Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnaživanje volonterskog kadra

Pedeset volontera Etnokampa Hrvatske čitaonice boravilo je od 25. do 28. travnja u Hrvatskoj na svojoj prvoj stručnoj ekskurziji u okviru projekta Volonteri Subotice. Tom prigodom posjetili su Ivanić-Grad, Rudnik svete Barbare u Rudama kraj Samobora, Grgosovu špilju, dvorac Lužnica, Nove dvore bana Jelačića u Zaprešiću, rodnu kuću kardinala Alojzija Stepinca i crkvu Svetog trojstva u Krašiću, akvarij slatkovodnih riba u Karlovcu, znamenitosti grada Zagreba te sudjelovali u radionicama koje su za njih organizirane u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Božjakovini.
»Hrvatska čitaonica iz Subotice u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica organizira petodnevni Etnokamp za djecu osnovno-školske dobi u kojem svake godine sudjeluje sve više djece i volontera. Samo je prošlog ljeta sa 120 djece radilo oko 65 volontera. Svatko tko organizira ovakve kampove veoma dobro zna koliko je važna pomoć volontera. Iako oni to rade iz ljubavi, ne tražeći nikakvu nadoknadu, već dugo mi je bila želja prirediti im neki izlet na kojem bi, među ostalim, mogli učvrstiti naše zajedništvo i nacionalni identitet ali i stručno se educirati na području rada s djecom. Nakon gotovo više od jednog desetljeća postojanja Etnokampa ova ideja je i realizirana zahvaljujući potpori Zagrebačke županije, odnosno osobnom angažmanu Darinke Balen iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu i ravnatelja Osnovne škole Stjepana Radića iz Božjakovine Jure Miškovića, koji su osmislili projekt i osigurali sredstva«, objašnjava predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković.
»Boraveći prošle godine u Subotici bili smo i gosti Etnokampa, gdje smo prisustvovali završnoj priredbi. Kada smo vidjeli što ta djeca koja su bila u kampu prezentiraju na toj priredbi, što su ti volonteri napravili, koje su sve to radionice bile, koje su tu sve mogućnosti pružene, mi smo bili oduševljeni. Tako smo odlučili napisati projekt Volonteri Subotice«, doznajemo od Jure Miškovića.
»Osim upoznavanja sa Zagrebačkom županijom i sudjelovanja u radionicama, posljednje večeri priredili smo i svečanu večeru na kojoj su prisustvovali pomoćnica ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Ivana Franić, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, te ostali predstavnici ministarstva, županije, Ivanić-Grada, ravnatelji okolnih škola i drugi. Bila je ovo prilika da se dogovore i drugi vidovi međunarodne suradnje kako bi se ova sada već odlična višegodišnja suradnja mogla proširiti u još širem obliku nego što je sada.«
Koliko je ova stručna ekskurzija bila uspješna, ali i potrebna, govori i izjava profesorice Klare Dulić, volonterke Etnokampa: 
»Želim zahvaliti Bernadici Ivanković i Hrvatskoj čitaonici na ovakvoj prigodi i putovanju. Bilo mi je zadovoljstvo putovati s ovom grupom. Bilo je i prigode za razgovor i upoznavanje, razmjenu iskustava, osobito među prosvjetnim radnicima. Za mene osobno najljepši je doživljaj priroda jedne hrvatske županije kroz koju sam do sada samo prolazila. Isto tako, posjet dvorcu Lužnica i časnim sestrama, Krašiću i Mirogoju nisu uobičajeno na mapi (samo) turističkih obilazaka, a to me se osobito dojmilo. Naši domaćini su bili srdačni i pokazali su nam kako svoj posao rade na visokoj i profesionalnoj razini. Mislim kako je njihova međusobna suradnja između županije, škola i župe jedan primjer za ugledati se. Boravak u OŠ Stjepana Radića i sudjelovanje ravnatelja u svim našim aktivnostima su bili vrlo znakoviti. Organizirana radionica bila je interesantno zamišljena i dobro i stručno vođena. I na koncu, bilo je lipo otići sa svojima među svoje. Velika hvala na ovom dragocjenom iskustvu.«
Duhovno i stručno osnaženi volonteri Etnokampa su tijekom puta osmisli koncept ovogodišnjeg Etnokampa koji će biti održan od 26. do 30. kolovoza, te stoga na vrijeme osigurajte sebi mjesto.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika