Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vila s pogledom na vlakove

U knjizi koju je ljekarnik i zaljubljenik u Palić Aurel Stadler napisao šezdesetih godina prošlog stoljeća, a objavljena je naknadno, 1998. godine, u izdanju JP Palić – Ludaš, pod naslovom Istorija Palića 1462. – 1958., autor među brojnim podacima o ovom kupalištu bilježi i zanimljivu priču o vili bračnog para glumaca:
»Subotičko gradsko pozorište je 14. prosinca 1904. godine proslavilo pedesetogodišnjicu svog rada. Nekada najbolji članovi Kazališta, bračni par Imre Demidor i Ema Takács, napustili su Kazalište i sagradili vilu na Paliću. Ova interesantna jednokatna vila postoji i danas, blizu željezničke pruge u ulici Józsefa Hegedűsa (ranije Amerikanska ulica), na uglu, kod vile Latinovića. Demidor je kasnije postao odvjetnik i, čak, tajnik Odvjetničke komore. I čuvena Kornelija Priele, velika zvijezda dramske umjetnosti, bila je izvjesno vrijeme član subotičkog Kazališta, a kada se povukla, živjela je više godina na Paliću i bila vrlo popularna...«.
Na karti Palića iz 1928. godine ovaj objekt u Amerikanskoj ulici nosi broj 8.
Vila glumačkog bračnog para postoji i danas, poslije 115 godina, no to je tek jedna njena polovica, a druge polovice više nema. Naime, nekada su placevi za palićke vile bili veliki; vidi se to i na starim kartama. Vile su bile okružene vrtom, a na ostatku placa su postojali voćnjaci i vinogradi. U proteklih stotinu godina nekadašnja velika imanja su usitnjena, među njima i spomenuto, na kome su do danas nastala četiri placa. Fasada objekta u proteklom razdoblju je mijenjana, a promijenilo se i okruženje ove neobične palićke vile: željeznička pruga još postoji, ali vlakovi ovuda više ne prometuju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika