šimunović, a pridružila im se i Evica Bartulov iz Plavne. Marin Šimunović (koji je nastupio zajedno s Paulinom Gurić) osvojio je posebnu nagradu za mušku nošnju, dok je Evica Bartulov osvojila treće mjesto. Inače, posebnu nagradu za nošnju osvojila je Šokica iz Monoštora. Program je vodio Branko Uvodić.
Na reviji su prikazane nošnje iz raznih krajeva Hrvatske, Mađarske i Vojvodine. Na manifestaciji je, među ostalim, predstavljena i knjiga Šokačka rič u kojoj se nalazi i pjesma Stanke Čoban iz Bača. 
Baranjski bećarac održava se od 1987. s ciljem očuvanja kulturne baštine baranjskih Šokaca. Svake se godine održava u drugom selu Općine Draž, a idući će biti u Topulju.
A. Š.

 

Gubec u Đakovštini
 

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta gostovalo je protekloga vikenda sa svojom reprezentativnom skupinom u Satnici Đakovačkoj na 11. po redu  manifestaciji Satnica u igri, pjesmi i plesu. U dvodnevnom programu sudjelovalo je preko dvadeset KUD-ova. Prvoga dana na sceni su se vidjeli izvođači iz Starih Perkovaca, Ivanovca, Koške, Lapovaca, Donje Motičine, Koritne, Kupine, te Tavankuta. Osim ugodnog nastupa i lijepog provoda, Tavankućani su stekli nova prijateljstva i dogovorili buduću suradnju.
I. D.HKPD Matija Gubec iz Tavankuta gostovalo je protekloga vikenda sa svojom reprezentativnom skupinom u Satnici Đakovačkoj na 11. po redu  manifestaciji Satnica u igri, pjesmi i plesu. U dvodnevnom programu sudjelovalo je preko dvadeset KUD-ova. Prvoga dana na sceni su se vidjeli izvođači iz Starih Perkovaca, Ivanovca, Koške, Lapovaca, Donje Motičine, Koritne, Kupine, te Tavankuta. Osim ugodnog nastupa i lijepog provoda, Tavankućani su stekli nova prijateljstva i dogovorili buduću suradnju.
I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika