Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O realizaciji inicijativa Savjeta

Predstavnici Hrvata iz Srbije nazočili su radnom sastanku koji je održan s ciljem pripreme podgrupe predstavnika hrvatskih manjina iz susjednih država za predstojeću sjednicu Savjeta hrvatske Vlade za Hrvate izvan Hrvatske. Sastanku su nazočili članovi toga Savjeta, predstavnici Hrvata iz Srbije – Darko Sarić Lukendić, Krunoslav Đaković i Snežana Periškić. Domaćini su bili Hrvati iz Mađarske, a nazočili su i predstavnici Hrvata iz Slovenije i Austrije. Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH sastanku je nazočio Milan Bošnjak. On je nazočne informirao o dinamici realizacije inicijativa i zaključaka s prethodne sjednice Savjeta, kao i o raspisivanju natječaja za posebne upisne kvote na fakultete u Hrvatskoj, što je program koji se realizira drugu godinu zaredom, izravno na tragu inicijative članova Savjeta Vlade. Natječajem je ove godine osigurano 202 mjesta, a pravo apliciranja imaju i Hrvati iz Srbije koji žele studirati u Hrvatskoj.
U tijeku je i priprema tematske sjednice Sabora o položaju Hrvata, pripadnika manjina u susjednim državama, koja će biti održana tijekom jeseni ove godine. 
»Tražili smo i pravo apliciranja pravnih osoba izvan RH na natječaje institucija u Hrvatskoj, što još uvijek nije riješeno, kao i uvrštavanje sadržaja o hrvatskim manjinama u susjednim državama u udžbenike iz povijesti i geografije za nastavu u Hrvatskoj, u sklopu cjelovite kurikularne reforme, što također još nije učinjeno«, navodi dužnosnik HNV-a Darko Sarić Lukendić.
Kao prijedlog za sjednicu Savjeta Vlade planiranu za studeni ove godine, predloženo je uvrštavanje zahtjeva da se u sklopu redovitih aktivnosti Ministarstva kulture Hrvatske predvide planom i aktivnosti na popisivanju, katalogiziranju, istraživanju, zaštiti i obnovi te promociji i popularizaciji pokretne i nepokretne materijalne kulturne baštine Hrvata u susjednim državama.
(HNV)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika