Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Zlatni svećenički jubilej mons. dr. Nikole Škalabrina 

Na misi posvete ulja u đakovačkoj katedrali sv. Petra, na Veliki četvrtak, 18. travnja, svoga se zlatnog svećeničkog jubileja sjetio Nikola Škalabrin, doktor crkvenoga prava i sudski vikar Međubiskupijskoga suda prvoga stupnja u Đakovu koji djeluje na području Đakovačko-osječke metropolije. Škalabrin je rođen 15. lipnja 1944. u Zemunu. U rodnom je gradu završio osnovnu školu, klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Đakovu, a teologiju u Đakovu. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1969. godine. Nakon svećeničkoga ređenja bio je kapelanom u Bizovcu do 1973. godine, a župnik u Levanjskoj Varoši od 1973. do 1974. Prebendarom đakovačke stolne crkve imenovan je 1974., kao i prefektom Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu. Nakon toga je poslan na studije crkvenoga prava u Rim, gdje je doktorirao 1986. Na teološkom učilištu u Đakovu je profesor kanonskoga prava od 1980. Rektor Više bogoslovne škole u Đakovu bio je od 1989. do 2011., a prorektor od 1989. do 1993. Objavio je svoju doktorsku disertaciju, kao i nekoliko knjiga komentara Zakonika kanonskoga prava. Poznati je stručnjak u području kanonskih propisa glede sakramenta ženidbe. Od 2000. godine je kapelan Njegove Svetosti (monsinjor) i do danas jedini živući katolički svećenik podrijetlom iz Zemuna.
M. Tucakov  

Nacionalni susret volontera i djelatnika Caritasa

Ruski Krstur – Marijansko svetište Vodica – 1. lipnja 2019.
Program susreta
10.00 – Dolazak volontera i djelatnika Caritasa u Ruski Krstur – Marijansko svetište Vodica
10.30 – Pozdravni govor i obraćanje: mons. Đure Džudžara i mons. Stanislava Hočevara
11.00 – Sveta misa
12.30 – Ručak
13.15 – Rad u grupama na temu ŽUPA + ŽUPNIK + VOLONTER                                         = USPJEH
14.30 – Evaluacija
15.15 – Pauza
15.45 – Krunica
16.20 – Blagoslov i završetak susreta
Svi zainteresirani volonteri mogu se prijaviti u svojim župama.

Crkva u Srbiji ugostit će kardinala Leonarda Sandria

Prigodom proslave uspostave Eparhije svetoga Nikole za katolike bizantskoga obreda u Srbiji, u našoj zemlji će 18. i 19. svibnja boraviti kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, potvrdio je epahrijski vladika mons. Đura Džudžar. Prvoga dana proslave, nakon svečanoga večernjega bogosluženja u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla u Novom Sadu, uslijedit će akademija na kojoj će se vjernici i ostali gosti upoznati s poviješću i životom katolika bizantskoga obreda u našoj zemlji, te poviješću i sadašnjošću njihova crkvenoga organiziranja. 
Svečana arhijerejska liturgija, kojoj će predsjedati kardinal Sandri, bit će slavljena u katedralnoj crkvi sv. Nikole u Ruskom Krsturu u nedjelju, 19. svibnja, i počet će u 10 sati. S uglednim članom rimske Kurije koncelebrirat će veliki broj biskupa bizantskoga i rimskoga obreda iz naše zemlje i inozemstva, a očekuje se i veliki broj hodočasnika.         
Prema službenim podacima Svete Stolice iz 2017. godine, Eparhija sv. Nikole ima 21.845 vjernika organiziranih u 21 župi, o kojima skrbi 19 eparhijskih svećenika i dvojica redovnika. U eparhiji djeluje 65 redovnica. Katolici bizantskoga obreda u Srbiji su većinom Rusini, uz nešto manji broj Ukrajinaca, te dvije aktivne župe u kojima su većina Rumunji.  
M. Tucakov    

Dan duhovnih zvanja u subotičkoj katedrali

Četvrta nedjelja iza Uskrsa je nedjelja Dobroga Pastira, te ujedno Svjetski dan duhovnih zvanja. Nedjelja se zove po Isusu, Dobrome Pastiru, koji život svoj polaže kao pastir koji čuva i živi za svoje stado. Ovaj dan je ustaljen kao Svjetski dan duhovnih zvanja na II. Vatikanskom saboru i od tada sveti oci šalju posebno papinsko pismo da bi upozorili vjernike na potrebe svećeničkih, redovničkih i misionarskih zvanja. 
Dan duhovnih zvanja za učenike Paulinuma je najvažniji dan iza dana gimnazije i sjemeništa. Toga dana učenici svake godine priređuju prigodni program i slave svetu misu u katedrali-bazilici svete Terezije Avilske. 
U nedjelju, 12. svibnja, u 18.30 sati bit će prigodni program u čast duhovnih zvanja, a iza toga će u 19 sati biti sveta misa, koju će služiti odgojitelji Paulinuma. Prigodni program i svetu misu će uzveličati sviranjem, pjevanjem i recitacijama učenici Biskupijske gimnazije i sjemeništa Paulinum. Za taj program i za svetu misu paulinci rado očekuju vjernike i sve zainteresirane. 
J. M. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika