Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Drugorazredni građani

 
Čovjek je silom prilika osuđen da stari. Živi određen broj godina pa umre. Ista situacija je i s predmetima koje koristi u svom životu. Kada je mlad, oženi se i počne s nabavom svih potrebnih aparata. Često se to dogodi i s inovacijama pa kupi noviji model aparata. I ovaj ima svoj vijek trajanja. Tijekom života, ako ima sreće, aparati su dugovječni. Imao sam sreću s Gorenje aparatima da su bili dugovječni i na sreću se nisu kvarili. Međutim, vrijeme prolazi, kako moje tako i aparatima. 
Došlo vrijeme da bi trebalo zamijeniti jedan, pa drugi, treći aparat, jer su izvršili svoju dugogodišnju dužnost u kući.
Ne preostaje mi drugo nego da kupim nov(e) aparat(e). Na televiziji reklame keš krediti za umirovljenike. Krenem u banku da podignem kredit, jer kao samac i umirovljenik imam mirovinu s kojom samo preživljavam. Od mirovine do mirovine, od mjeseca do mjeseca. Prijem u banci je lijep, uljudna službenica mi izdiktira uvjete, a ja lakovjeran pokupim obavezne zahtijevane papire pa nazad u moju banku.
Iznenađenje nastaje kada pogleda kada sam rođen. Nisam ja kriv što sam ostario i imam 79 godina.
– Znate, ne možete dobiti kredit jer prelazite 70 ili 75 godina. 
Umirovljenik koji je studirao ili imao prekid tijekom radnog vijeka skoro uvijek ima preko 65 godina kad ode u mirovinu. Moguće je sretan da mu se pet ili deset godina nije pokvario nijedan od ključnih aparata – perilica, frižider. U međuvremenu vrijeme leti i ostario je i prešao godinu do koje se daju krediti, bilo u banci ili u prodavaonici.
U svim bankama u gradu koje sam obišao uvjeti su isti ili podjednaki. Pitam može li se dobiti kredit sa žirantima ili osiguranjem. Odgovor je svugdje bio negativan. Zakonodavac je donio propis da osobe starije od 65 ili 70 godina ne mogu dobiti kredit.
Postavlja se pitanje kako umirovljenik koji ima više godina može obnoviti kućne aparate, jer obični stariji građanin umirovljenik je te sreće da mu se uvijek pokvari ne jedan, nego dva ili čak i tri aparata jer su svi otprilike iste starosti?
Po svim donijetim propisima ako je čovjek ostario, ne može dobiti kredit ni u banci ni u prodavaonici pa onda ispada da je drugorazredni građanin.
Pitam se zašto se ne bi mogli donijeti takvi uvjeti da garant ili osiguranje osigurava banci ili prodavaonici sigurnost povrata sredstava u slučaju smrti, jer je to najveći problem kreditora.
Ljudevit Vujković Lamić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika