Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lokrum

Konačno putovanje, konačno more i konačno sasvim nova lokacija. Dobro, Dubrovnik mi nije nova lokacija ali jedan od glavnih izleta će nam biti izlet na Lokrum i ne želim nešto propustiti ili zbog neobaviještenosti zaobići, pa je vrijeme za biti štreber. Sjećam se bakinih priča, još kad je radila u okolnim odmorištima da je ovaj mali otok mističan, a neki naslovi mu daju epitet jednog od velikih misterija svijeta, što mi nije jasno s obzirom na to da ja u to nisam mnogo upućena.

Obožavam misterije

Interesantne su mi, jer nikada nisu definitivne i uvijek imaš prostora malo i sam pridonijeti. Ali krenimo malo od činjenica prije nego što zakuhamo priču. Lokrum se nalazi na kilometar jugoistočno od Dubrovnika, njegov najviši vrh je Glavica s 96 metara, a otok vrijedi za pitomo turističko izletište s divnom prirodom, znamenitostima i prije svega legendom.

Legenda kaže

Jedna od nekoliko legendi o ovom mjestu mi je posebno privukla pažnju, a ona govori da su otok prokleli njegovi prvi vlasnici, benediktinci, jer ih je odande protjerala dubrovačka vlast. Iz osvete su cijelu noć s upaljenim svijećama okrenutim naopako kružili oko njega i govorili: »Neka je proklet svaki koji pribavi Lokrum za osobno uživanje!«. Prokletstvo se, vjeruje se, može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji je te noći iskapao. Sigurna sam da je puno nevjernih toma, ali povijest govori drugačije. Otok je uvijek plijenio svojom florom i faunom i privlačio mnoge bogataše, ali su oni na njemu nalazili samo patnju i tragediju. Jedan od onih kojima je boravak na otoku bio ključan je Ludwig II. Bavarski, kojeg je nakon njegovog povratka s Lokruma bavarsko ministarstvo proglasilo ludim, a on okončao svoj život ubrzo nakon toga. Zaista je dugačak niz tragičnih priča. Posljednje što sam pročitala je da je čak i Franjo Ferdinand planirao, nakon posjeta Sarajevu, cijelo ljeto provesti na Lokrumu sa svojom suprugom Sofijom, ali je u Sarajevu doživio atentat od Gavrila Principa. A je li prokletstvo otoka toliko veliko ili su ljudi napravili dobru priču od njega, na nama je da procijenimo.

Što obići na Lokrumu?

Kada zanemarimo priču o prokletstvu otoka, dobivamo prostor za uživanje. Posebne atrakcije otoka su malo jezero, poznatije kao Mrtvo more i Botanički vrt sa svojom stazom za opuštanje koja vodi kroz maslinjak, s nekoliko stotina različitih biljaka i paunovima koji su dovedeni na otok prije više od sto godina. Zatim, tu je na najvišoj nadmorskoj visini neizostavna tvrđava Forte Royale, koju je 1806. godine izgradila Francuska i s koje ćete imati najljepši pogled na čitav otok, pa i grad Dubrovnik. U blizini tvrđave je i napušten benediktinski samostan, osnovan 1023. godine. U okviru nekadašnjeg samostana danas je restoran. Oko otoka su označene staze za šetnju i vrlo lako ih je pratiti, tako da se nadamo lijepom danu i finoj turi, a posebno se veselim južnoj obali jer daje pogled u plavo prostranstvo.
Jedva čekam vikend, Dubrovnik i naš izlet na Lokrum. Sigurno ću ga doživjeti mistično i iako volim ponijeti kamenčić, šišarku ili već neki komadić koji mi privuče pažnju, sigurna sam da s Lokruma ništa neću dirati jer sam negdje pročitala da bi to moglo donijeti nesreću. Vjerovali ili ne u takve priče, povijest kaže da je ovo mjesto pretrpjelo mnogo i nećemo mu rasipati dijelove nego vjerno čuvati priču o njemu.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika