Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva u Srbiji ugostit će kardinala Leonarda Sandria

Prigodom proslave uspostave Eparhije svetoga Nikole za katolike bizantskoga obreda u Srbiji, u našoj zemlji će 18. i 19. svibnja boraviti kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za Istočne Crkve, potvrdio je eparhijski vladika mons. Đura Džudžar. Prvoga dana proslave, nakon svečanoga večernjega bogosluženja u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla u Novom Sadu, uslijedit će akademija na kojoj će se vjernici i ostali gosti upoznati s poviješću i životom katolika bizantskoga obreda u našoj zemlji, te poviješću i sadašnjošću njihova crkvenoga organiziranja. 
Svečana arhijerejska liturgija, kojoj će predsjedati kardinal Sandri, bit će slavljena u katedralnoj crkvi sv. Nikole u Ruskom Krsturu u nedjelju, 19. svibnja, i počet će u 10 sati. S uglednim članom rimske Kurije koncelebrirat će veliki broj biskupa bizantskoga i rimskoga obreda iz naše zemlje i inozemstva, a očekuje se i veliki broj hodočasnika.         
Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2018., Sveta Stolica objavila je da je papa uzdignuo Apostolski egzarhat za katolike bizantskog obreda u Srbiji na razinu eparhije. Eparhija službeno nosi naslov Sveti Nikola od Ruskog Krstura. Za prvog eparha Sveti Otac je imenovao dosadašnjeg egzarha mons. Džudžara, dopredsjednika Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metoda. Ovom odlukom Svete Stolice sve crkvene oblasti na području koje pokriva ova biskupska konferencija (u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu) imaju rang biskupija, odnosno eparhija. 
Prema službenim podacima Svete Stolice iz 2017. godine, Eparhija sv. Nikole ima 21.845 vjernika organiziranih u 21 župi, o kojima skrbi 19 eparhijskih svećenika i dvojica redovnika. U eparhiji djeluje 65 redovnica. Katolici bizantskoga obreda u Srbiji su većinom Rusini, uz nešto manji broj Ukrajinaca, te dvije aktivne župe u kojima su većina Rumunji.  
M. Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika