Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obnovljene postaje i nova ograda

Kao jedna od inicijativa u sklopu projekta Bunjevački put križa od kraja 2014. godine obnavlja se kalvarija u Bajmaku, selu nadomak Subotice. Obnova (o kojoj smo u više navrata pisali) podrazumijeva više faza, a nakon raskrčivanja terena (vađenja šipražja i drveća, čišćenja šuta...) te postavljanja rasvjete (dvaju reflektora), projekt je nedavno ponovno oživio. Tako su na kalvariji i obnovljene i oličene postaje, a završava se i postavljanje žičane ograde s kapijom. Ograda se nalazi duž prednje strane i djelomice sa strane objekta.
»Prije početka obnove kalvarija je bila veoma zapuštena«, podsjeća bajmački župnik vlč. Zsolt Bende. »Zahvaljujući donacijama koje su sakupili ljudi koji vode projekt Bunjevački put križa te bajmački vjernici, ali i uz njihovu pomoć i kod samih radova na terenu, uspjeli smo završiti neke od faza obnove. Zahvalni smo i poduzeću Rasvjeta koje je podiglo dvije bandere, pa je prostor sada noću osvijetljen. Obnova se realizira po projektu arhitektice Ivane Matoš, koja je rodom iz Bajmaka. Na obnovljene postaje bit će postavljeni umjetnički radovi, nalik onima koji su u sklopu istoga projekta ranije postavljeni u crkvi u Maloj Bosni. Oni će biti izrađeni od materijala koji je otporan na vremenske nepogode. Podizanjem žičane ograde prostor ćemo zaštititi. Plan je da već iduće godine za Veliki petak kalvarija bude u svojoj funkciji, ove godine to nismo stigli učiniti. Važno nam je da ovo što radimo prije svega ima smisla za naše vjernike koji će tu dolaziti«, pojašnjava župnik.
Nakon ove faze slijedi možda i najzahtjevniji dio: restauratorska obnova križeva, ali i kipova i skulptura na kalvariji. Oni su u veoma lošem stanju budući da su desetljećima bili izloženi utjecaju meteoroloških neprilika, a pojedina oštećenja došla su i od ruke ljudi. Projektom obnove je predviđeno da se, kada se završe svi građevinski radovi, pristupi pejzažnom uređenju prostora. Planira se i mjesto za sjedenje u hladu, stajalište za bicikle na ulazu i jedan mali ekonomski prostor za odlaganje otpada.
Bajmačka kalvarija podignuta je 1836. godine. Prije aktualne obnove posljednji je puta obnavljana daleke 1910. godine. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika