Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ruganje žrtvama i pravdi

Srpska radikalna stranka (SRS), čiji je lider haški osuđenik Vojislav Šešelj namjerava održati svoj deseti Otadžbinski kongres 4. svibnja u Hrtkovcima, mjestu koje je postalo simbolom protjerivanja i stradanja srijemskih Hrvata početkom devedesetih, objavio je prošlog tjedna novosadski portal 021.rs., nakon čega su tu vijest prenijeli brojni srbijanski i hrvatski mediji. Izborni kongres srbijanskih radikala bit će održan u kući Vojislava Šešelja, koju je u tom mjestu ne tako davno kupio. Vojvođanski Hrvati ogorčeni su zbog te najave Šešelja i to drže još jednom provokacijom osuđenog ratnog zločinca. 
Podsjetimo se kako će se 6. svibnja navršiti 27 godina otkako je u srijemskom mjestu Hrtkovci održan miting na kojemu su, u prisustvu lidera SRS-a Šešelja, pročitana imena mještana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprijećeno da se moraju iseliti. 
»Ubrzo se poruka počela i ostvarivati – u samo 19 dana, od 10. do 29. lipnja te 1992. godine, protjerano je oko 600 hrtkovačkih obitelji koje sada žive diljem Hrvatske i svijeta«, rekao je u ranijim izjavama predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i dodao da je to bilo vrijeme straha, etnički motiviranog nasilja i ubojstava, što se sve organizirano provodilo bez ikakvih povoda spram lojalnih građana hrvatske nacionalnosti, samo zato što su Hrvati. 

Izostaju reakcije državnih tijela

Namjeru SRS-a da svoj Otadžbinski kongres održi u Hrtkovcima, predsjednik DSHV-a Žigmanov ocijenio je za HR kao novi poraz pravne države i kao ruganje žrtvama, etničkim Hrvatima.  
»Najprije, to je još jedan dokaz da u Srbiji postoje veliki deficiti kada je riječ o vladavini prava, napose u dijelu odnosa prema ratnim zločinima. Drugo, najavljen skup je ruganje žrtvama, etničkim Hrvatima, koji su bili objekti nasilja i protjerivanja. I na koncu, ali ne i najmanje važno, iza toga se krije jezovita poruka Hrvatima u Srbiji da osuđeni ratni zločinac čini što mu se prohtije, a da pri tom izostaje reakcija mjerodavnih državnih tijela«, smatra Žigmanov.
Na pitanje portala 021.rs zbog čega SRS organizira kongres baš u Hrtkovcima, a ne u nekom drugom mjestu, predsjednik kluba zastupnika SRS-a u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić odgovorio je da se u tom selu nalazi sjedište Komiteta za obranu Vojislava Šešelja, ali da je tamo sjedište i Okružnog odbora u Srijemu, kao i sjedište Općinskog odbora u Rumi.
»Deseti Otadžbinski kongres SRS-a zakazan je za 4. svibanj u Hrtkovcima i održat će se u mojoj kući, na mom imanju. Kako to može biti provokacija?« 
Ovako lider radikala Šešelj odgovara na prozivke da novim skupom u ovom srijemskom selu nastavlja provocirati mještane. 
»To je zatvoren skup na mom privatnom posjedu i za njega ne treba nikakva prijava. Doći će oko 600 ljudi, delegata SRS-a iz Srbije, RS, Crne Gore i Republike Srpske Krajine. Kongres održavamo svake četiri godine, to je naše pravo«, navodi Šešelj.         
Međutim, ne slažu se svi s takvim pojednostavljenim stajalištem. 
»To smatram apsolutnom provokacijom. Državna tijela bi trebala raditi svoj posao i spriječiti daljnje dizanje tenzija, a što je očigledno cilj SRS-a u ovoj prilici. Sasvim sigurno da se ovim događajem prizivaju sjećanja na devedesete. Djelovanje SRS-a svih ovih godina je temeljeno na razdorima, sijanju mržnje i na poticanju najlošijih strasti kod stanovništva i to se za njih pokazalo dobrim, jer i danas živimo u duboko podijeljenom društvu, gdje je nasilje vrlo značajna komponenta i to je sjeme koje održava SRS u životu«, smatra predsjednik Hrvatskog građanskog saveza Tomislav Stantić. 

Podizanje tenzija

Pomoćnica glavnog i odgovornog urednika NIN-a Vesna Mališić rekla je za 021.rs kako su Hrtkovci zbog »užasnog iskustva protjerivanja ljudi« traumatična točka za sve.
»Šešelj radi ono što može raditi. On se očigledno ruga pravdi, ruga se presudi. S druge strane, čini mi se da se ponovno podiže tenzija koja bi nečemu trebala poslužiti. To treba vjerojatno napraviti neku atmosferu oko koje ćemo se dijeliti, da pričamo o njoj, bez ikakve odgovornosti prema tome što se radi ljudima koji tamo žive. Užasno se plašim da takve stvari dugoročno prave problem s manjinama i da vlast to tolerira iz potpuno nerazumnih razloga. Ne mogu razumjeti zašto je potrebno dizati tenziju u Hrtkovcima, a uvjerena sam da Šešelj ne radi ništa bez dosluha s vlašću«,  rekla je Mališić.
Fond za humanitarno pravo (FHP) objavio je početkom godine, u publikaciji Dosije: Zločini nad Hrvatima u Vojvodini, da je na teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine od 1991. do 1995. vođena kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatske civile, a cilj je bio da se oni isele iz svojih kuća i napuste Srbiju. Rezultat te kampanje bio je, tvrdi FHP, nekoliko desetaka tisuća protjeranih. Kao glavne zagovornike i »inspiratore kampanje zastrašivanja i pritisaka« na Hrvate u Vojvodini Fond je označio upravo Vojislava Šešelja i Srpsku radikalnu stranku.   
Podsjetimo se i sljedećeg: Šešelj je prošle godine pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Hagu (nasljednik Haškog suda), osuđen na 10 godina zatvora – kaznu koju je u tom momentu već odslužio. Kako je zaključilo Žalbeno vijeće, Šešelj je kriv za progon, deportaciju i poticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine. 
Podsjetimo se ovih činjenica: mjesec dana poslije izricanja presude Šešelj se želio vratiti na mjesto zločina. Radikali su zakazali skup u Hrtkovcima za 6. svibanj 2018. godine, točno 26 godina poslije mitinga u ovom selu, na kom su pročitana imena »nepodobnih« Hrvata. 
Međutim, prošlogodišnji skup u Hrtkovcima nije uspio, jer ga je zabranio MUP, ali se predsjednik SRS-a okupljenim pristalicama obratio u Jarku. Ovog puta, za sada nema službenih najava da radikali neće slobodno moći u Hrtkovce na Otadžbinski kongres na kom će glasovati o predsjedniku.
Z. Sarić 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika