Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sveučilište u Zagrebu: 202 mjesta za Hrvate izvan RH

Sveučilište u Zagrebu je odredilo upisne kvote za narednu akademsku 2019./20. godinu. Za redovne je studente određeno ukupno 11.613 mjesta, za izvanredne 2.163, za upis stranih studenata rezervirano je 447 mjesta, a za Hrvate izvan Hrvatske 202, što je 15 mjesta manje nego lani kada je ovaj projekt akademske potpore izvandomovinstvu i započet. Posljednja kvota se, među ostalim, odnosi i na pripadnike hrvatske manjine u Srbiji. 
Kandidati koji će se željeti upisati putem ove kvote sami moraju inicirati postupak priznavanja svoje (inozemne) srednjoškolske kvalifikacije. Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske. Za dobivanje potvrde potrebno je ispuniti prijavni obrazac, poslati životopis Uredu uz obrazloženje motiva za prijavu i dostaviti presliku putnih isprava države čiji ste državljanin. Potreban je i dokaz o prebivalištu izvan RH, rodni list te dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu. Taj dokaz može biti, primjerice, rodni list, školska svjedodžba, radna ili vojna knjižica roditelja ili nekih drugih predaka. Više o posebnoj upisnoj kvoti Sveučilišta u Zagrebu možete doznati na internetskoj stranici Ureda: www.hrvatiizvanrh.gov.hr.
Cilj uvođenja posebnih upisnih kvota za Hrvate izvan RH jest povratak Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku te pozitivnog djelovanja na ostanak mladih u hrvatskome društvu, čime se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika