Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Slike od slame u Novom Bečeju

NOVI BEČEJ – U galeriji Selo Doma kulture u Novom Bečeju prošloga je petka otvorena izložba  slika nastalih u tehnici slame čije su autorice članice HKPD-a Matija Gubec i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta. Izložba nosi naziv Sve boje žita, a sadrži 41 sliku u ovoj nesvakidašnjoj tehnici, rijetko prikazivanoj u Novom Bečeju. Izložbu je organizirala suradnica bečejskog Doma kulture Edit Zerebelyi Tényi, a slike je na otvorenju izložbe predstavila voditeljica slamarskog odjela tavankutske udruge Jozefina Skenderović. Otvorenju izložbe, koja se može pogledati do 15. travnja, nazočile su i druge slamarke: Marija Rukavina, Marija Vojnić, Edita Petrekanić-Bačić i Katarina Skenderović.
I. D.

Zemunski vjernici u Tesliću

ZEMUN – Župljani župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zemuna bili su u posjetu Hrvatima katolicima u Tesliću u Bosni i Hercegovini. Tom prigodom skupa su proslavili svetog Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda. Misu služenu tim povodom u crkvi sv. Josipa u Tesliću predvodio je zemunski župnik i dekan vlč. Jozo Duspara. Nastupio je i zemunski zbor Odjek, a dogovoren je i nastavak suradnje.  

Collegium u časopisu Muzika klasika

BEOGRAD – U domaćem časopisu Muzika klasika objavljen je stručni osvrt na nastup Komornog zbora Collegium musicum catholicum iz Subotice na prošlogodišnjim Mokranjčevim danima. Također, na CD koji ide uz časopis, među sedamnaest kompozicija uvršten je motet Puče moj člana Collegiuma Bele Anišića. Motet izvodi Collegium sa solistima Draganom Muharemom i Eminom Tikvicki, a pod ravnanjem Miroslava Stantića. 

150. obljetnica rođenja Ise Velikanovića u Šidu 

ŠID – U organizaciji ZKVH-a i HKD-a Šid večeras (petak, 29. ožujka) u prostorijama udruge u Šidu bit će održana književna večer posvećena 150. obljetnici rođenja hrvatskog prevoditelja i književnika Isidora Ise Velikanovića (Šid, 29. ožujka 1869. – Zagreb, 21. kolovoza 1940.). 
O ovom velikanu govorit će upraviteljica Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad u Vukovaru dr. sc. Vlasta Novinc i doktorandica na postdiplomskom studiju Humanističke znanosti na Sveučilištu u Zadru Marina Jemrić iz Vukovara. Moderator je Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a. U programu sudjeluju i članovi HKD-a Šid.
Obilježavanje ove značajne obljetnice dio je projekta ZKVH-a vezanog za hrvatske velikane u Vojvodini i kulturu sjećanja.

Izložba Marijana Crtalića u Subotici

SUBOTICA – Izložba Njih su dvojica, a mi smo sami hrvatskog multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića bit će otvorena večeras (petak, 29. ožujka) u Galeriji Dr. Vinko Perčić u Subotici, u 19 sati.
Crtalić (Sisak, 1968.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojem radu istražuje medije poput videa, fotografije, performansa i sl. »Moj rad proistječe iz odnosa prema samome sebi i interakcije s vlastitom okolinom. Smjer u kojem se moj rad razvija – dokumentarističko ili simboličko obrađivanje određene materije – zavisi o iskustvu koje proživljavam u određenom prostorno-situacijskom kontekstu. Zajednički pojam kojim pokušavam uokviriti sve svoje aktivnosti je socijalno, angažirano propitivanje i umjetnička (re)akcija koja teži kritičkom rasvjetljavanju određenih društvenih problema, a pogotovo onih u čijem središtu se i sam nalazim«, navodi umjetnik. 
Izlagao je samostalno, te na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2007. godine radi na projektu Nevidljivi Sisak. Dobitnik je nekoliko nagrada.
Izložba Njih su dvojica, a mi smo sami bit će otvorena do 19. travnja, svakog radnog dana od 10 do 18 sati.

Č‘a Grgina huncutarija u Narodnom kazalištu

SUBOTICA – Predstava Dramskog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Č‘a Grgina huncutarija bit će ponovno igrana na sceni Jadran Narodnog kazališta u Subotici, i to u nedjelju, 31. ožujka, s početkom u 19.30 sati. Redatelj predstave je Marjan Kiš. Karte se mogu kupiti u pretprodaji i pred početak predstave na blagajni kazališta.

Promocija knjige Dužijanca s nama i u nama

SUBOTICA – Promocija knjige Dužijanca s nama i u nama autora Laze Vojnića Hajduka bit će održana u četvrtak, 4. travnja, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici, s početkom u 19 sati. Autor u knjizi bilježi na studiozan način sve relevantne činjenice iz povijesti Dužijance počevši od one obiteljske pa sve do ove najnovije koju organizira UBH Dužijanca. Posebna vrijednost knjige je što ju je pisao akter i svjedok mnogih događaja koji su u knjizi opisani. Uz autora, o knjizi će govoriti novinar i publicist Zlatko Romić te predsjednik UBH Dužijanca (koja je ujedno i nakladnik knjige) mons. dr. Andrija Anišić. Voditeljica predstavljanja bit će dopredsjednica UBH Dužijanca Ljiljana Dulić. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika