Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Dramska sekcija Nazora na općinskoj smotri

SOMBOR – Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora sudjelovala je na Općinskoj smotri amaterskih dramskih društava. Nazorovci su izveli komediju Matora dica rađenu po tekstu Marjana Kiša, u režiji Jolike Raič. »U odnosu na ranija ostvarenja ove sekcije, ovo je daleko bolja predstava. Dogodio se zanimljiv tekst, primjeren glumačkim mogućnostima ovog ansambla. Vidimo jedno tipično kućanstvo, u kome živi obitelj sa starijom djecom koja ne razmišljaju o ulasku u brak. Rekao bih da je ovo jedna predstava koja brzo dopire do gledatelja. Vidjeli smo to i večeras, jer su glumci dobili nekoliko aplauza na otvorenoj sceni, što se rijetko dešava i profesionalnim glumcima«, kazao je selektor na Općinskoj smotri David Kecman Dako.
Matora dica premijerno su izvedena u listopadu prošle godine, a s ovom predstavom Somborci su gostovali i u Hrvatskoj. Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor jedna je od rijetkih amaterskih dramskih skupina u Somboru koja još uvijek aktivno radi. 
Z. V.

Tambura instrumental festival u Subotici

SUBOTICA – Međunarodno natjecanje tamburaša VI. Tambura instrumental festival, bit će održan u ponedjeljak i utorak, 25. i 26. ožujka, u Muzičkoj školi u Subotici. U ponedjeljak će biti održano natjecanje učenika osnovnih muzičkih škola u kategorijama solista prim/bisernica i basprim/brač, a počinje u 12 sati, dok je završni Grand Prix za osnovnu školu predviđen za 17.45 sati u koncertnoj dvorani škole. 
U utorak se održava natjecanje učenika srednjih škola i akademija u istim kategorijama prim/bisernica, basprim/brač. Natjecanje solista počinje u 9 sati, a istoga dana je i natjecanje komornih sastava, koje počinje u 16 sati. Završni Grand Prix za soliste i komorne sastave je predviđen istoga dana u 18 sati. 
U kategoriji osnovnih, odnosno nižih škola natjecat će se 40 tamburaša, dok je za srednju školu prijavljeno njih 26, te jedan natjecatelj s Glazbene akademije. U kategoriji komornih sastava prijavljeno je 8 sastava. Na ovome natjecanju sudjelovat će 18 škola, i to iz Subotice, Sombora, Ade, Bečeja, Pančeva, Kule, Apatina (istureno odjeljenje Sonta) i Novog Sada te škole iz Hrvatske: Požege, Slavonskog Broda, Virovitice, Zaboka, Sesveta, Siska, Osijeka, Zagreba – Podsused i Vukovara. 
Organizator ovogodišnjeg natjecanja je HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, a suorganizatori su Glazbena škola Požega i Muzička akademija Zagreb. 
Ž. V. 
               
150. obljetnica rođenja Ise Velikanovića u Šidu 

ŠID – U organizaciji ZKVH-a i HKD-a Šid u idući petak, 29. ožujka, u prostorijama udruge u Šidu bit će održana književna večer posvećena 150. obljetnici rođenja hrvatskog prevoditelja i književnika Isidora Ise Velikanovića (Šid, 29. ožujka 1869. – Zagreb, 21. kolovoza 1940.). 
O ovom velikanu govorit će upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru dr. sc. Vlasta Novinc i doktorandica na postdiplomskom studiju Humanističke znanosti na Sveučilištu u Zadru Marina Jemrić iz Vukovara. Moderator je Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a. U programu sudjeluju i članovi HKD-a Šid.
Obilježavanje ove značajne obljetnice dio je projekta ZKVH-a vezanog za hrvatske velikane u Vojvodini i kulturu sjećanja.

Č’a Grgina huncutarija u Narodnom kazalištu

SUBOTICA – Predstava Dramskog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Č’a Grgina huncutarija bit će ponovno igrana na sceni Jadran Narodnog kazališta u Subotici, i to u nedjelju, 31. ožujka, s početkom u 19.30 sati. Redatelj predstave je Marjan Kiš. Karte se mogu kupiti u pretprodaji i pred početak predstave na blagajni kazališta.

Poziv za Liru naivu 2019.

SUBOTICA – Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica uputili su poziv za 17. susret hrvatskih pučkih pjesnika Vojvodine pod nazivom Lira naiva 2019. Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2019. bit će održan 25. svibnja u Surčinu. Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 7. travnja na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com. Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-211-31-86.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika