Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gastro, eko i rekreacijske rute istočne Slavonije i sjeverne Bačke

Rezultati rada na projektu u okviru Interreg IPA CBC Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. pod nazivom Istraži Hrvatsku-Srbiju (Extraordinary Pleasure of Our Region – Common gastro, eco and recreation routes of Croatia and Serbia) predstavljeni su putem promidžbenih filmova i turističkih mapa istočne Slavonije i sjeverne Bačke na ovogodišnjim sajmovima turizma u Beogradu, Ljubljani i Slavonskom Brodu, a predstoji i ono na Subotičkom sajmu koncem svibnja, odnosno početkom lipnja. Na ovim su mapama obilježene trenutno najinteresantnije točke: gastro, eko i rekreacijske rute spomenutih dijelova Hrvatske i Srbije.

U planu proširenje broja ruta

Nositelj projekta, čiji je cilj ojačati, proširiti i integrirati prekograničnu turističku ponudu i poboljšati upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom, je Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda, a partneri su Regionalna razvojna agencija Panonreg iz Subotice, Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić iz Subotice i Turistički klaster Slavonska košarica iz Slavonskog Broda. 
Menadžerica projekta Ivana Rađenović iz subotičke Regionalne razvojne agencije Panonreg kaže kako se radi o jednom turističkom projektu gdje se kroz niz aktivnosti i studija koje su prethodile došlo do konkretnih rezultata, a to su turističke rute vezane za gastronomiju, eko i rekreacijski turizam u Bačkoj i Slavoniji. 
»Na osnovu njih izrađene su turističke mape s opisima ruta, a potom je uslijedilo snimanje filma o ovoj našoj regiji. Inače, za izbor turističkih ruta bili su angažirani vanjski eksperti koji su izradili studije, a kod nas je za tu aktivnost bio zadužen Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić. Važno je istaknuti da je ovo samo početni izbor, odnosno broj ruta će se vremenom proširivati.« 
Među turističkim točkama u sjevernoj Bačkoj nalaze se: Palić, ergela Kelebija, Ludaško jezero, Subotička pješčara i šume, Ergela i turistički centar Zobnatica (rekreacijske rute), Kapetanski rit, Dolina rijeke Tise, Selevenjske pustare, Park prirode Palić, Tavankut i Čikerija (eko rute) i Boss Caffe, restoran Gurinović, Majkin salaš, gostiona Abraham, restoran Vila Majur (gastro rute). 
A u istočnoj Slavoniji: Park prirode Papuk, Bizovačke toplice, Zlatna greda, Ladanjsko imanje Principovac, Državna ergela Đakovo (rekreacijske rute), Park prirode Kopački rit, Centar za promatranje ptica Nijemci, Etno selo Karanac, Eko etno centar Adica (eko rute) i Seosko gospodarstvo Paljevine, Baranjska kuća, Stari podrum Ilok, Gradske tržnice istočne Hrvatske (gastro rute).  

Medijsko predstavljanje projekta

Predstavljanje projekta za sada se obavlja isključivo putem promidžbenih filmova koji se emitiraju na lokalnim i regionalnim TV kanalima te na youtubeu. Promidžbeni filmovi snimljeni u okviru projekta mogu se pogledati putem sljedećih linkova:
Explore CRO SRB kratak promidžbeni film - https://www.youtube.com/watch?v=7AJXD6tOJ84 
Rekreacija u predjelima Sjeverne Bačke i Istočne Hrvatske -  https://www.youtube.com/watch?v=LWcw7U0sEjU&feature=youtu.be 
Gastronomska ponuda Sjeverne Bačke i Istočne Hrvatske -  https://www.youtube.com/watch?v=lG3wBZr6qs4&feature=youtu.be 
Ekoturizam Sjeverne Bačke i Istočne Hrvatske - https://www.youtube.com/watch?v=lJmlK5p_bKg&feature=youtu.be 
Također, izrađen je i jedan trodnevni turistički paket Panonski krug, a radi se o probnoj turi nakon koje će je njezini sudionici ocijeniti i dati svoje prijedlogu za eventualnu dopunu, odnosno izmjenu. Uz te će prijedloge potom biti formiran konačan paket, a prva tura se može očekivati već početkom ovog ljeta. 
Ukupna vrijednost projekta je oko 368 tisuća eura, a blizu 313 tisuća su odobrena bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA II. 
I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika