Arhiv tekstova Arhiv tekstova

SALATA OD PILETINE S JABUKAMA

Ja, Gorana Koporan, dajem obećanje sebi da ću se više igrati s okusima, eskeprimentirati začinima i namirnicama i hraniti svoje tijelo na kreativan, hrabar i zanimljiv način. 
Kada sam neki dan u restoranu birala što večerati, nisam ni slutila što će mi se dogoditi. Nisam imala neki parametar, niti mi se nešto posebno jelo, pa sam odlučila izabrati ono što nisam nikada jela ili nešto što mi zazvuči zanimljivo. Tako mi se desila hrskava piletina s jabukama i rukolom. A ono o čemu želim pričati nije piletina nego savršenstvo od jabuke koje je stajalo uz nju. Ne znam kako se dolazi do tog okusa, te teksture i tog zadovoljstva i sigurna sam da ću dugo tragati za recepturom. Ništa slično nisam našla, ali sam odlučila za početak poigrati se salatom.

Potrebno: 1 pileće bijelo meso, skuhano ili ispečeno (otprilike 400 g) / 2 jabuke / 50 g feta sira / 1 puna šaka krupnije isjeckanih oraha / 1 veća zelena salata / 1 šaka suhih brusnica (ili suhog grožđa). 

Za preljev: 2-3 žlice maslinovog ulja / 2-3 žlice balzamiko octa (ili vinskog ili jabukovog octa) / 1 žlica meda /1 žlica senfa / malo mljevenog papra i tucane ljute paprike.
Piletinu i jabuke narezati na kockice, a zelenu salatu na trakice. Sve sastojke staviti u jednu posudu. Najjednostavniji način za pripremu preljeva je sve sastojke staviti u teglu s poklopcem i dobro ih promućkati, pa preliti salatu.
Imamo jedan život i predosadno je jesti klasična jela, neka avantura krene. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika