Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nestaju nazivi ulica po hrvatskim velikanima u Vojvodini

U povodu aktualnih tendencija kojima su promijenjena ili se nastoje promijeniti nazivi pojedinih ulica u vojvođanskim mjestima nazvanih po hrvatskim velikanima održan je 3. lipnja sastanak u Pokrajinskom tajništvu za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalni razvoj. Sastanak je bio iniciran od strane kabineta predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i Pokrajinskoga tajništva u kojemu je i održan. 
Glavni povod za održavanje sastanka jest nastojanje lokalnih vlasti u Pančevu da se ime Strossmayerove ulice promijeni u Miloša Crnjanskog, što je izazvalo i reakcije od predstavnika Udruge banatskih Hrvata, najrelevantnije udruge u vojvođanskom dijelu Banata koja se bavi očuvanjem etnokulturološkoga identiteta Hrvata na tom prostoru. Predsjednik udruge Goran Kaurić se ovim povodom obraćao i Hrvatskom nacionalnom vijeću te je upozorio da je u Pančevu ovo postao svojevrsni negativni trend, te da je prethodno promijenjeno i ime Ulice Matije Gupca, a u Zrenjaninu je prethodno promijenjen naziv Frankopanske ulice, bez toga da su prethodno lokalne vlasti o ovome obavijestile HNV kao najviše tijelo kulturne autonomije Hrvata u Srbiji. 

Negativni trend

Sastanku su prisustvovali viša savjetnica premijerke Srbije Svetlana Jovanović, pokrajinski podtajnik Nebojša Jovanović i predsjednik Komisije za imenovanje ulica Grada Pančeva Nemanja Rotar te predstavnici hrvatske manjine: predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik Udruge banatskih Hrvata i vijećnik u HNV-u Goran Kaurić i međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović.
Jasna Vojnić je istaknula da mijenjanje naziva ulica s hrvatskim predznakom jest trend koji ponovno postaje sve prisutniji, što za hrvatsku manjinu ima izuzetno negativne konotacije i posljedice i da su u samo posljednjih nekoliko godina promijenjena imena preko petnaest ulica, i to u mjestima u kojima Hrvati žive u značajnijem broju. Predsjednica HNV-a je istaknula kako očekuje da se prilikom ovakvih inicijativa kontaktira HNV kao najviše tijelo manjinske samouprave Hrvata u Srbiji kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja koja neće biti isključivo na štetu hrvatskoga naroda u Srbiji. Vojnić je rekla kako je sazivanje sastanka dobar pokazatelj da postoji želja za rješavanjem problema kroz institucije i zahvalila predstavnici premijerke na inicijativi da se sastanak održi.

Osporava se prisutnost Hrvata

Goran Kaurić je istaknuo da ovakve inicijative predstavljaju jedan dublji kulturološki problem i da se na ovaj način osporava prisutnost hrvatskoga naroda na ovim prostorima. Kaurić je istaknuo da je do sada izostajao konstruktivan dijalog lokalnih vlasti u Pančevu i da je o ovakvim pitanjima neophodno konzultirati predstavnike hrvatske manjine. Kaurić je rekao i da su Hrvati disperzirana manjina, u formalno-pravnom smislu nova nacionalna manjina koja nije naslijedila prava koja su neke druge tradicionalne manjine naslijedile još iz vremena socijalizma i da je iz tog razloga neophodno da nositelji vlasti na lokalnoj razini očituju veće razumijevanje za probleme Hrvata na ovim prostorima.
Darko Baštovanović je istaknuo da se na ovakav način krše i europski standardi zaštite nacionalnih manjina, koje je Srbija svojim zakonodavstvom ratificirala i koji su iznad srbijanskoga zakonodavstva. Baštovanović je naglasio da se i manjinska pitanja koja imaju dublju kulturološku konotaciju ne mogu promatrati isključivo s formalno-pravnog i proceduralnoga aspekta, jer oni podrazumijevaju i kontinuirano unaprjeđivanje uvjeta za bolju implementaciju prava. Međunarodni tajnik je naglasio i da je proces europskih integracija i priključenje Srbije EU jedan od najvažnijih prioriteta HNV-a i drugih krovnih institucija hrvatske manjine i da ovakve inicijative ne mogu biti ocijenjene kao pozitivne pred međunarodnim mehanizmima monitoringa ovoga procesa.
Iako smatraju da procedure nisu prekršene, predstavnici državnih i pokrajinskih institucija su se suglasili sa stajalištem da je neophodno više konzultirati predstavnike manjina kada su ovakve inicijative u pitanju. Najavljeno je i da će obavijest i preporuku o takvom postupanju svim jedinicama lokalne samouprave uputiti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Istodobno su naglasili i da će nastojati održavati komunikaciju s predstavnicima hrvatskih institucija.
H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika