Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina

Petarda 

SUBOTICA – Prethodna dva kola Bačka 1901 je odigrala na svojem travnjaku i osvojila nova četiri boda, za plasman na 6. mjesto prvenstvene ljestvice. U 26. kolu crveni đavoli su pred svojih dvjestotinjak navijača rezultatom 1:1 (0:1) remizirali protiv Hajduka 1912 iz Kule. U prvom poluvremenu viđen je kvalitetan nogomet, s blagom dominacijom gostujuće ekipe. Nakon nekoliko propuštenih prigoda ispred obojice vratara, nakon jednoga kornera Kuljani dolaze u prednost u 33. minuti. U nastavku domaćini igraju znatno žustrije. Igralo se brže, stvarane su nove prigode za oba takmaca, međutim, vratari su bili na visini svojih zadaća sve do 89. minute. Milić je precizno izveo korner, vratar gostiju bio je vrlo neoprezan i lopta je po zemlji prešla golnu crtu za konačnih 1:1, što je i najpravedniji ishod ove utakmice. Tri dana kasnije, u izvanrednom, 27. kolu, pred oko 150 gledatelja, na stadionu kraj somborske kapije prasnula je petarda. Starog rivala, ekipu Cement iz Beočina, Bačka 1901 je položila na plećke rezultatom 5:0 (1:0). U prvom poluvremenu gotovo isključivo se igralo na polovici gostiju, no bez izrazitih prigoda za postizanje zgoditka. Tek u 38. minuti Subotičani su došli u prednost. Nakon brzog prodora i dobre asistencije Jokića, Dobresko je zatresao mrežu Cementa. Sve dvojbe riješene su u prvih desetak minuta nastavka. Već u 47. minuti kapetan Tumbas je realizirao slobodni udarac za podvostručenje prednosti, a u nekoliko narednih minuta Bjelović pogađa vratnicu, a Glišović gredu. Glišović u ponovnom pokušaju, u 53. minuti, trese mrežu Beočinaca. Još dva pogotka viđeno je u finišu utakmice. Za 4:0 mrežu je zatresao Orčić u 86. minuti, a minutu prije kraja u kaznenom prostoru gostiju oboren je Glišović. Iz dosuđenog penala Milić je postavio konačni rezultat. U narednom kolu Bačka 1901 će gostovati u Novom Sadu, kod pretposljednjeplasirane ekipe Crvene zvezde.

Vojvođanska liga Sjever
Lider izgubio bod

VRBAS – Lider prvenstva Radnički 1912 u 23. kolu je na gostovanju u Vrbasu odigrao neodlučno 0:0 protiv šestoplasiranog OFK Vrbasa. U utakmici bez nekog osobitog tempa kao da su se obje ekipe već od početka zadovoljile s po jednim bodom. Gosti su bili za nijansu poduzetniji u prvom poluvremenu, domaćini u drugom. No, izrazitih prigoda za promjenu rezultata nije bilo, a osvojenim bodom zadovoljni su i jedni i drugi. U narednom kolu Radnički 1912 će ugostiti devetoplasiranu Mladost iz Bačkog Petrovca.

Nadomak boda

MLADENOVO – Na gostovanju u Mladenovu, kod jedne od najugroženijih ekipa, Budućnosti, pred stotinjak vrlo bučnih gledatelja, Tavankut je u 23. kolu poražen s minimalnih 3:2 (2:0). Domaćini, znajući da im je ova utakmica biti ili ne biti u grčevitoj borbi za opstanak, od početka utakmice su igrali na sve ili ništa, ne birajući sredstva za ostvarenje cilja. U prvom poluvremenu terensku nadmoćnost su materijalizirali s dva pogotka, a u 53. minuti su i treći put zatresli mrežu Tavankućana. Gosti se tek tada oslobađaju pritiska, a napadi su im bili sve opasniji. Uspjeli su u dva navrata zatresti i mrežu domaćina, Bedeković u 62. i Plavšić u 65. minuti, a u finišu utakmice imali su i nekoliko izglednih prigoda za poravnanje. Ekipa Budućnosti je minimalnu prednost grčevito branila, kradući vrijeme na sve moguće načine i na jedvite jade uspjela obraniti i osvojiti tri zlata vrijedna boda. U narednom kolu Tavankut će ugostiti četvrtoplasiranu Tisu iz Adorjana.

Iz dva u jedan

APATIN – U 23. kolu, pred dvjestotinjak gledatelja, trećeplasirana OFK Mladost Apa je na svojem travnjaku zaigrala u prepoznatljivom stilu i starog rivala, sedmoplasiranu Crvenku, svladala s 3:1 (0:1). Domaćini su nastojali oprati fleku iz prethodnog kola i teški poraz od potpunog autsajdera, a Crvenčani su pokazali kako znaju dopadljivo igrati i u gostima. U prvom poluvremenu igralo se poglavito između šesnaesteraca, a gosti su u 32. minuti jednu od rijetkih prigoda iskoristili za minimalnu prednost. U nastavku se vidjela druga slika. Domaćini su krenuli u punu ofenzivu i već u 47. minuti Mišković je poravnao, a Rodić u 75. i A. Jovović dvije minute kasnije potpuno preokrenuli rezultat. Tada su se i gosti potpuno oslobodili pritiska i u finišu meča sve ozbiljnije prijetili, međutim vratar Jeličić bio je na visini zadaće i rezultat se više nije mijenjao. U narednom kolu, u derbiju, Apatinci će gostovati u Čonoplji, kod doprvaka Sloge.

PFL Sombor
Sedam utakmica bez pobjede

SOMBOR – Somborski ŽAK je u 24. kolu na svojem travnjaku remizirao (1:1) protiv petoplasirane Vojvodine iz Tovariševa. Ovo već zadaje velike brige čelništvu kluba, dojam je da veliki dio igrača u završnicu prvenstva ulazi s puno malodušja. Bio je ovo sedmi vezani susret u kojem ŽAK nije upisao pobjedu, s jedina dva boda osvojena neodlučnim rezultatima na domaćem travnjaku protiv fenjeraša OFK Odžaka i Vojvodine. Somborci će u narednom kolu gostovati u Ruskom Krsturu, kod četvrtoplasiranog Rusina.

Pobjeda za uspon

BAČ – Borbenom igrom i iskazanim htijenjem nogometaši Tvrđave su u izvanrednom, 24. kolu, pred svojim navijačima porazili (2:0) i za dva boda preskočili susjeda na ljestvici, ekipu Budućnosti iz Paraga. U dosta izjednačenoj utakmici domaćini su iskoristili dvije od više obećavajućih situacija pred vratima gostiju, a svoju mrežu umješno i požrtvovno su sačuvali. U narednom kolu Bačani će ugostiti ekipu šestoplasiranog Hercegovca iz Gajdobre. 

PFL Subotica
Sve manje nade

NOVI ŽEDNIK – Niti na domaćem travnjaku Preporod u 23. kolu, u derbiju začelja, nije uspio osvojiti niti bod. Katastrofalno, rezultatom 1:4 (0:1), poražen je od dofenjeraša Sente. Svaki ovakav poraz Novožedničane ostavlja sa sve manje nade u grčevitoj borbi za opstanak čak osam posljednjepalasiranih ekipa. U narednom kolu, u novom derbiju začelja, Preporod će gostovati u Bačkom Dobrom Polju kod devetoplasirane Sutjeske.
Nemilosrdni Đurđinčani

ĐURĐIN – Đurđinčani su u 23. kolu na svojem travnjaku rezultatom 3:1 (3:0) potopili Slogu iz Ostojićeva i gurnuli ju u skupinu najugroženijih ekipa. Domaćini su dobro otvorili utakmicu, stvarali prigode, tri iskoristili i riješili utakmicu već u prvom poluvremenu. U nastavku borbeni gosti uspjeli su jednim pogotkom samo ublažiti poraz. U narednom kolu Đurđin će gostovati u Njegoševu, kod desetoplasiranog Proletera. 

Poraz u derbiju

BAJMAK – U derbiju 23. kola nogometaše Radničkog 1905 je na igralištu u Bajmaku porazio doprvak Iskra iz Kucure rezultatom 1:3 (0:0). U prvom poluvremenu rivali su igrali dosta oprezno, zatvarajući prilaze svojim vratima, a protivnička su pokušavali ugroziti u protunapadima. U nastavku su se i jedni i drugi otvorili, a od stvorenih prigoda gosti su realizirali tri, domaćini svega jednu. U narednom kolu Bajmačani će ugostiti šestoplasiranu ekipu Jadrana iz Feketića. 

Općinska liga Bačka Palanka
Sloga sigurna

MALI BAČ – Plavanska Sloga je i u 20. kolu bila sigurna. Na uvijek neugodnom gostovanju u Malom Baču zabilježili su tešku pobjedu (1:2) protiv desetoplasirane Mladosti. Ovom pobjedom Plavanci su se učvrstili u gornjoj polovici ljestvice. Sloga će u narednom kolu biti slobodna. 

Potop u Bođanima

BOĐANI – Posljednjeplasirana ekipa Slavije u 20. kolu je na igralištu u Bođanima ugostila ekipu lidera Maglića. Očekivano, gosti su tuširali fenjeraša rezultatom 0:8 (0:5), kojim su pozicije oba rivala ostale ukopane. U narednom kolu Slavija će gostovati u Bačkoj Palanci kod ekipe Bačke 1945.

Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Pobjeda za 7. mjesto

MONOŠTOR – Nogometaši Dunava su na Doli u 17. kolu susjeda na ljestvici, ekipu Terekveša iz Svilojeva, svladali rezultatom 3:2 (2:1). Ovom pobjedom Monoštorci su zasjeli na 7. mjesto i čini se prebrinuli sve brige glede opstanka. U narednom kolu Monoštorci će gostovati u Kupusini, kod novog susjeda na ljestvici, ekipe Partizana. 

Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. razred 
Kobni nastavak

SONTA – Iako su se nakon prvog poluvremena nadali podvigu, nogometaši Dinama su na svojem travnjaku poraženi od doprvaka Stanišića 1920 rezultatom1:4 (0:0). Sonćani su tijekom prvog poluvremena parirali gostima u svim segmentima igre, čak su imali i blagu inicijativu. Međutim, u nastavku su gosti igrali otvorenije i stvarali sve ozbiljnije prigode. Pogotke su postigli u 47., 55. i 73. minuti, a u posljednjoj je jedan obrambeni igrač Dinama matirao svojega vratara Kuruca. Poraz domaćina ublažio je Vučićević u 76. minuti. U narednom kolu Sonćani će gostovati u Bezdanu, kod pretposljednjeg Sporta. 

Neočekivani poraz 

BEREG – U derbiju začelja 17. kola nogometaši Dinama 1923 doživjeli su neugodno iznenađenje na svojem travnjaku u Beregu. Neočekivano, dofenjeraš Sport iz Bezdana svladao je domaćina rezultatom 0:2 (0:1). U narednom kolu Berešci će biti slobodni.
Ivan Andrašić 

Kup

Prema očekivanju u finale nogometnog kupa plasirali su se Dinamo i Rijeka, dvije prvoplasirane momčadi 1. HNL i već godinama vodeći dvojac hrvatskog klupskog nogometa. Prvak Dinamo je u polufinalu na Maksimiru slavio protiv Osijeka (2:0), dok su Riječani gostovali u Zaprešiću i svladali Inter (2:1). Kup je i ovoga puta pokazao kako objektivno stoje stvari na hrvatskim nogometnim travnjacima, a sada ostaje samo pitanje hoće li modri uzeti duplu krunu ili će bijeli stići do još jednog domaćeg trofeja. Tko će se na koncu radovati Rabuzinovom suncu (naziv trofeja namijenjenog najboljem u nogometnom kupu) saznat ćemo 22. svibnja kada je na programu veliko finale u Puli.
No, nastavak prvenstva u 1. HNL donio je pomalo drugačiju sliku. Osijek se na svom stadionu revanširao prvacima (2:1), ubilježivši iznimno važnu pobjedu u obrani trećeg mjesta. S novim bodovima pobjegao je Hajduku koji je teško poražen kod Gorice (0:3) i odjednom ugrozio svoje euro pozicije (koje su do prošlog kola bile posve realne). Naime, hit momčad prvenstva Gorica je ponovno pokazala kako se nije oprostila od europskih ambicija, a s velikim bodovima protiv izravnog konkurenta stigla je na samo bod zaostatka do željenog četvrtog mjesta. Uz sve, ide joj u prilog i kiks Lokomotive protiv Istre 1961 (1:1). Situacija u borbi za dvije euro pozicije (3. i 4. mjesto) je tako i dalje krajnje napeta, a već sljedeća kola će pokazati tko je najbliži viziranju euro putovnica. Trenutačni poredak pretendenata za Europu: 3. Osijek 53 boda, 4. Hajduk 50, 5. Gorica 49, 6. Lokomotiva 48.
Protekli tjedan je obilježio i potpis Nenada Bjelice na novi, poboljšani ugovor s Dinamom, po kome je postao najplaćeniji trener modrih u povijesti. Spekulira se da je u pitanju brojka od 1,5 milijuna eura po sezoni, čime je postao plaćeniji i od hrvatskog izbornika Zlatka Dalića. Ostane li do konca potpisanog ugovora, Bjelica bi mogao postati i najdugovječniji strateg na modroj klupi. Za sada rekord drži Mirko Bazić s 39 mjeseci, a slijede Ivica Horvat (37) i Ćiro Blažević (36). 
Sve navedeno samo potvrđuje kako hrvatski klupski nogomet ide naprijed, a Dinamovi europski rezultati u protekloj sezoni potvrđuju kvalitetu koja se stvara na domaćim terenima. Sljedeći iskorak trebala bi biti Liga prvaka...
D. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika