Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Valentina treća u Hrvatskoj

Prošlog tjedna je u Čakovcu održana posljednja, nacionalna razina kviza znanja i kreativnosti Čitanjem do zvijezda za osnovce na kojoj već četvrtu godinu sudjeluje i ekipa iz Subotice. Kao najbolje u Subotici u Hrvatsku su otputovale Matea Rudinski, Lea Vojnić Đanin, Katarina Ivanković Radaković i Valentina Mačković, učenice Osnovne škole Matko Vuković predvođene njihovom mentoricom Mirjanom Crnković, a pridružio im se i David Kozma, koji je ugostio vršnjake u Subotici. Kao organizatori natjecanja u Subotici s njima su u Čakovcu boravile i predsjednica Odbora za obrazovanje pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Margareta Uršal i urednica kulturnih programa u Gradskoj knjižnici Subotica Bernadica Ivanković. Bio je ovo istodobno i nastavak projekta Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice kojim su prije mjesec dana ugostili vršnjake u Subotici.
Kakvi su dojmovi s puta koji je trajao od 2. do 4. svibnja doznali smo od Lee Vojnić Đanin: »U Čakovec smo stigli oko podneva, a domaćini su nas veoma lijepo dočekali u III. osnovnoj školi Čakovec. Nakon ručka uslijedila je radionica ukrašavanja medenjaka gdje smo se lijepo opustili i družili s našim sada već dobrim prijateljima, a poslije svega i slatko najeli. Nakon toga obišli smo njihovu školu, prisustvovali satu matematike, a kasnije i informatičkoj radionici programiranja m-bitova. Sve je to za nas bilo doista zanimljivo, ali i poučno iskustvo, kao priprema za budući nastavak školovanja u Hrvatskoj. Potom smo uzeli stvari i svatko od nas je otišao u svoju obitelj. Mislim da mogu govoriti u ime svih kada kažem da smo bili kao doma. Nakon tri dana osjećali smo se kao pravi članovi tih obitelji. Osobno, vidjela sam i drugi dio Čakovca, općinu Sv. Juraj na Bregu, najviši vrh Čakovca, a s obzirom na beskrajnu ravnicu koju imam doma u Subotici, ovo je bilo nešto novo ali i krasno, posebice pogled s brda na grad. Drugoga dana prije natjecanja imali smo prijem u županiji i kratak razgovor za razbijanje treme pred pisanje testa. Test je uslijedio u 11 sati i nakon svega možemo biti zadovoljni svojim radom i trudom jer smo osvojili negdje središnju poziciju na konačnoj ljestvici. Naša srca su puna ponosa, jer je naša talentirana prijateljica Valentina Mačković osvojila treće mjesto u kategoriji plakata. Bravo za Valentinu! Nakon natjecanja otišli smo na večeru u Prelog koju je organizirao Rotary klub. Lijepo su nas dočekali i darivali. Trećeg, posljednjeg dana smo imali veoma zanimljivu radionicu u Muzeju Međimurja u Čakovcu, gdje smo bolje upoznali hrvatsku kulturu i povijest. Također, igre koje smo naučili bile su beskrajno zabavne. Nakon toga, pozdravili smo se sa svojim, sada već starim prijateljima i krenuli doma. Nikada nećemo zaboraviti druženje i smijeh s njima, izlaske i obilaske grada. Učinili su da se osjećamo kao da smo oduvijek tamo. Ovo nam je sigurno jedna od najljepših uspomena koje ćemo se sjećati kroz život«. 
Lijepo je što su prijateljstva koja su začeta prije mjesec dana u Subotici, učvršćena novim druženjem u Čakovcu a vjerujemo da će biti i nastavljena. A sve je započelo s knjigom. Pa čini mi se kako knjiga jest moćni medij. Dobro je čitati.
B. I. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika