Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U najavi

U gradu u kome se investitori čekaju kao ozeblo sunce vijest je najava da će Sombor dobiti poslovnu zonu. A iza tog naziva krije se zapravo izgradnja biznis inkubatora, hladnjače i tržnica. Sve na jednom mjestu, na površini od 17.000 četvornih metara. Na prostoru nekadašnjeg društvenog poduzeća čiji je vlasnik silom prilika postao Grad Sombor. A to silom prilika je preuzimanjem onoga što je ostalo od nekadašnje trgovine opremom i dijelovima za traktore i poljoprivredne strojeve u zamjenu za dugove prema gradskom proračunu i gradskim komunalnim poduzećima. Uz to, dodan je još koji dinar iz proračuna i nakadašnji Agrosavez postao je gradska imovina. Ne znam je li već tada postojala vizija što s njom ili se čekala neka pametna ideja, tek poslije nekoliko godina zna se što bi tu trebalo biti. A od »trebalo bi biti« do »jeste« puno je skupih koraka. U grubo oko 600 milijuna dinara. Ali, kažu, novac nije problem. Bit će ga, i to kako iz državnog, tako i iz našeg, lokalnog proračuna. Znamo što hoćemo, znamo koliko nam novca treba za to, znamo gdje ih naći. Čini se jednostavno, zar ne? Ali iskustvo nas opominje da kada su novci u pitanju ništa nije ni jednostavno ni brzo, pa bih ja oprezno ovu poslovnu zonu nazvala projektom u najavi. Za svaki slučaj da me netko poslije ne hvata za riječ.
I znate što će me još obradovati? To što više na jednom od prilaza Somboru (onom iz pravca Stapara) neće više u oči upadati čatrlje sklepane kako je tko znao, stigao, mogao platiti..., koje su danas ono što se zove buvlja pijaca. Jer, ako ja dobro iščitavam ovu ideju (u najavi) u novoj poslovnoj zoni mjesta će biti i za njih. Možda i za dio onoga što danas ruži i sliku zelene tržnice u centru grada.
Za početak postoji projekt, kažu dobivena je i građevinska dozvola. Nakon realizacije projekta, Sombor će biti prepoznatljiv po specifičnom obrtnom – izložbenom centru, kakav ne postoji ni u jednom mjestu u Srbiji. Ovo posljednje nije moje, već rečenica »pozajmljena« iz vijesti od prije godinu, objavljene na jednom portalu specijaliziranom za građevinarstvo.
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika