Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Znanstveni skup o Hrvatima u Vojvodini nakon 1990-ih

Znanstveni skup o položaju Hrvata u Srbiji od Domovinskog rata do danas, u organizaciji Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata iz Zagreba, bit će upriličen 6. svibnja od 12 do 16 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. Riječ je o projektu pod nazivom Hrvati u Vojvodini nakon 1990-ih – od stradanja do izgradnje perspektiva čija je nositeljica Ivana Andrić Penava iz Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. 
Program znanstvenog skupa bit će podijeljen u dva dijela. Nakon uvodne riječi moderatora voditelja Odjela za manjine Hrvatske iz Hrvatske matice iseljenika Marina Knezovića, uslijedit će prvi dio skupa koji će započeti predstavljanjem publikacije Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Dosije – zločini nad Hrvatima u Vojvodini. O publikaciji će govoriti direktorica Pravnog programa Fonda Ivana Žanić i autorica Dosjea Jovana Kolarić. U sklopu navedenog predstavljanja kći Mate Abjanovića iz Morovića Vesna Abjanović posvjedočit će o otmici svoga oca i strica Ivice, kojima se gubi svaki trag nakon što su iz obiteljske kuće odvezeni u službenom vozilu registarskih oznaka JNA još davne 1991. godine. Potom će uslijediti izlaganje Jelene Dukarić iz novosadskoga Vojvođanskoga građanskoga centra o projektu Nepodobni građani iz kojega je i proizašao istoimeni dokumentarni film o istraženim slučajevima zastrašivanja i protjerivanja hrvatskog stanovništva iz Vojvodine tijekom 1990-ih, čijom će projekcijom završiti prvi dio skupa.
Nakon kratke pauze slijedi drugi dio programa skupa u kojem će sudjelovati ovi izlagači, svaki sa svojom temom: Ivana Andrić Penava, prof., »Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata – jučer, danas, sutra« (Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Zagreb), dr. sc. Mario Bara, »Prisilne migracije srijemskih Hrvata u znanstvenoj literaturi i književnosti« (Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb), Darko Baštovanović, politolog, »Društveno-politički položaj hrvatske nacionalne manjine u procesu demokratizacije srbijanskoga društva i EU integracija« (Hrvatsko nacionalno vijeće, Subotica), te Tomislav Žigmanov, prof., »O političkoj reprezentaciji Hrvata u Srbiji« (predsjednik DSHV-a i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije).
Na pozivnici za ovaj znanstveni skup kao slikovni izraz upotrijebljene su Rane Srijema, idejno rješenje za spomen-obilježje stradanja vojvođanskih Hrvata tijekom 1990-ih čiji je autor poznati grafički dizajner mr. prof. Darko Vuković iz Petrovaradina (Novi Sad). Pozivnicu je dizajnirala mr. sc. Danijela Mazal Ostojić, dizajnerica iz Zagreba. 
Pokrovitelj ovog znanstvenog skupa je Središenji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika