Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U čast prvog pročelnika

Stolni tenis u HKUD-u Vladimir Nazor sport je u kojem su članovi Nazora aktivni još od 1938. godine. Prvi pročelnik ove sekcije bio je Stipan Bakić i upravo u njegovu čast održava se istoimeni Memorijal. Najveći interes članova za ovaj sport bio je tijekom 50-ih godina kada je u prostorijama Hrvatskog doma trenirala prva ekipa somborskih stolnotenisača. Narednih godina interes za stolni tenis je slabio, ali tradicija nije prekidana. Sada se u Nazoru održavaju dva turnira: Božićni – na kojem sudjeluju članovi Nazora – i Memorijal Stipan Bakić, koji je otvoren za sve zainteresirane stolnotenisače.

Dominacija Apatinaca

Pobjednik ovogodišnjeg memorijala je Bogdan Cvetićanin, aktivni igrač Stolnoteniskog kluba Apatin, drugo mjesto izborio je Vlado Kovčin, član istog kluba, a treći je bio Kristijan Tomasović iz Sombora. 
»Sudionik ovog turnira sam posljednjih pet ili šest godina. Domaćini su uvijek bili korektni i fer prema nama i zato se i vraćamo svake godine. Sada se već dobro znamo i druženje i poštovanje koje imamo jedni prema drugima razlog je što rado dolazimo. A što se tiče turnira, nikada nije lako ostvariti dobar rezultat, uvijek je to borba. Ove godine s nama su i naši prijatelji iz Osijeka što turniru daje i međunarodni karakter. Tu su i gosti iz Novog Sada. Mi domaći više smo rekreativci i bit će uspjeh ukoliko dođemo do neke od medalja«, kazao je tijekom turnira Kovčin, koji stolni tenis igra 15 godina, posljednjih godinu dana aktivno u apatinskom klubu koji se natječe u Bačkoj ligi. 
»Turnir je dobar i dosta jak. Ima ovdje dosta mladih igrača, a mladost i treba pobjeđivati. Ja sam rekreativac tako da nisam ovdje došao radi borbe za neko od prva tri mjesta, već radi druženja. I to druženje neće se završiti danas već će oni uzvratiti posjet Osijeku i bit će sudionici našeg rekreaktivnog turnira«, kaže Rajko Lukiček iz Osijeka. 
Gostu iz Osijeka ovo nije prvo druženje sa somborskim sportašima, jer ne propušta ni jedne sportske susrete Gradovi otvorenog srca, koje organiziraju sportaši rekreativci iz Osijeka, Sombora i Baje.

I gusari u Somboru

Staparski gusari, odnosno stolnotenisači STK Gusar, memorijal u Nazoru ne propuštaju i na svakom turniru sudjeluje po nekoliko njihovih stolnotenisača. 
»Stolni tenis igram oko pet godina. Nekoliko drugova iz moje generacije krenulo je na stolni tenis, pa sam se i ja uključio. Danas boje našeg kluba branimo nas trojica. Dobri su igrači, ali mogu se i neki od njih pobijediti«, kazao je Slavoljub Erkić, s kojim smo razgovarali poslije nekoliko odigranih mečeva.
Prvi puta svoje sporske snage na memorijalu u Nazoru odmjerili su i najmlađi stolnotenisači. Neki od njih treniraju u TK Žak u Somboru, a neki se reketa hvataju samo u prigodama kakav je bio Nazorov memorijal. 
»Prvi puta sam u Hrvatskom domu stolni tenis igrao na Božićnom turniru i evo sada na ovom memorijalu. Zanimljivo je igrati, ali i gledati ove starije, ozbiljne igrače«, kaže dvanaestogodišnji Radoslav Karas Šolaja.
»Na turniru je ove godine 26 sudionika, profesionalaca, poluprofesionalaca, čistih rekreativaca, a prvi puta na turniru je i pomladak, njih osmero starosti od devet do 12 godina. Sudionici su iz Apatina, Prigrevice, Stapara, Novog Sada, Osijeka, Sombora. Raduje me što je turnir, što se tiče kvalitete igrača, svake godine jači, jer na njemu sudjeluju i stolnotenisači koji se aktivno natječu. Iskreno, jaki su ovo igrači za rekreativce u Nazoru, ali važno je da na ovakav način naši članovi stječu iskustvo. Posebno me raduje što smo uspjeli okupiti i ovu mlađu grupu i nadam se da će za nekoliko godina oni biti ozbiljni igrači na ovom memorijalu«, kazao je pročelnik sportske sekcije Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor Pavle Matarić. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika