Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upoznavanje i ukazivanje na probleme

U cilju upoznavanja sa svojim radom i planovima, te najvažnijim problemima u ostvarivanju manjinskih prava mjesnih Hrvata, predstavnici novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća započeli su seriju sastanaka s najvišim dužnosnicima lokalnih samouprava u Srbiji u kojima Hrvati žive u značajnijem broju. U tom kontekstu predstavnici HNV-a su u srijedu održali sastanke s gradonačelnicima Sombora i Subotice. 

Obrazovanje, kultura, informiranje

Funkcioniranje hrvatskih kulturnih udruga, njihovo financiranje iz proračuna Grada Sombora, mogućnost otvaranja vrtića na hrvatskom jeziku, te natječaj za informiranje, teme su o kojima su predstavnici HNV-a razgovarali na sastanku s gradonačelnicom Grada Sombora Dušankom Golubović. U delegaciji HNV-a bili su predsjednica Jasna Vojnić, dopredsjednik za Sombor Željko Šeremešić, predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal, predsjednik Odbora za kulturu Darko Sarić Lukendić i vijećnik iz Sombora Alojzije Firanj. 
»Ovo je bio prvi kontakt i upoznavanje uprave s članovima HNV-a s teritorija Grada Sombora. Osim ovog upoznavanja dotaknuli smo se pitanja obrazovanja, rada kulturnih udruga. Pokrenuto je pitanje otvaranja vrtića na hrvatskom jeziku. Konkretno, riječ je o vrtiću u Monoštoru, što bi otvorilo mogućnosti za otvaranje novih odjela na hrvatskom jeziku u tom mjestu. Gradonačelnica je na taj prijedlog reagirala pozitivno ističući da će pomoći, a prvi korak bit će razgovori s rukovodstvom PU Vera Gucunja«, kazao je dopredsjednik HNV-a Željko Šeremešić. 
Prema njegovim riječima, konstatirano je kako hrvatske udruge dobivaju znatno više sredstava na natječajima Grada Sombora nego što je to bio slučaj prije pet godina.
Sarić Lukendić govorio je o sredstvima koje na natječajima Grada dobivaju hrvatske udruge. Na natječajima za manjine, manifestacije u području kulture i LAP za mlade hrvatske udruge s teritorija Grada Sombora su u 2017. godini dobile su 220.000 dinara, u 2018. 1,8 milijuna, a u 2019. godini dva milijuna dinara. Sarić Lukendić napravio je usporedbu i s bunjevačkom nacionalnom zajednicom, ističući da je pripadnika te zajednice prema popisu iz 2011. godine bilo 2.085, a Hrvata 7.070. A brojke vezane za natječaje pokazuju da je ta zajednica u 2017. iz proračuna dobila 190.000 dinara, u 2018. godini 1,1 milijun, a u tekućoj milijun dinara. Natječaj za informiranje za ovu godinu tek treba biti objavljen, ali je Sarić Lukendić podcrtao prošlu godinu kada je za emisiju na hrvatskom jeziku iz proračuna dano 50.000 dinara, dok je istovremeno Bunjevački medija centar dobio 150.000 dinara.
Novinari nisu mogli prisustvovati ovom sastanku, a obrazloženje iz kabineta gradonačelnice bilo je da nije zatražena nazočnost novinara, te da će informativna služba dati priopćenje o ovom sastanku. Što je na ovom sastanku kazala gradonačelnica Sombora ne znamo, jer do zaključenja ovog teksta priopćenje službe za informiranje nije objavljeno. 

Sastanak s gradonačelnikom Labanom

Središnja tema sastanka s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom bila je vezana za aktivnosti te lokalne samouprave a koje su preduvjet za osnutak hrvatskog Obrazovno-odgojnog centra u Subotici. 
»Na osnovu preporuke radne skupine za osnutak Centra, resorno pokrajinsko tajništvo donijelo je potrebne dokumente vezane za taj projekt a koji se tiče mreže srednjih škola. Sad se čeka Grad Subotica koji treba donijeti dvije odluke, a koje se tiču prilagođavanja mreže predškolskih ustanova i osnovnih škola što je u nadležnosti lokalne samouprave. Ove odluke se donose na Skupštini grada«, izjavio je nakon sastanka Sarić Lukendić.
Osim Vojnić, Uršal i Sarića Lukendića, ovom sastanku nazočili su i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin te dopredsjednik HNV-a za Suboticu Ladislav Suknović.  
Ladislav Suknović kaže kako je na sastanku bilo riječi i o službenoj uporabi jezika i pisma na teritoriju Grada Subotice, a posebno vezano za akte lokalnih javnih poduzeća koja djelomice ne poštuju pravila koja se tiču tog područja. Dotaknut je i problem nepostojanja turističke signalizacije u seoskim sredinama gdje u većem broju žive Hrvati, poput Tavankuta, Đurđina i Žednika. 
Sastanci predstavnika HNV-a s najvišim dužnosnicima lokalnih samoprava u kojima Hrvati žive u značajnijem broju bit će nastavljeni.
Z. V. / D. B. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika