Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predstavljanje zajedničkog projekta turističkih organizacija

Zajednički projekt gradova Subotice i Osijeka pod simboličkim imenom S.O.S. koji se bavi promidžbom secesijske turističke rute dvaju gradova, a koji je sufinanciran kroz program INTERREG IPA CBC Croatia – Serbia 2014. - 2020. započeo je 1. srpnja 2017. godine. Nositelj projekta je Turistička zajednica Grada Osijeka uz koju kao partneri iz Hrvatske nastupaju Grad Osijek i Razvojna agencija Osječko-baranjske županije, dok su partneri iz Srbije Grad Subotica i Turistička organizacija Grada Subotice. Kako se uskoro približava rok za okončanje projekta, u Subotici je u subotu, 13. travnja održana prezentacija ciljeva koji su do ovoga dana realizirani.

Grad Osijek – obnova secesijskog parka Sakuntala

U ime Turističke zajednice Grada Osijeka nazočnima se obratio Siniša Maurus, koji je naveo kako se, kada je riječ o secesijskoj turističkoj ruti, Osijek može pohvaliti značajnim povijesnim ahtitektonskim naslijeđem u stilu secesije, odnosno brojnim građevinama koje su sačuvale svoj izvorni secesijski  izgled od prije 100-200 godina. Glavne aktivnosti u okviru projekta bile su vezane uz rekonstrukciju parka Sakuntala koji se nalazi u samom središtu grada Osijeka, a u koji se nije ulagalo posljednjih pedesetak godina. Izgled parka se, i nakon potpune rekonstrukcija instalacija koje se nalaze ispod parka, nije promijenio, a to je i bio cilj arhitekata. Naime, težilo se park što više približiti njegovom izvornom izgledu, a novina u njemu je umjetnički paviljon namijenjen manjim glazbenim i književnim priredbama. U sklopu projekta napravljen je i Info point – točka gdje turisti mogu naći sve informacije vezane uz secesiju u gradu. Također, plan je u okviru projekta u parku Sakuntala postaviti brončanu maketu grada kakva već postoji u Tvrđi, a koja će pričati priču o secesiji. Još jedna aktivnost koja je u tijeku je opremanje sobe koja će biti uređena u stilu secesije i kao takva dostupna turistima. Ono što godinama postoji u Osijeku jesu tematske rute vezane uz secesiju, a koje se realiziraju u suradnji s udrugom turističkih vodiča.

Subotica – grad secesije 

O postignutim ciljevima u okviru ovog projekta u Subotici govorila je članica Gradskog vijeća zadužena za kulturu Miroslava Babić, koja je navela kako je prije apliciranja za ovaj projekt napravljena temeljita analiza slabosti i nedostataka u subotičkoj pograničnoj regiji što se tiče kulturnog naslijeđa i turizma, te je uočeno kako u okviru kulture i turizma prije svega nedostaju menadžment i sredstva potrebna za revitalizaciju secesijskih objekata. Također, primijećen je i nedostatak informacija o secesiji i vidljivost iste. Subotica još nema organizirane tematske rute putem kojih bi se turisti, ali i sami građani Subotice, informirali o vrijednostima koje ih okružuju, radi čega je jedan od ciljeva ovog projekta stvaranje zajedničke zanimljive turističke rute, gdje bi turisti koji posjete Osijek organizirano došli i u Suboticu te povezali dva grada bogata sececijskim naslijeđem. Kada je riječ o Subotici i završenim ciljevima u okviru ovoga projekta, do sada je završen strateški dokument turističke valorizacije objekta Gradske kuće, te je izabran izvršitelj usluge izrade turističke signalizacije. Studija turističke valorizacije Gradske kuće rađena je na temelju analize broja turista, njihovog zadržavanja u gradu, interesiranja, kapaciteta Gradske kuće, te prihoda i rashoda iste. Kao jedan od novih turističkih proizvoda predlaže se popularizacija Gradske vijećnice za vjenčanja. Također, predlažu se i nove turističke rute koje bi obuhvatile i rekonstruiranu Sinagogu, te Palić. Kako je glavni objekt ovog projekta ipak Gradska kuća, izrađena je projektna dokumentacija za obnovu instalacija, krova, podruma i dvorišta, a u planu je ugradnja lifta u toranj Gradske kuće, čime bi se najviša subotička građevina učinila dostupnom svim budućim posjetiteljima.

Zadaće TO Subotice u okviru projekta

U ime Turističke organizacije Grada Subotice nazočnima se obratio Aleksandar Medaković, koji je naveo kako je u cilju promocije ovog projekta i bolje vidljivosti secesije Turistička organizacija Subotice, u suradnji s kolegama iz Osijeka, napravila izložbu fotografija secesijskih objekata u Osijeku i Subotici, a koju su građani Subotice mogli pogledati na glavnom gradskom trgu. Promocija projekta održana je u osam gradova: u Hrvatskoj u Osijeku i Zagrebu, u Mađarskoj u Pečuhu, Segedinu i Kecskemétu, te u Srbiji u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a na kojima je predstavljena turistička ponuda Subotice. Zadaća Turističke organizacije Grada Subotice u okviru ovog projekta bila je izrada brošura na četiri jezika (srpskom, engleskom, mađarskom i hrvatskom), te drugog promidžbenog materijala – primjerice magneta i suvenira s motivima secesijskih objekata. Do okončanja projekta u kolovozu plan je prilagoditi web stranice TO Subotice slabovidim osobama, te napraviti edukaciju za sve turističke radnike u Subotici. 
Aleksandra Prćić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika