Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dramatično... lako i riskantno

Lokalni mediji proteklih su se dana bavili jednim od najstarijih, najunosnijih i najrizičnijih »poslova« otkad je svijeta i vijeka – krađama. Tako, recimo, TV Subotica, pozivajući se na policijske podatke, navodi da je prošle godine zabilježeno 114 krađa u trgovinama, buticima i parfimerijama, a trgovci iz vlastitog iskustva kažu kako se najviše krade hrana, kozmetika i garderoba, dodajući da kradu svi: i mlado i staro, i obrazovano i neuko, i kulturno i drsko.
Gledajući ove podatke očima statistike, brojka od 114 krađa i nije tako velika, jer ako se podijeli s brojem dana u godini i brojem trgovinskih radnji u gradu i okolici, ispada da se krade svakog drugog-trećeg dana »samo u jednoj«, što ostalima daje velike šanse da na »red« dođu tek za nekoliko godina. Stavimo li, pak, šalu na stranu već i iz ovih podataka se jasno vidi kako su statistika i službeni podaci daleko od stvarnosti, jer nije teško zamisliti da je krađa mnogo, mnogo više, samo pod šifrom »zadatak uspješno obavljen«.
Jedan takav, bar za sada, dogodio se i početkom tjedna na subotičkom Buvljaku. Kako piše portal Subotica.com, nepoznati počinitelji na više su mjesta tijekom noći u ponedjeljak obili tezge prodavača i odnijeli iz njih odjeću, hranu i tko zna što još. Stvar je sama po sebi čudna već i stoga što na Buvljaku, osim dva noćna čuvara, postoji i video nadzor, a identitet počinitelja za sada je misteriozan. Ako su, pak, točne riječi jednog od prodavača da su tezge obijene pajserom, slučaj postaje još zanimljiviji: ili su video kamere u tim trenutcima zatajile (recimo, nestalo struje) i još su oba čuvara istovremeno spavala tvrdim snom na poslu (ili su obojica možda nagluhi) ili... Ili, kako se na više mjesta u komentarima ispod teksta navodi, do krađe možda i nije došlo spontano.
Ogorčeni prodavači, koji su se i sami oglasili u komentarima, prst upiru u Tržnicu, u čijoj je nadležnosti briga o sigurnosti robe na tezgama subotičkog Buvljaka, riječima da ionako plaćaju skup zakup (jedan tvrdi 260 eura mjesečno za dvije tezge), a da je pri tomu kod nekih šteta zbog krađe i 1.000 eura! Tvrde ti isti sugrađani (znaju, valjda, ljudi iz svakodnevnih kontakata) i da je Tržnica kao osoblje koje brine o sigurnosti robe na Buvljaku angažirala starije ljude u dobi od oko 60 godina, pri čemu im je primanja smanjila za 12.000 dinara!
Ne ulazeći dalje u detalje tvrdnji oštećenih ljudi, teško se oteti dojmu kako se kod nas sve više stvara pogodna klima i za pojedinačne i za organizirane krađe. Male plaće i mirovine, nesiguran a rizičan posao svakako su faktori koji lako mogu presuditi kod donošenja odluke o tome s koje strane zakona se povremeno kretati. Jer, dok se ne ostvare predsjednikova obećanja o »dramatičnom porastu plaća i mirovina«, mnogima na um pada lakša varijanta dobitne kombinacije: »dramatično« se može zaraditi i krađom. Pod pretpostavkom, naravno, da te ne uhvate. A i ako te uhvate, u zatvoru ne riskiraš štrajk glađu. Na ulici... Provjereno. Pogledajte samo broj onih koji svakodnevno obavljaju inventuru kontejnera.
Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika