Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Učvršćivanje suradnje i prijateljstva

Tridesetak učenika šestih razreda iz više vojvođanskih mjesta koji pohađaju redovitu nastavu na hrvatskom jeziku ili slušaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture bili su prošle godine u višednevnom posjetu Žrnovnici pokraj Splita. Riječ je o programu razmjene učenika koju organiziraju tamošnja Osnovna škola Žrnovnica i Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji. Program je nastavljen ove godine, te su učenici iz Žrnovnice, njih pedesetak, sada boravili u jedno-dnevnom uzvratnom posjetu svojim prijateljima u Vojvodini, preciznije u Đurđinu i Subotici. Uz druženje, za goste iz Hrvatske organiziran je i program koji je podrazumijevao igre, radionicu plesa i pjesme bunjevačkih Hrvata te neizostavni obilazak lokalnih znamenitosti. 

Pozitivna poruka

Program razmjene učenika pokrenula je ravnateljica spomenute OŠ Žrnovnica Matija Šitum u sklopu projekta Upoznajmo domovinu pradjedova koji su, među ostalim, poduprli resorno ministrarstvo i njihova lokalna samopurava. Boraveći u Hrvatskoj, djeca iz Vojvodine imaju priliku nazočiti satima nastave na hrvatskom jeziku, družiti se sa svojim vršnjacima, a na organiziranim izletima u okolna povijesna mjesta (Split, Solin, Klis, Omiš...) upoznati i svoju matičnu domovinu.
Tijekom ekskurzije u istočnu Slavoniju đaci iz Žrnovnice su prošloga tjedna na jedan dan došli u posjet svojim prijateljima u Vojvodini.
»To su djeca koja su lani ugostila učenike iz Vojvodine«, kaže ravnateljica škole Matija Šitum. »Projektom Upoznajmo domovinu pradjedova želimo poslati poruku o važnosti poštovanja svoga, ali i svih drugih naroda. Dolazeći u Srbiju, naši učenici nisu imali negativnih preduvjerenja. Djeca su djeca, ako mi stariji nosimo pozitivnu poruku, oni to slijede. U šali volimo reći kako donosimo sunce u Vojvodinu. Ova suradnja je započela nakon što sam upoznala Tomislava Žigmanova iz Vojvodine na pjesničkoj manifestaciji Dobro jutro, more kod nas u Podstrani. Nakon razgovora s njim, došla sam na ideju da započnemo suradnju s Hrvatima iz Vojvodine, pošto smo sličnu suradnju imali s učenicima iz Italije i Njemačke. Srca su nam puna, suradnja se nastavlja i dalje«, pojašnjava ona. 

Igre, radionica, obilazak

Gosti iz Žrnovnice su u Đurđinu posjetili mjesnu crkvu sv. Josipa Radnika i etno salaš, upoznali se s umjetnošću naive u autentičnoj tehnici slame, u OŠ Vladimir Nazor su se imali prilike igrati s đurđinskim školarcima; podijeljeni u mještovite skupine (domaći-gosti) igrali su se obilaska oko slame, skakanja u džakovima... U Subotici su obišli neke od kulturnih znamenitosti, a u HKC-u Bunjevačko kolo za goste iz Dalmacije priređena je radionica tradicijskog plesa i pjesme bunjevačkih Hrvata u kojoj se nisu loše snašli.
Predstavnike OŠ Žrnovnica na čelu s ravnateljicom Šitum primili su predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov i član Odbora za obrazovanje pri HNV-u Slaven Dulić. Na sastanku je bilo riječi o daljnjem tijeku ove suradnje. Sastanku je nazočila i ravnateljica đurđinske škole Vladimir Nazor Ljiljana Dulić koja je prošle godine bila jedna od voditeljica vojvođanskih đaka u Žrnovnicu, a sada i njihov domaćin u Đurđinu. 
»Prošle godine smo jako lijepo ugošćeni u Žrnovnici, djeca su bila smještena po obiteljima. Mi im sada uzvraćamo posjet, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem. Trudili smo se da im boravak kod nas bude što sadržajniji, učenici su se lijepo družili, bilo je i suza na rastanku. Suradnja sa Žrnovnicom nam znači jer znamo da postoji netko tko misli na nas Hrvate ovdje, a i oni znaju da su ovdje uvijek dobrodošli. To su prijateljstva za cijeli život«, kaže Ljiljana Dulić.
Novi susret učenika očekuje se vrlo skoro. Ovogodišnji program razmjene učenika, namijenjen đacima 6. razreda osnovne iz Vojvodine koji su uključeni u neki od oblika nastave na hrvatskom jeziku, bit će realiziran od 29. svibnja do 3. lipnja. 
Skorom susretu raduje se i učenica Lucija Mandušić iz Žrnovnice, s kojom smo nakratko razgovarali tijekom prošlotjednog boravka u Subotici. Posjet Subotici joj je bio zanimljiv, a najviše su joj se, kaže, svidjele igre koje su igrali s prijateljima u Đurđinu. S druge strane, jedan od učenika-domaćina Teo Margetić iz Subotice, koji je lane bio u Žrnovnici, kaže kako odatle ima samo lijepe dojmove, uz napomenu da mu se, uz druženje s vršnjacima, najviše svidjelo kupanje u moru. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika