Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Nova pobjeda

NOVI SAD – Utakmica 28. kola za nogometaše Bačke 1901 bila je šesta u nizu bez poraza. Na gostovanju u Novom Sadu, kod pretposljednjeplasirane ekipe Crvene zvezde, Subotičani su zabilježili novu pobjedu, rezultatom 0:2 (0:0) i zauzeli šesto mjesto na ljestvici. U prvom poluvremenu blago je dominirala domaća ekipa, a u nekoliko izglednih prigoda igrač utakmice, vratar Dokić, za Novosađane je ostao nerješiva enigma. Slične situacije viđene su i u drugom poluvremenu, a domaćine je kazna stigla u vidu dva pogotka Subotičana. Slobodnjak iskosa s lijeve strane realizirao je Milić u 63. minuti. Iako su svi očekivali centaršut, lopta je izravno završila u mreži. Bio je to prvi udarac gostujućih napadača unutar okvira vrata domaćina. Nakon još nekoliko stihijskih napada Novosađana uslijedila je brza kontra gostiju i pogodak Bjelovića u 80. minuti. U narednom kolu Bačka 1901 će ugostiti jednu od najugroženijih ekipa, Dunav iz Starih Banovaca.
 
Vojvođanska liga Sjever
Gosti ostvarili naum

TAVANKUT – Pred dvjestotinak gledatelja Tavankut je u 24. kolu poražen s minimalnih 0:1 (0:1) od petoplasirane Tise iz Adorjana. Od početka utakmice gosti su pokazali veliko htijenje i bilo je vidljivo da su se došli izboriti za sva tri boda. Domaćini su parirali koliko su mogli, no nakon katastrofalne greške obrane, jedini pogodak na utakmici primili su u 27. minuti. U nastavku se igralo obostrano otvoreno, stvoreno je i nekoliko izglednijih prigoda ispred obojice vratara, međutim, napadači se nisu istaknuli, pa se rezultat više nije mijenjao. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Apatinu, kod trećeplasirane OFK Mladosti Apa.

Svakom po bod 

ODŽACI – Na gostovanju u Odžacima kod dvanaestoplasiranog Tekstilca, somborski Radnički je u 24. kolu odigrao neodlučno 1:1 (0:0). Oba rivala pokazala su veliku želju za pobjedom, imali su i izgledne situacije pred protivničkim vratarima, a realizirali su svaki po jednu. Gosti su bili za nijansu agilniji, a imali su i nekoliko izglednijih prigoda za postizanje zgoditka. Dvije naj-izglednije zapucali su Žeželj i Matijević, a u brzoj kontri, nakon greške Veselinovića, domaćini su došli u prednost u 73. minuti.  Radnički je u finišu utakmice sve snage bacio u napad, ne bi li uspio promijeniti rezultat. Domaćini su uspješno odolijevali sve do 90. minute, kad je u jednom brzom napadu Matijević ubacio, a Resanović s pet metara glavom proslijedio loptu u mrežu Odžačana za konačni rezultat utakmice. U narednom kolu Radnički će ugostiti sedmoplasiranu Crvenku.

Lider nezadrživ

SOMBOR – Lider prvenstva Radnički 1912 u 24. kolu je pred oko 150 svojih navijača pobjedom od 2:0 (1:0) protiv Mladosti iz Bačkog Petrovca povećao prednost ispred drugoplasirane Sloge na nedostižnih 12 bodova. Somborci su utakmicu otvorili u jakom ritmu, svima na stadionu bilo je od početka jasno da ne namjeravaju gostima prepustiti niti bod. Nakon nekoliko propuštenih prigoda, igrač utakmice Furtula u 16. minuti dovodi domaćine u prednost. Isti igrač je nekoliko puta bio u izglednim prigodama, a pravo je čudo kako mu je u drugom poluvremenu gostujući vratar skinuo udarac sa sedam metara. Furtula je zatresao mrežu gostiju i u 60. minuti i postavio konačni rezultat utakmice. U narednom kolu Radnički 1912 će gostovati u Karavukovu, kod pretposljednjeg Poleta.

U derbiju bez uzbuđenja

ČONOPLJA – U derbiju 24. kola, pred oko 150 gledatelja, trećeplasirana OFK Mladost Apa gostovala je u Čonoplji, kod doprvaka Sloge. Utakmica je bila izjednačena, viđeno je puno taktičkog nadmudrivanja, a na koncu rezultat je bio miroljubiv, 1:1 (1:0). Domaćini su iz jedne od rijetkih prigoda ostvarili prednost u 41. minuti. U nastavku Apatinci su bili konkretniji, pa je u 62. minuti na pas Miškovića jakim i preciznim udarcem glavom poravnao A. Jovović. Dojam je da su rivali, zadovoljni podjelom bodova, u preostalom dijelu utakmice više računa vodili o svojoj, nego o protivničkoj mreži. U narednom kolu Apatinci će ugostiti ekipu Tavankuta.

PFL Sombor
Katastrofa Somboraca

RUSKI KRSTUR – Na gostovanju u Ruskom Krsturu kod četvrtoplasiranog Rusina Somborski ŽAK je u 25. kolu zabilježio katastrofalni poraz od 6:0. Bio je ovo osmi vezani susret u kojem ŽAK nije ubilježio pobjedu. Čelništvo kluba će ljetnu pauzu morati iskoristiti za cjelovito renoviranje natjecateljskog pogona, jer postaje sve očitije da veliki dio igrača nije spreman udovoljiti zahtjevima utakmica ovoga ranga natjecanja. Somborci će u narednom kolu ugostiti doprvaka, ekipu Krila Krajine iz Bačke Palanke.

Svakom po bod

BAČ – Nogometaši Tvrđave su u 25. kolu, u igri bez pogodaka, pred svojim navijačima podijelili bodove s ekipom Hercegovca iz Gajdobre. U dosta izjednačenoj utakmici stvoreno je više obećavajućih situacija pred obojicom vratara, međutim, strijelci se nisu iskazali. U narednom kolu Bačani će gostovati u Pivnicama, kod trećeplasirane Slavije. 

PFL Subotica
Preporod nema daha

BAČKO DOBRO POLJE – U novom derbiju začelja, u 24. kolu, Preporod je na gostovanju u Bačkom Dobrom Polju kod devetoplasirane Sutjeske zabilježio poraz od 4:0 (1:0). Nade za opstanak Novožedničana u ovom rangu natjecanja sve je manje, a već u narednom kolu slijedi im novi derbi začelja, ugostit će dvanaestoplasiranu ekipu Napretka iz Nadalja.  

Đurđinčani praznih ruku

NJEGOŠEVO – Đurđinčani su u 24. kolu gostovali u Njegoševu, kod desetoplasiranog Proletera i zabilježili poraz od 4:1 (2:1). Očekivano, domaćini su diktirali tempo već od prvog sudačkog zvižduka, jer u krajnje neizvjesnoj borbi za opstanak, u završnici prvenstvene utrke ne smiju si dopustiti gubitak domaćih bodova. Ovom pobjedom domaćini su napravili mali bodovni odmak od najugroženijih ekipa, a gosti su i pored poraza, ostali na sigurnom osmom mjestu prvenstvene ljestvice. U narednom kolu Đurđin će dočekati jedanaestoplasiranu Sentu.

Iz dva derbija niti bod

BAJMAK – U derbiju 24. kola, drugom zaredom odigranom na igralištu u Bajmaku, nogometaše Radničkog 1905 porazila je ekipa Jadrana iz Feketića rezultatom 2:3 (0:1). U prvom poluvremenu, u dosta opreznoj igri, gosti su uspjeli realizirati jednu od rijetkih prigoda. U nastavku se igralo obostrano otvoreno, bez kalkulacija, a od stvorenih prigoda rivali su realizirali po dvije. U narednom kolu Bajmačani će u novom derbiju gostovati u Ravnom Selu, kod trećeplasiranog Proletera. 

Općinska liga Bačka Palanka
Sloga se odmarala

PLAVNA – Nogometaši Sloge u 21. kolu su bili slobodni, a narednog vikenda će gostovati kod petoplasiranog Neština.  

Potop Bođanaca

BAČKA PALANKA – Posljednjeplasirana ekipa Slavije iz Bođana u 21. kolu je, u derbiju začelja, gostovala u Bačkoj Palanci kod ekipe Bačke 1945. Očekivano, gosti su u oštroj i beskompromisnoj igri bili nemoćni, pa ih je domaćin tuširao rezultatom 7:0. U narednom kolu, u novom derbiju začelja, Slavija će ugostiti dofenjeraša Borca iz Vizića.

Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Ljutim rivalima po bod

KUPUSINA – Nogometaši Dunava su u 18. kolu gostovali u Kupusini, kod novog susjeda na ljestvici, ekipe Partizana. U žestokom okršaju starih rivala jedino je rezultat 1:1 bio miroljubiv. Ovaj bod Monoštorcima više znači u moralnom smislu, jer su već u prošlom kolu prebrinuli sve brige glede opstanka. U narednom kolu Dunav će ugostiti ekipu petoplasiranog Omladinca iz Deronja. 

Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. razred 
Ceh platili Bezdanci

BEZDAN – Nogometaši sonćanskog Dinama su u 18. kolu na gostovanju u Bezdanu svladali ekipu Sporta rezultatom 0:3 (0:1). Sonćani su tijekom prvog poluvremena imali blagu terensku inicijativu, a pogotkom Vidakovića u 19. minuti iz slobodnjaka s oko 25 metara došli i u prednost. U nastavku su domaćini zaigrali na sve ili ništa i stvarali sve ozbiljnije prigode. No, vratar Kuruc bio je neprelazna brana ispred Dinamove mreže. U jeku najžešćih napada domaćina, kad je poravnanje visilo u zraku, u jednoj brzoj kontri Sonćana nadomak šesnaesterca domaćina fauliran je Vulić. Slobodnjak je realizirao M. Kušljić, pogodivši suprotan gornji kut domaćeg vratara. Točku na »i«, uz žestoke prosvjede domaćina, stavio je kapetan Dinama Tetkov u samoj završnici utakmice. Bezdanci su imali više primjedbi na suđenje, a u 81. i 90. minuti isključena su dvojica domaćih nogometaša zbog vrijeđanja i naguravanja arbitara. U narednom kolu Sonćani će biti slobodni. 

Berešci pauzirali

BEREG – Ekipa Dinama 1923 u 18. kolu je pauzirala, a narednog vikenda će ugostiti četvrtoplasiranog Graničara iz Riđice.
Ivan Andrašić 

Iznenađenja

Svakim novim ligaškim kolom nastavljaju se iznenađenja u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi, a borba za preostale dvije europske pozicije sve je neizvjesnija. Pođimo redom u kraću analizu.
Trenutačni glavni favorit za poziciju broj tri, Osijek, posve neočekivano (ali to je upravo zanimljivost ovogodišnjeg prvenstva) poskliznuo se u Koprivnici protiv Slavena (0:1) i prokockao prednost koju je imao pred Hajdukom. Na drugoj strani Hrvatske, bili su na svom Poljudu na koncu uz dosta muke, uspjeli svladati za njih uvijek neugodni Inter (3:2) te s novim bodovima ponovno dostići diobu treće pozicije. Još jedan akter »euro borbe«, Gorica, također je kiksala u nedostatnon remiju protiv posljednjeg Rudeša (1:1), propustivši odličnu priliku za hvatanje još jačeg priključka prema željenom cilju. I konačno, posljednji takmac ovog natjecanja, Lokomotiva, pretrpjela je, ipak, očekivani poraz od prvaka Dinama (3:0) i po svemu sudeći ima najmanje šanse izboriti mjesto u ljetnim europskim kvalifikacijama.
Tako je prema viđenom i dogođenom u 32. kolu 1. HNL najviše profitirao Hajduk, koji se nakon prošlotjedne katastrofe protiv Gorice uspio vratiti na pobjednički kolosijek, zadržavajući realne šanse za jednu od dvije europske pozicije. Visokom pobjedom protiv Istre 1961 (7:0) Rijeka je potvrdila svoju drugu poziciju i sada se može potpuno posvetiti pripremama za predstojeće finale nogometnog kupa protiv Dinama.
Stanje na tablici pokazuje kako su Osijek i Hajduk ponovno izjednačeni (53 osvojena boda) na poziciji 3. i 4., s tri boda više od petoplasirane Gorice (50) i pet bodova viška ispred Lokomotive (48). U preostala četiri kola u opticaju je još 12 bodova, a kako stvari stoje, sve je još moguće. Stoji i činjenica kako je svako novo ligaško kolo zanimljivo, te prepuno rezultatskih iznenađenja što natjecanje čini izuzetno zanimljivim. Posebice što je jedan dojučerašnji drugoligaš, Gorica, i dalje realno u igri za plasman na jednu od europskih pozicija iako je pred početak prvenstva cilj bio opstati u konkurenciji najboljih hrvatskih momčadi.
Upravo zato je nogomet kralj svih sportova. Jer se, često, do samoga kraja ne zna konačan rezultat, a kako je lopta okrugla, sve je moguće.
Tijekom susreta svi je imaju u posjedu...
Zato se i događaju iznenađenja!
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika