Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Atletika
Pobjednički povratak Mariane Lukić Čegar

SRIJEMSKA MITROVICA, BEČEJ – Tijekom još jednog uspješnog vikenda natjecatelji AK Apatin osvojili su novih pet odličja. Na finalnom državnom natjecanju u skoku u vis, održanom u Srijemskoj Mitrovici, prvi je nastupio Vladimir Knežević i u konkurenciji 14 finalista zauzeo odlično 7. mjesto. U istom gradu, na tradicionalnom Proljetnom mitingu prijateljstva, mladi su Apatinci osvojili četiri odličja. Zlato u skoku u dalj i srebro u utrci na 60 metara u svojoj dobnoj kategoriji osvojila je najmlađa Jovana Kuridža. Uvjerljivo prvo mjesto u svojoj dobnoj skupini u utrci na 60 metara osvojila je neprikosnovena Milica Zanze, a srebrom se okitio Nemanja Kovačević u bacanju vorteksa. Vikend je začinila Mariana Lukić Čegar, trijumfom u cestovnoj utrci na 5 kilometara, održanoj u sklopu manifestacije 3. Bečejska desetka. Zanimljivost je da je Čegarovoj ovo bila prva utrka nakon više od godinu i pol pauze zbog rođenja trećeg djeteta. 

Karate 
Novi uspjesi Sonćana

BAČ – Proteklog vikenda natjecatelji KK Kumite iz Sonte uspješno su sudjelovali na tradicionalnom Uskrsnom turniru u Baču. U svojim kategorijama zlatna odličja osvojili su Andrea Majstorović, Matea Fabijan, Darko Pavlović, Anja Tihomirović i Tomislav Matin, srebrna Marija Domić, Ivan Lukić, Dajana Pavlović i Réka Rizsányi i brončana Matija Zablocki, Dejan Miloš, Lazar Romanić, Teona Begović, Kristijan Krstić, Rajan Kozbasić, Marija Macanović i Ivona Kovačević. 

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Nenadani pun plijen

PRIGREVICA – Pred tristotinjak gledatelja Bačka 1901 je u 25. kolu, na gostovanju u Prigrevici kod velikog favorita, trećeplasiranog Bratstva 1946, na opće iznenađenje osvojila cijeli plijen pobjedom od 1:2 (0:1). Subotičani su u meč ušli prilično bojažljivo, a u ofenzivu su se upustili tek polovicom prvog poluvremena. Uspjeli su domaćinima nametnuti svoju prepoznatljivu igru i pogotkom Milića u 41. minuti na odmor otići s minimalnom prednošću. U nastavku utakmice igra se rasplamsala, a nakon nekoliko propuštenih prigoda, domaćini su poravnali u 68. minuti. Mladi Crveni đavoli pokazali su veliko htijenje i želju za pobjedom, pa su u posljednjih dvadesetak minuta konstantno opsjedali vrata domaćina. Dokaz da se utakmica igra dok sudac ne odsvira kraj jest pogodak Simića iz opravdano dosuđenog penala u dodanom vremenu i osvajanje velika tri boda. U narednom kolu Bačka 1901 će ugostiti ekipu doprvaka Hajduka 1912 iz Kule.

Vojvođanska liga Sjever
Poljaković otklonio sumnje

TAVANKUT – Pred oko 200 gledatelja Tavankut je u 22. kolu s minimalnih 1:0 (0:0) zabilježio pobjedu protiv fenjeraša Poleta iz Karavukova. Domaćini su u prvom poluvremenu bili nadmoćni, pogodak je visio u zraku, međutim, N. Skenderović, Plavšić, Vizin i Godar kao da su se natjecali tko će zapucati bolju prigodu. U nastavku Tavankućani i dalje napadaju, ali su i borbeni gosti stvorili nekoliko prigoda, dobrim dijelom nerealiziranih zahvaljujući vrataru domaćina Sabou. Jedini pogodak na utakmici djelo je Poljakovića, koji je u 58. minuti zatresao mrežu Poleta strahovitim udarcem s dvadesetak metara. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Mladenovu, kod jedne od najugroženijih ekipa, Budućnosti.

Favorit spasavao bod 

SOMBOR – Na vojvođanskom Sjeveru 22. kolo je obilovalo u najmanju ruku čudnim rezultatima. Tako je i u Somboru, pred stotinjak gledatelja, izraziti favorit Radnički protiv pretposljednjeg BSK-a iz Bačkog Brestovca poravnao na 4:4 (1:3) doslovno u posljednjim sekundama meča. U ovoj nevjerojatnoj utakmici gosti su pogocima u 9., 15. i 28. minuti imali gotovo nedostižnu prednost, umanjio je Žeželj četiri minute prije odlaska na odmor. Iako su domaćini bolje otvorili nastavak, u 60. minuti prednost su povećali gosti. Pet minuta kasnije Somborcima je tračak nade vratio pogodak Martinovića, a potom i autogol gostujuće obrane u 80. minuti. Bod je, nevjerojatnim udarcem s ruba šesnaesterca, spasao Tevanović, na samom isteku dodanog vremena. U narednom kolu Radnički će ugostiti ekipu Mladosti iz Turije. 

Preokretom do nova tri boda

TURIJA – Lider prvenstva Radnički 1912 u 22. kolu je, na gostovanju u Turiji, pred dvjestotinjak gledatelja, zabilježio pobjedu rezultatom 2:4 (2:1) protiv trinaestoplasirane Mladosti. Gosti su bili poduzetniji i u prednost došli pogotkom Boškovića u 14. minuti, a u 29. su zapucali penal. Uslijedila je kazna, u samo dvije minute, 32. i 33., domaćini iz dva prekida dolaze do preokreta, s kojim se otišlo i na odmor.  U drugom poluvremenu lider pojačava pritisak i s nova dva pogotka Boškovića (52. i 73.), te Cvetkovića u 85. minuti ponovno preokreće rezultat za pobjedu i nova tri boda. U narednom kolu  Radnički 1912 će gostovati kod šestoplasiranog OFK Vrbasa.

Apatinci potonuli

ODŽACI – U 22. kolu, pred dvjestotinjak gledatelja, trećeplasirana OFK Mladost Apa je na gostovanju u Odžacima nadigrana i s 3:0 (1:0) poražena od Tekstilca, koji se bori za opstanak u ovom rangu natjecanja. Domaćini su se lavovski borili, pružili najbolju igru ovoga proljeća i posve zasluženo porazili Apatince. Prvo poluvrijeme Odžačani su pogotkom u 19. minuti riješili u svoju korist. U nastavku su gosti krenuli ofenzivnije, međutim, nikako nisu uspijevali probiti zgusnutu obranu Tekstilca. Domaćini su pobjedu osigurali pogocima u 61. i 68. minuti, pa će u nastavku prvenstva igrati pod manjim pritiskom. U narednom kolu Apatinci će ugostiti sedmoplasiranu Crvenku.

PFL Sombor
Šest utakmica bez pobjede

SOMBOR, KULPIN – Somborski ŽAK je u izvanrednom, 22. kolu, na svojem travnjaku neočekivano s 2:3 poražen od pretposljednjeg Poleta. Sivčani su domaćinima, iako je to izgledalo malo vjerojatno, održali pravu nogometnu lekciju iz borbenosti i htijenja. Iako su Somborci pogocima Smiljanovskog u 5. i Miškovića u 23. minuti najavili goleadu, gosti su 12 minuta kasnije prepolovili prednost, a potom furioznom igrom u drugom poluvremenu i pogocima u 55. i 62. minuti potpuno preokrenuli rezultat i stigli do bodova koji ih ostavljaju u utrci za opstanak. U 23. kolu, na gostovanju kod Kulpina, Somborci su zabilježili novu kapitulaciju (4:1). Bio je ovo šesti vezani susret u kojem ŽAK nije upisao pobjedu, s jedinim bodom osvojenim na domaćem travnjaku protiv fenjeraša, OFK Odžaka. Somborci će u narednom kolu ugostiti petoplasiranu Vojvodinu iz Tovariševa.  

Bod iz dva kola

BAČ, LIPAR – Iako su bili favoriti, nogometaši Tvrđave su u izvanrednom, 22. kolu,  pred svojim navijačima zabilježili poraz (1:4) od dvanaestoplasiranog Radničkog 1918 iz Ratkova. Domaćini su igrali nezainteresirano, a sudeći po reakcijama publike, ovo im je bilo najslabije izdanje u dosadašnjem dijelu prvenstva. Fleku su djelomice izvadili u 23. kolu, na gostovanju u Liparu. Jednoj od najugroženijih ekipa, Liparu, u vrlo tvrdoj i borbenoj utakmici otkinuli su dragocjeni bod (1:1). U narednom kolu Bačani će ugostiti ekipu Budućnosti iz Paraga.  

PFL Subotica
Usamljeni s fenjerom 

NJEGOŠEVO – Na gostovatnju u Njegoševu Preporod je u 22. kolu, u derbiju začelja, katastrofalno poražen od dofenjeraša Proletera rezultatom 6:2 (3:1). Ovaj poraz Novožedničane je ostavio usamljene na fenjeraškoj poziciji. Ispred sebe imaju četiri ekipe s po bodom više, pa će im svaka naredna utakmica biti kvalifikacijska za opstanak. U narednom kolu, u novom derbiju začelja, Preporod će ugostiti Sentu. 

Zakinuli lidera za bod

BAČKO GRADIŠTE – Đurđinčani su u 22. kolu nenadano, rezultatom 1:1 (0:0), zakinuli za bod lidera Vojvodinu na njezinom travnjaku. Domaćini su dobro otvorili utakmicu, stvarali prigode, ali su bili neefikasni. Iz brzih kontranapada prijetili su i gosti, iz jednoga su pogodili i vratnicu. I u nastavku su domaćini imali inicijativu, pa su u 71. minuti došli u prednost. Gosti su u finišu realizirali jednu od brzih kontri za poravnanje i zasluženo osvojili bod. U narednom kolu Đurđin će ugostiti devetoplasiranu Slogu iz Ostojićeva. 

Bajmačani nemilosrdni 

NADALJ – Nogometaši Radničkog 1905 su i u 22. kolu bili nemilosrdni. Na gostovanju u Nadalju sigurnom i efikasnom igrom i pobjedom od 2:4 (1:1) osvojili su nove bodove, a domaćem Napretku ostavili nove brige zbog nezavidne pozicije na ljestvici. U narednom kolu Bajmačani će u derbiju kola ugostiti doprvaka Iskru iz Kucure. 

Općinska liga Bačka Palanka
Službeni rezultat

PLAVNA – Plavanska Sloga je u 19. kolu dobila bodove za zelenim stolom (3:0), pošto gosti, ekipa Slavije iz Bođana, nisu doputovali na utakmicu. Plavanci će u narednom kolu gostovati u Malom Baču kod Mladosti, a Slavija će u Bođanima ugostiti ekipu lidera Maglića. 

Međuopćinska nogometna liga Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Monoštorci gotovo sigurni

RIBAREVO – Nogometaši Dunava iz Monoštora u 16. kolu su pobjedom u Ribarevu protiv izravnog rivala u borbi za opstanak, ekipe Jedinstva rezultatom 1:3 prebrinuli sve brige. Ovi zlata vrijedni bodovi omogućit će im opušteniji ulazak u preostale utakmice. U narednom kolu Monoštorci će ugostiti susjeda na ljestvici, Terekveš iz Svilojeva. 
Ivan Andrašić 

Hajduk


Iako je Dinamo pobjedom protiv Slavena (1:0) u prošlom kolu i matematički potvrdio novi naslov prvaka Hrvatske (to je već odavno bilo poznato, čestitke prvaku), glavnu rolu u ovom pogledu ovog puta ima Hajduk. Splitski bili su u subotnjem jadranskom derbiju naprosto pomeli drugoplasiranu Rijeku (4:0) i stigli na diobu trećeg mjesta s Osijekom. Susret na Poljudu je pored odlične igre donio i skidanje jednog dugog rezultatskog prokletstva koje je trajalo gotovo osam godina. Naime, Hajduk je posljednji puta na svom stadionu pobijedio Rijeku prije 2.813 dana (kako su izračunali pedantni statističari), a ova uvjerljiva pobjeda stigla je u pravi trenutak. Iz više razloga.
Ponajprije jer su bili i dalje u punom zamahu borbe za europsko mjesto, zatim što je nakon toliko godina čekanja pobijeđen teški rival, te konačno s novim bodovima i potencijalnim raspletom situacije u preostalim kolima moguć je dodatni skok na tablici.
Apetiti su naravno porasli kod svih kojima je Hajduk pri srcu, jer sada se počinju spekulirati i potencijalne mogućnosti osvajanja drugog mjesta koje sada više ne izgleda nedodirljivo. Razlika između Rijeke i Hajduka je šest bodova, a do kraja je ostalo još toliko ligaških duela. Riječani imaju mnogo teže protivnike (Dinamo doma, Osijek u gostima, Lokomotiva doma, plus polufinale kupa protiv Intera i očekivano finale protiv Dinama). S druge strane, Hajduk ima, od izravnih konkurenata, samo duel na gostovanju kod Gorice, te derbi na Maksimiru protiv Dinama u posljednjem kolu.
Naravno, sve su to navijačke spekulacije, ali će igra na terenu pokazati pravo stanje stvari i odnos trenutačnih snaga svih momčadi koje pretendiraju na najviši plasman. Tako je to u nogometu (kod Hajduka pogotovo), čas te nema nigdje (treba pogledati tablicu na početku proljetne sezone), a sada se već planira druga pozicija. Jer drugo mjesto donosi komotniji ulazak u kvalifikacije Lige Europe (uključivanje u kasnija eliminacijska kola).
No, i pored svega treba se biti maksimalno realan. Hajduku je na početku proljeća osnovni cilj bio hvatanje četvrte pozicije (euro mjesto). Sve preko toga je golemi uspjeh momčadi koja je katastrofalno započela prvenstvo.
Ipak »hajdučko srce« se nikada ne može miriti s osrednjošću...
 D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika