Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kupovina kuće o trošku grada

Sombor svakog dana ostane bez tri svoja stanovnika. Tako se pojednostavljeno mogu tumačiti statistički podaci koji kažu da je Sombor za posljednih pet godina izgubio 6.500 ljudi. Gubi ih i dalje, jer je popis onih koji odlaze ili razmišljaju o odlasku sve duži. Mogu tome svjedočiti, primjerice, radnici u obrazovnom sustavu koji dobro znaju koliko se djece iz škole ispiše tijekom školske godine ili koliko djece čeka završetak razreda ili školovanja da bi se konačno obitelj spojila u nekom dalekom gradu. Znaju to dobro i oni koji žive u seoskim ulicama u kojima je sresti mlađe čeljade prava sreća. I nije tu Sombor neka iznimka, jer je većina vojvođanskih mjesta suočena s tim problemom. A jedan od načina da se ta velika migracija ublaži jesu mjere populacijske politike koje trebaju mladim obiteljima život učiniti lakšim, kako bi za početak barem još jednom dobro razmislili o tome da li otići ili ostati.  Slamka je to za koju se hvataju kako oni u pokrajinskoj birokraciji, tako i oni u lokalnim vlastima i svatko smišlja svoj način kako pomoći mladim obiteljima, a sve prema mogućnostima koje su im dane u lokalnom proračunu. Nekoliko mjera populacijske politike osmislio je i Grad Sombor, a potporu, onu financijsku od 25,5 milijuna dinara, dalo je i Ministarstvo za demografiju. Uz somborskih 4,5 milijuna nakupila se tu suma od 30 milijuna dinara koja će biti uložena u borbu čiji je cilj promjena statistike s početka teksta. Barem za nekoliko postotaka.

Dom na selu

Jedan od projekata Grada Sombora koji treba mlade obitelji zadržati na selu jest kupnja seoskih kuća. Za to će biti izdvojeno devet milijuna dinara, a to znači da će ova pomoć biti ograničena na šest mladih parova, koji mogu računati da će im grad platiti kuće vrijedne 1,5 milijuna dinara. Razlika između bračnih i izvanbračnih zajednica se ne pravi, a uvjet je da su u zajednici proveli najmanje godinu dana. Uvjet su i godine, pa je granica starosti 40 godina. I naravno, bitan uvjet je da na svom imenu nemaju već neku nekretninu. Natječaj je objavljen posljednjeg dana travnja, a samo u prvom tjednu stiglo je 20 prijava. S obzirom na to da se zainteresirani mogu prijaviti do kraja svibnja, broj će biti višestruko veći, a novoj kući radovat će se samo šest obitelji. Izbor će se vršiti prema bodovnoj listi, a bodovat će se i naobrazba, broj djece, prihodi… I nije tu kraj pokušajima grada da potakne mlade da ostanu u Somboru i svoju budućnost grade u ovom gradu. Tako će se kroz mjere populacijske politike financirati obnova jednog od somborskih vrtića, radit će se na razvijanju mreže savjetovališta i osnovati Agrobiznis centar za ekonomsko osnaživanje, kako stoji u obrazloženju, mladih bračnih parova i mladih u reproduktivnom razdoblju.

Pomoć ženama

U Somboru su osmislili i način kako da olakšaju svakodnevni život mladih obitelji, a to je servis pranja i glačanja. U početku ni u samoj gradskoj upravi nisu vjerovali u ovu ideju, a godinu dana kasnije ona je pohvaljena u samom ministarstvu koje brine o demografiji. 
»U prošloj godini kroz realiziranje mjera populacijske politike osmislili smo servis za glačanje koji su mogle koristiti obitelji s djecom. Ove godine taj servis bit će proširen i na pranje, a kroz ovaj projekt bit će kupljen i jedan automobil, pa će te usluge, osim obitelji u gradu, moći koristiti i obitelji na selu«, kaže načelnica Odjela opće uprave GU Sombor Nevena Rosić. 
Servis glačanja za zaposlene žene s maloljetnom djecom realiziran je i u proteklih pol godine u Somboru, Apatinu, Odžacima i Subotici, a nositelj posla bio je somborski Crveni križ. Projekt je okončan polovicom travnja, a dok se čekaju za ovu godinu odobrena sredstava u Crvenom križu nisu prestali pružati usluge glačanja. 
»Trenutačno u Somboru imamo 11 obitelji, s 49 članova, koje su uključene u ovaj projekt. U početku je bila nevjerica je li moguće da će netko besplatno glačati rublje za vas, a da je vaša jedina obveza da donesete oprano rublje i kasnije dođete po njega. Ali malo-po malo žene su prihvatile ovu ideju.  Dovoljna je samo potvrda o zaposlenju i o tome da obitelj ima dvoje ili više maloljetne djece ili potvrda o samohranom roditeljstvu«, rekla je tajnica Crvenog križa u Somboru Biljana Klipa. 
Hoće li oni biti nositelji posla i u ovogodišnjem projektu, još ne znaju, ali kaže spremni su da usluge osim glačanja prošire i na pranje, jer je Crveni križ opremljen profesionalnim perilicama. Uz automobil koji treba biti kupljen kroz ovaj projekt ni somborska sela neće im biti nedostižna.
Ove mjere svakako će biti pomoć, ali da bi statistički podaci o broju stanovnika za pet godina bili drugačiji nego što su sada potrebno je mnogo više od ovoga. A to više od toga prevazilazi i granice i mogućnosti lokalne sredine. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika