Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ubistva i nestanci Hrvata u Vojvodini

Ubistvo Marije Purić

Marija Purić (1966), Hrvatica iz sela Golubinci u opštini Stara Pazova, ubijena je 6. februara 1994. u porodičnoj kući. 
Porodica Purić je od 1992. godine bila izložena telefonskim pretnjama. Obično bi posle ponoći neko pozvao i psovao im »majku ustašku« i pretio da će ih zaklati. Mesec dana pred ubistvo Marije Purić, NN lice je pozvalo telefonom porodicu Purić i tražilo od njih da dan kasnije ostave 2.000 maraka ispod cigle na prilazu njihovoj kući. Porodica Purić je odbila da to uradi. 
Dana 6. februara 1994. godine u kasnim večernjim satima NN lice je ušlo u kuću porodice Purić i ubilo Mariju Purić u trpezariji. Ona je izbodena nožem. U drugim prostorijama kuće u tom trenutku su bili Marijina majka i brat. Marijin otac se nalazio u štali. Kada su čuli buku, Marijina majka i brat dotrčali su do trpezarije, gde su zatekli Mariju u krvi. Odmah su je kolima odvezli u Dom zdravlja Stara Pazova, gde je konstatovano da je Marija preminula.
Iste večeri, policija iz Stare Pazove je izvršila uviđaj u kući porodice Purić. Narednih dana policija je više puta ispitala oca i brata Marije Purić. Ispitivanje je vođeno tendenciozno, na šta, između ostalog, ukazuje i pitanje koje im je postavljano – zašto mrze Srbe. Iz tog razloga brat Marije Purić zaključio je da policija njega sumnjiči za ubistvo sestre, zbog čega je napustio Srbiju. 
Za ubistvo Marije Purić nikada niko nije procesuiran.

Ubistvo Živka Litrića

Živko Litrić (1936), Hrvat iz Kukujevaca, ubijen je 12. avgusta 1995. godine u porodičnoj kući u tom selu u ulici Vuka Kara-džića. Za ovo ubistvo osuđen je Vilim Virt, izbeglica iz Hrvatske, Hrvat oženjen Srpkinjom, koji se u Kukujevce doselio 1992. godine.
Vilim Virt se nakon doseljavanja u Kukujevce angažovao oko zbrinjavanja srpskih izbeglica. Kako je sam govorio, bio je spreman da pod pretnjom iseljava Hrvate iz Kukujevaca. Pred istražnim sudijom i na suđenju za ubistvo Litrića, izjavio je da ga je ubio zato što se »ponašao prohrvatski, tačnije, bio je veliki Hrvat, puštao je Radio Zagreb u alkoholisanom stanju, psovao je majku četničku«. Virt je takođe tvrdio da ga je najviše pogodilo to što je Litrić puštao muziku u vreme dok su izbeglice dolazile u Kukujevce. Virt je, po sopstvenom priznanju, od dolaska u Srbiju bio član SRS. 
Dana 12. avgusta 1995. godine kasno uveče Vilim Virt je ušao u kuću Živka Litrića između 23 časa i ponoći i zatekao ga kako spava. Udario ga je pesnicom dva puta u glavu, usled čega je Litrić izgubio svest. Virt je tada izvadio kaiš iz pantalona, napravio omču i zadavio Litrića.
Dva dana nakon počinjenog ubistva, Vilim Virt je, uz podršku zamenika predsednika SRS-a u Kukujevcima Petra Markovića, otišao u Zvornik i prijavio se kao dobrovoljac u srpske jedinice u BiH.
Po dolasku u Zvornik Virt je priznao da je u Kukujevcima ubio Živka Litrića. Vojne vlasti Zvornika su odmah obavestile SUP Sremske Mitrovice, nakon čega je Virt uhapšen.
Vilim Virt je 1996. godine osuđen za ubistvo Živka Litrića na deset godina zatvora, dok je Stevo Mrmoš, koji mu je pomogao da prikrije dokaze, osuđen za krivično delo pomoći učiniocu posle krivičnog dela na šest meseci zatvora.

 

Fond za humanitarno pravo (FHP) 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika