Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Petir: Zašto se Srbiji dopušta uloga »malog Haaga«?

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je 17. travnja Europskoj komisiji zastupničko pitanje vezano za procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini. Pitanje zastupnice Petir portal dnevno.hr prenio je u cijelosti:
»Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odbacilo je kaznenu prijavu koju je Fond za humanitarno pravo podnio početkom veljače 2019. godine zbog zločina protiv čovječnosti koji je počinjen u listopadu 1991. godine u Moroviću, kada su pripadnici JNA iz kuće izveli Hrvate, braću Abjanović, nakon čega im se izgubio svaki trag. Kaznena prijava je odbačena jer se, prema tumačenju srbijanskog Tužilaštva, procesuiranjem zločina protiv čovječnosti krši načelo zakonitosti. Ovim obrazloženjem, Tužilaštvo je nastavilo s praksom neprocesuiranja zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na teritoriju današnje Republike Srbije, čime su uskratili pravo velikom broju žrtava da konačno dostignu pravdu.
Srbija je donijela zakon o procesuiranju ratnih zločina, međutim, umjesto da prema tom zakonu sudi za ratne zločine počinjene u Srbiji, taj zakon koristi protiv građana susjednih država čime si uzima ulogu ‘malog Haaga’ i dežurnog policajca.
1. Je li procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini dio obveza koje Srbija treba ispuniti u pregovorima o pristupanju EU i što činite po tom pitanju?
2. Što ste poduzeli kako bi zaustavili pravnu agresiju Srbije na Republiku Hrvatsku a posebice kako bi privoljeli Srbiju da ukine članke 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Srbije?«.
Podsjećamo, zastupnica Petir od početka svoga mandata redovito upozorava Europsku komisiju na slučajeve diskriminacije Hrvata u Srbiji. Od Europske komisije je zahtijevala da se zaštiti pravo Hrvata na jezik, kulturu i obrazovanje na materinskom jeziku. Upozorila je Komisiju i na gašenje Radio Subotice, koja je emitirala svakodnevni program na hrvatskom jeziku, kao i na slučajeve fizičkog nasilja nad pripadnicima hrvatske nacionalne manjine. Također je reagirala i na govor mržnje u srbijanskim medijima kao i na prijetnje koje pojedini srbijanski političari upućuju pripadnicima hrvatske nacionalne manjine. Petir smatra da Srbija neće moći nastaviti svoj europski put ukoliko ne bude poštivala europske vrijednosti i pravnu stečevinu Europske unije, što sada, kako ocjenjuje, nije slučaj.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika