Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Radost Radost blagdana uz drugačiji program

Uskrsni koncert Katedralnog zbora Albe Vidaković održan je na Mladi Uskrs, 28. travnja, u ispunjenoj subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Osim spomenutog zbora, na 29. uskrsnom koncertu u katedrali nastupila je i vokalna solistica Izabella Guzsvány (mezzosopran), dok je za orguljama svirao mo. Kornelije Vizin. Koncertom je ravnao zborovođa i katedralni orguljaš mo. Miroslav Stantić. 
Na programu se našlo jedanaest kompozicija koje pripadaju različitim glazbenim pravcima, a naglasak je bio na mađarskim autorima, koji su bili alfa i omega koncerta. 
Kako je istaknuo Stantić, već nekoliko godina unazad za uskrsni koncert se odabiru manje poznate kompozicije, kako bi ih na ovaj način promovirali i potaknuli druge umjetnike na njihovu izvedbu. »Sva ova djela su u svijetu poznata, a kod nas se ne izvode. Tijekom misnih slavlja pjevamo crkvene i pučke pjesme za prigodne blagdane, a koncert je dobra prigoda pokazati i nešto drugačije«, kaže Stantić.
Na početku koncerta izvođače, kao i publiku, pozdravio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, zahvalivši pjevačima što blagdane i misna slavlja u katedrali čine ljepšima. 
Tijekom koncerta izvedena su djela L. Halmosa, G. B. Pergolesija, J. S. Bacha, J. G. Petelina, B. Antonića, H. Schütza, R. Schumanna, F. Hummela i A. Harmata, među kojima se našla Missa e sole, arije iz kantate Stabat Mater, koral iz Pasije po Mateju, Preludij i fuga u D duru, Tera trenuit, kanonske studije za pedalni klavir ili orgulje, te Aleluja i druge prigodne skladbe. 
Drugačiji program i kvaliteta izvedbe donijeli su i dva bisa, kao i vidno oduševljenje subotičke publike. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika