Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavak suradnje Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske

Na inicijativu političkih predstavnika Hrvata iz Srbije, u četvrtak, 25. travnja, u Beogradu je održan sastanak u Fudbalskom savezu Srbije s predstavnicima Srba iz Hrvatske u povodu skorog održavanja nogometne utakmice njihovih reprezentacija u Tavankutu. Glavna tema razgovora bila je organizacija predstojeće utakmice između nogometnih reprezentacija hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, koja će biti odigrana 15. lipnja u Tavankutu kod Subotice.
Predstavnike dvije nacionalne manjine, hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj u ime Fudbalskog saveza Srbije ugostili su glavni tajnik Jovan Šurbatović i njegov zamjenik Uroš Zeković. Na sastanku je dogovoreno da će ova nogometna utakmica dviju manjinskih reprezentacija biti podržana od oba saveza, to jest Fudbalskog saveza Srbije i Hrvatskog nogometnog saveza, a njeni organizatori bit će Udruga nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji i Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, uz podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća te Zajedničkog vijeća općina i Srpskog narodnog vijeća.
Ujedno, održavanje nogometne utakmice bit će i prilika za sastanak političkih predstavnika Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske s ciljem da njihova suradnja i u području sporta bude u funkciji stvaranja boljih odnosa između dviju država. 
Na taj način, vjeruju, pokazat će kako pripadnici obje nacionalne manjine žele biti istinski most suradnje i davati svoj prinos daljnjem napretku odnosa između Srbije i Hrvatske.
Izaslanstvo Hrvata iz Srbije na ovome sastanku činili su narodni zastupnik u srbijanskoj Narodnoj skupštini Tomislav Žigmanov, te predsjednik Udruge nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji Petar Kuntić i vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Ivan Budinčević. Na sastanku su sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu i kopredsjedavajući Međuvladinog mješovitog odbora za pitanja hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj Ivan Bošnjak, a Srbe iz Hrvatske predstavljali su predsjednik Zajedničkog vijeća općina i dopredsjednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Srđan Jeremić i stručni suradnik za sport u ZVO-u Nikola Gagulić. Sastanku je u ime Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, ali i kao članica Međuvladinog mješovitog odbora, nazočila i v. d. pomoćnika direktora Uprave Nikolina Milatović Popović.
Podsjećanja radi, treba reći kako utakmica koja je najavljena za 15. lipnja neće biti i prvi susret manjinskih nogometnih reprezentacija Hrvata i Srba. Prva je odigrana prije tri godine, odnosno 12. lipnja 2016. u Vukovaru, kada su Hrvati iz Srbije pobijedili rezultatom 4:0.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika