Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne boj se, stado malo

Nakon dvodnevnog posjeta Rumunjskoj, papa Franjo 7. svibnja posjetio je i Sjevernu Makedoniju, gdje se u Predsjedničkoj palači susreo s predsjednikom Đorgeom Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevim, te novoizabranim predsjednikom Stevom Pendarovskim, te predstavnicima Vlade, građanstva i diplomatskoga kora. 
Papa Franjo prvi je papa koji je posjetio Makedoniju, a za izostanak dosadašnjih posjeta komentatori su naveli izuzetno mali broja katolika. Naime, Makedonija je pravoslavna zemlja, te pravoslavni vjernici čine dvije trećine stanovništva, zatim veliki broj čine muslimani i druge vjerske zajednice, dok katolici čine tek jedan posto stanovništva ove zemlje, koje je papa ovom prilikom ohrabrio riječima, koje su i moto ovoga susreta Ne boj se, stado malo. 
Tijekom posjeta Sjevernoj Makedoniji papa Franjo je na Trgu Makedonija u Skoplju predvodio svečano euharistijsko slavlje s oko 15 tisuća makedonskih katolika i hodočasnika iz susjednih zemalja, a promatrači ističu kako su se na misi okupili i pravoslavni i muslimanski vjernici. 
Dolazak svetoga Oca se poklopio i s 25. obljetnicom diplomatskih odnosa sa Sjevernom Makedonijom, koju je papa nazvao mjestom susreta Istoka i Zapada, mjestom susretanja različitih kulturalnih strujanja, različitih vjerskih zajednica, brojnih posebnih obilježja, koji čine mozaik neophodan za sagledavanje cjelokupne slike. 
Papa Franjo posjetio je Memorijalni centar sv. Majke Terezije, koja je rođena u Skoplju, blagoslovio je kamen temeljac za crkvu u spomen na albansko-makedonske svece, molio Gospodina za milost da i mi budemo znakovi ljubavi i nade u našemu vremenu, te je istaknuo kako kršćani trebaju biti osjetljivi na vapaj siromašnih, bolesnih, isključenih i najmanjih. 
Tijekom jednodnevnog posjeta papa se susreo s državnim zvaničnicima, predstavnicima pravoslavne i muslimanske zajednice, katoličkim poglavarima i vjernicima, siromašnima, izbjeglicama i s mladima. 
Priredila: Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika