Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brodogradnja, glazba i gastronomija

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je osvojio prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Titulu dodjeljuje Europska unija, a projekt za cilj ima da istakne bogatstva i različitosti gradova Europe i da pridonese zbližavanju europskih naroda.
Projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture predstavljen je u Beogradu, različitim umjetničkim programima i na različitim lokacijama od 14. do 22. ožujka. Nakon Tokija i Berlina, ovo je treća međunarodna promocija spomenutog projekta.

Kulturna suradnja

Predstavljanje je započelo u Kulturnom centru Beograda (KCB) gdje je održana konferencija za medije te otvorena izložba Minuta šutnje Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića uz slide show Odnosi brodova i šampanjaca umjetnika Petra Trinajstića kojima je Rijeka 2020 dočarala suvremenost radničke Rijeke u doba deindustrijalizacije. Ravnateljica TD Rijeka 2020 Emina Višnić pozvala je beogradsku publiku da posjeti bogate umjetničke programe koji će se u Rijeci događati u 2019. i 2020. godini.
Zorana Đaković iz Kulturnog centra Beograda je istaknula važnost međunarodne kulturne suradnje, koju ta ustanova ima dugi niz godina i s Rijekom. Izrazila je nadu da će suradnja biti nastavljena te najavila izložbu u produkciji KCB-a idućeg mjeseca u Rijeci.
Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, kao sudomaćin projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, obratio se nazočnim gostima, umjetnicima, domaćinima:
»Ovo doživljavam kao jako bitnu uvertiru za nešto što dolazi, uz odličnu suradnju Rijeke i Beograda, a biti će i Novoga Sada. Rijeka će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, u istoj godini kada Hrvatska predsjedava Europskom unijom. Prezadovoljan sam da ovako jednom lijepom izložbom možemo krenuti da prezentiramo Rijeku, ali i Hrvatsku, a uskoro vidjeti i Beograd u Rijeci jer mogu istaknuti da su na kulturnom planu hrvatski i srpski odnosi vrlo dinamični, kvalitetni.«

Tri teme

Projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture predstavljen je s tri teme: brodogradnja, glazba i gastronomija, a programi su osim u KCB-u, bili održavani u Kulturnom centru Grad i klubu Elektropionir.
U ponedjeljak je u KC-u Grad priređena izložba Ponesi jedno od umjetničkih djela kući talijanskog umjetnika Cesarea Pietroiustija.
U okviru programa Večera s umjetnikom za Beograđane su kuhali konceptualni umjetnik Tomislav Brajović i glazbenik Igor Anjoli. Kuhali su »bakalara na žlicu« i »kobasicu sušenu na buri u kiselom kupusu«, tipična radnička primorska jela.
U okviru filmskog programa prikazana su ostvarenja Tito u Kraljevici redatelja Nikole Lorencina, Godine hrđe Andreja Korovljeva i Bauk Ibre Hasanovića, uz popratni razgovor s autorima Andrejem Korovljevim i Ivanom Salatićem. Glazbeni program sadržavao je slušaonicu Ri Rocka, u aranžmanu Vanje Kauzlarića Liče, sinoć je održan koncert kultne riječke rock grupe Fit, u okviru beogradske Kontakt konferencije, a za večeras je najavljen nastup DJ-a Mile voli disko. 
Lj. C.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika