Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpisani ugovori s budućim korisnicima poljoprivrednih kredita

Potpisivanje ugovora s predstavnicima 14 udruženja građana koji su uspješno konkurirali na natječaj Tajništva za poljoprivredu i zaštitu životnog okoliša Gradske uprave Grada Subotice upriličeno je u petak, 31. svibnja, u Plavoj dvorani Gradske kuće. U pitanju su udruženja koja se pretežito bave poljoprivredom, odnosno programskim aktivnostima vezanim za ovu granu gospodarstva.
Ukupna vrijednost natječaja je dva milijuna dinara, a udruženja su pojedinačno mogla dobiti do 200 tisuća dinara za svoje programske aktivnosti, seoske manifestacije i za popularizaciju malih poljoprivrednih proizvođača, odnosno lokalnih i domaćih proizvoda.
Član Gradskog vijeća zadužen za poljoprivredu Simon Osztrogonác je ovim povodom rekao kako je bilo više zahtjeva za subvencioniranim kreditima registriranim poljoprivrednim gospodarstvima s teritorija grada, međutim nisu svi ispunjavali sve potrebne uvjete. Također, budući da je traženo nešto više sredstava od onih s kojima se raspolagalo (dva milijuna dinara u gradskom proračunu), svima je traženi iznos smanjen za deset posto, što znači da su svi budući korisnici dobili oko 180 tisuća dinara.
Udruženja su uglavnom konkurirala za razne seoske manifestacije kao što su Utrka magaraca u Kraljevom Brigu, Festival mlade rakije u Mirgešu, Dan češnjaka na Šupljaku, Dani vina u Hajdukovu i dr.
Među budućim korisnicima poljoprivrednih kredita je i predsjednik Udruženja proizvođača i ljubitelja rakije Subotička pješčara Saša Kopilović.
»Udruženje ove godine organizira 12. po redu Festival mlade rakije In memoriam Blaško Kopilović. Došli smo potpisati ugovor o financiranju iz područja poljoprivrede, gdje smo konkurirali kako bismo dobili određena sredstva s kojima bi nas grad sufinancirao u određenom dijelu našeg projekta koji se održava 12. put. Festival mlade rakije će, kao i do sada, biti održan druge subote u 11. mjesecu, a ove godine to će biti 9. studenog. Sva sredstva su uvijek dobrodošla i uvijek korisna, pogotovo kada grad prepozna ono što smo napravili. Ovo je drugi put da smo od grada tražili i dobili financijsku potporu«, navodi Kopilović.
U povodu potpisivanja ovih ugovora, zamjenica gradonačelnika Subotice Tímea Horvát je rekla da s ovim činom dokazuju kako Gradska uprava i ove godine pomaže rad udruženja građana koja rade na popularizaciji svojih aktivnosti i domaćih proizvoda, ali i na popularizaciji samog imena grada jer mnoge manifestacije vezane za ove programske aktivnosti nisu samo lokalnog već i državnog i međunarodnog karaktera.
I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika