Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obilazak mjesta gdje žive Hrvati

U Hrvatskom nacionalnom vijeću je 24. travnja održan, kako je najavljeno prvi u nizu, sastanak članova Izvršnog odbora, dopredsjednika, ureda Vijeća, tajnice Vijeća i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na sastanku je dogovoren način umrežavanja i međusobnog usklađivanja djelokruga rada kako bi se na najbolji način odgovorilo »izazovima s terena«. Najavljeno je i da će u suradnji s mjesnim elektorima, predstavnicima kulturnih udruga i svećenicima dopredsjednici HNV-a za Suboticu, Sombor, Podunavlje i Srijem obići sva mjesta gdje ima Hrvata, a na teritoriju koji pokrivaju. 
U obilasku mjesta gdje žive Hrvati angažiran je i član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić, koji je do sada obišao hrvatske kulturne udruge u Sonti, Somboru, Srijemu i Beogradu a prošloga je tjedna posjetio četiri hrvatske udruge kulture, koliko ih djeluje na području Grada Novog Sada. Prema njegovim riječima, s predsjednikom HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina Petrom Pifatom vođen je razgovor o vrlo ambicioznim planovima, a kao jedan od ključnih problema istaknut je onaj vezan za nedostatak prostora za rad ove udruge. U rodnoj kući bana Josipa Jelačića, koju koristi udruga UHPD Franjo Štefanović, a koja je predmet prijepora s prethodnim vlasnicima, Sarić Lukendić sastao se s predsjednikom udruge Ivanom Karačićem, te suradnicima Mirkom Mrđom i Ivanom Kalebom. Kriteriji za raspodjelu sredstava po natječajima za koje HNV u Srbiji, po Zakonu, daje mišljenje, kao veoma važna tema i jedno od centralnih pitanja, uz nedostatak odgovarajućeg prostora za rad, bili su predmet razgovora s predsjednikom HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimirom Tkalcem. Obilazak udruga završen je razgovorom s predsjednikom HKC-a iz Novog Sada Dragoslavom Ilićem. Politika i kriteriji za davanje mišljenja po natječajima i ovdje su bili jedno od važnijih pitanja.
Prošloga tjedna održane su i sjednice Odbora za obrazovanje i Odbora za kulturu HNV-a. Prvoj sjednici Odbora za obrazovanje prisustvovali su predsjednica Margareta Uršal, te članovi Slaven Dulić, Slavko Benčik i Marina Ivanković Radaković koja je izabrana za dopredsjednicu Odbora. Usvojen je Poslovnik o radu, a članovi su se upoznali s planskim dokumentima HNV-a. Odbor je donio odluku o popisu sudionika koji će putovati u Pulu na stručno usavršavanje za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i za troje djece čiji su roditelji podnijeli zamolbe za oslobađanje od plaćanja troškova putovanja zbog teške materijalne situacije. Sve tri zamolbe su pozitivno riješene. Naredna sjednica, najavljeno je, bit će održana uskoro.
Na konstitutivnoj sjednici Odbora za kulturu izabrana je dopredsjednica Odbora Katarina Čeliković, a usvojen je i Poslovnik o radu. Osim predsjednika Odbora Darka Sarića Lukendića, sastanku su nazočili članovi Vojislav Temunović, Denis Lipozenčić i Irena Obradović, te predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin. Na sastanku je razmatran prijedlog kriterija za raspodjelu sredstava po natječaju koji će raspisati HNV. Predstavnici udruga imat će priliku očitovati se o ovom prijedlogu na redovitom proljetnom sastanku s udrugama, koji se planira za početak lipnja.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika