Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nemirni duh autora

Objavljena u vlastitoj nakladi autora, nedavno je izišla nova, treća po redu, knjiga Antuna Kovača, Monoštorca sa somborskom adresom, naslovljena Nietzsche ga previše. U pitanju je zbirka pjesama, bećaraca, anegdota, crtica s putovanja i parola, a napisana je na ikavici monoštorskih Hrvata. Recenzentica knjige je Zdenka Mitić iz Monoštora. 
»Naziv knjige predstavlja nam slojevitost koja je sveprisutna u stvaralaštvu Kovača. Oslikava nemiran duh autora, koji u svakom segmentu života pronalazi inspiraciju za stvaranje. Kao i kroz svoje prethodno objavljene zbirke, bilježi tragove minulih vremena i piše kroniku Monoštora, kroz svoja sjećanja – komična, sjetna, nostalgična. Kovačevi opisi Monoštora, kako onog starog, tako i današnjeg, protkani su ponosom i ljubavlju prema šumama, vodama, jelenima, širokim sokacima, šokačkoj nošnji i kreketu žaba iz bunara, onog monoštorskog. Provuče se tu i po koja ‘covka’, ali uvijek svrsishodna i neophodna u danom momentu, kao čuvar vjerodostojnosti, tako autentična da svakom poznavatelju monoštorske ikavice zaigra osmijeh oko usana«, navodi Zdenka Mitić.
Autorova interesiranja u knjizi nisu ograničena samo na Monoštor. 
»Kao mladić proučava glazbu, filozofiju, književnost, film, strane jezike, putuje Europom, upoznajući se s kulturama, ljudima, predjelima i modom. I danas, kroz putovanja, angažman u kulturno-umjetničkim društvima, kao amaterski glumac, pjesnik, ljubitelj prirode, zdravog života – ali s devizom ipak ‘ničega previše’, na što aludira naslov knjige – tu je da napravi paralelu i ukaže na konfuziju suvremenog načina života, tekovina kapitalizma, medija, teorija zavjere i zaboravljanja na ‘malog čovjeka’. I opet nam prijateljski savjetuje umjerenost, lomeći se retoričkim pitanjima. Maštovite kombinacije šokačke ikavice i engleskih riječi prikazuju nam širinu autorovih vidika i spremnost za poigravanje dijametralno suprotnim tonalitetima. Istovremeno su i komične«, navodi Mitić.
Knjiga je obogaćena ilustracijama akademske slikarice Marije Kovač.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika