Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Pauza za sanaciju ozljeda
  
SUBOTICA – Već nakon prve utakmice u proljetnom dijelu prvenstva nogometaši Bačke 1901 jedno kolo su pauzirali zbog odustajanja ekipe Srbobrana od daljeg natjecanja. Kako je među crvenim đavolima ozlijeđena polovica prvotimaca, trener Savo Pavićević se nada da će većina u pauzi uspjeti sanirati ozljede. »Nadam se da će bar polovica ozlijeđenih ravnopravno konkurirati za ekipu koja će u 20. kolu na domaćem travnjaku dočekati susjeda na ljestvici, ekipu Mladosti iz Bačkog Jarka. Najbitnije mi je što smo u prvom proljetnom susretu osvojili bodove, jer prva utakmica je uvijek rulet, a moji mladi igrači pokazali su da se na njih može najozbiljnije računati«, rekao je Pavićević. 

Vojvođanska liga Sjever
Očekivani poraz

PAČIR – Na drugom gostovanju zaredom Tavankut je u 17. kolu ostavio bodove u Pačiru. Pred tristotinjak gledatelja domaćin Bačka je rezultatom 3:1 (2:0) zasluženo osvojila bodove. Tijekom svih 90 minuta igralo se dosta živo, a u takvoj igri domaćini su bili efikasniji. Mrežu Tavankućana zatresli su u 30., 38. i 55. minuti, a samo dvije minute kasnije D. Poljaković je jednu brzu akciju okrunio zgoditkom za konačni rezultat utakmice. U narednom kolu Tavankut će ugostiti šestoplasiranu ekipu Bajše. 

Lider nemilosrdan

SOMBOR – Lider prvenstva, Radnički 1912, na Gradskom stadionu u Somboru, pred dvjestotinjak gledatelja, nastavio je pobjedonosnu seriju i u sedamnaestom kolu. Somborci su do nogu potukli Crvenku, na koncu utakmice semafor se zaustavio na 6:1 (4:1). Goleadu je otvorio Knežević u 15., a samo šest minuta kasnije Ćovin je iz penala podvostručio prednost domaćina. U posljednje tri minute prvog poluvremena mreže su se tresle čak tri puta. Prvo su gosti u 43. minuti pogotkom iz penala umanjili prednost Somboraca, a potom su Ćovin u 44. i igrač utakmice Antunić u 45. minuti postavili rezultat prvog poluvremena. I pored velike borbenosti gostujućih igrača, u drugom poluvremenu mreža im se zatresla još dva puta. U 56. minuti strijelac je ponovno bio Knežević, a točku na »i« stavio je u 77. minuti gostujući igrač Vujević, zatresavši svoju mrežu. U narednom kolu, u derbiju proljeća, Radnički 1912 će gostovati u Čonoplji, kod doprvaka Sloge.
 
Iz dva u jedan

BAČKI PETROVAC – Na gostovanju u Bačkom Petrovcu, pred stotinjak gledatelja i pored prednosti iz prvog poluvremena, somborski Radnički je od domaće Mladosti poražen rezultatom 2:1 (0:1). Somborci su otvorili utakmicu bolje od svojih domaćina i prvi došli u prednost. Ekipa Radničkog je mrežu Mladosti zatresla već u 20. minuti, međutim, po mnogima regularan pogodak Rnjaka arbitar Čapko je poništio zbog navodnog igranja rukom. Isti igrač zatresao je mrežu domaćina u 33. minuti za prednost Somboraca, a do poluvremena zabilježen je i odličan udarac Vukadinovića. U nastavku, gosti su sve konce držali u svojim rukama, ali im je sigurnu igru poremetilo poravnanje domaćina u 50. minuti iz opravdano dosuđenoga penala. U razdoblju novog pritiska na vrata domaćina, uslijedio je i novi šok za Somborce. Domaćini su jedan munjeviti kontranapad krunisali pogotkom za potpuni preokret u 68. minuti. Iako su u preostalom dijelu bili u podređenom položaju, velikom požrtvovnošću su uspjeli sačuvati mrežu i bodove. Somborci će u narednom kolu ugostiti ekipu Poleta iz Karavukova. 

Efikasni i u gostima

MLADENOVO – Nogometaši OFK Mladosti Apa u 17. kolu, na gostovanju u Mladenovu, bili su vrlo uvjerljivi i rezultatom 0:4 (0:1) svladali Budućnost. Ovo je bila jedna od boljih igara pulena trenera Slobodana Bačića u tekućem prvenstvu. Obrana Apatinaca djelovala je sigurno, vezni red je odigrao po svim zamislima trenera, a napadači su bili vrlo efikasni. Mrežu Budućnosti u prvom poluvremenu je načeo Mitrović, a u nastavku, u strijelce su se upisali A. Jovović i dva puta Pešić. U narednom kolu Apatinci će u derbiju ugostiti trećeplasiranu Tisu iz Adorjana. 

PFL Sombor
Jedan ali vrijedan

SOMBOR – Nogometaši ŽAK-a u derbiju 17. kola protiv Borca 46 iz Obrovca osvojili su dvostruko vrijedne bodove pobjedom od 1:0 (0:0). Na igralištu Kraj pruge, pred stotinjak gledatelja, na travnjaku se vodio pravi rovovski rat. Značaj bodova nije dopuštao rivalima puno rizika, jer je poraz značio definitivno ispadanje iz kruga ekipa koje su još uvijek u igri za lidersku poziciju. Susret je riješen zgoditkom prvog strijelca željezničara Stankovića u sudačkoj nadoknadi vremena. U skoku na idealno centriranu loptu Đukanovića najviši i najspretniji bio je je Stanković i glavom zakucao loptu u mrežu nemoćnog gostujućeg vratara. U narednom kolu ŽAK-u predstoji novi derbi, gostovanje lideru, Starom gradu iz Bačke Palanke.

Bačani u sigurnoj zoni

SIVAC – Osokoljeni prošlotjednom pobjedom, nogometaši Tvrđave iz Bača otputovali su u Sivac, na novi derbi začelja protiv ekipe Poleta. U ne toliko lijepoj za oko, koliko borbenoj utakmici svaki od rivala po jedanput je zatresao mrežu protivnika. Osvojenim bodom Tvrđava se učvrstila na 10. mjestu. Eventualnom pobjedom u narednom kolu, kad će ugostiti devetoplasiranu ekipu Kulpina, mogla bi i za mjesto više. 

PFL Subotica
Novi bodovi Preporoda

NOVI ŽEDNIK – U drugoj utakmici zaredom na domaćem travnjaku Preporod je u 17. kolu zabilježio novu, minimalnu pobjedu protiv ekipe Đurđina. Oba rivala pokazala su veliko htijenje za pobjedom, međutim jedini pogodak na utakmici, postignut u prvom poluvremenu, donio je tri vrijedna boda domaćinu. U narednom kolu Novožedničani će gostovati u Lovćencu kod Njegoša, a Đurđin će dočekati ekipu Vinogradara iz Hajdukova. 

Skinuli lidera

BAJMAK – Za rezultatski neuspjeh Bajmačana u 16. kolu ceh je u 17. platio porazom od 2:1 (1:0), dosadašnji lider, Vojvodina iz Bačkog Gradišta. Ekipa Radničkog 1905 prikazala je vrlo zrelu igru i u svim elementima parirala lideru. Prvo poluvrijeme domaćini su riješili minimalnom prednošću, a u nastavku, svaki rival je po jedanput zatresao protivničku mrežu. Ovim porazom Vojvodina je izgubila lidersku poziciju. U narednom kolu Bajmačani će gostovati u Ostojićevu, kod desetoplasirane Sloge.

Općinska liga Bačka Palanka

BAČKI MAGLIĆ – Gostovanjem u Bačkom Magliću i očekivanim porazom od 2:0 (1:0) od lidera Maglića, Sloga iz Plavne je započela proljetnu polusezonu. Plavanci su igrali vrlo solidno, ali to nije bilo i dovoljno da na travnjaku lidera izvuku bilo što više od časnog poraza. U narednom kolu dočekat će ekipu Bačke 1945 iz Bačke Palanke. 

Košarka u kolicima
Sonćanin uspješan na reviji

U subotu je u Valjevu, u cilju popularizacije košarke u kolicima odigrana revijalna utakmica između KKK Dunava iz Apatina i beogradskog Singidunuma. Meč dviju najboljih ekipa u Srbiji privukao je veliki broj gledatelja, koji su gromoglasnim aplauzima nagradili veliku borbenost, ali i umijeće i lijepe košarkaške poteze. Na koncu, slavili su Beograđani rezultatom 61:49 iako je na polovini četvrte četvrtine Dunav bio u zaostatku svega jedan poen. U redovima Dunava najbolji i s 14 postignutih poena najefikasniji bio je Sonćanin Damir Silađi, najuspješniji sportaš s invaliditetom u Općini Apatin u 2018. godini.
Ivan Andrašić 

(Ne)uspjeh


Poslije velike borbe u devedeset minuta uzvrata u Lisabonu nogometaši Dinama uspjeli su izboriti produžetke, ali je ipak prejaka Benfica s još dva gola kapitalizirala svoju nadmoć i posve zasluženo izborila prolaz u četvrtfinale Lige Europe. Unatoč na koncu uvjerljivom porazu (0:3) hrvatski prvak nije razočarao i ovaj rezultatski, na prvi pogled, neuspjeh bi se morao tretirati kao uspjeh ove generacije koja je napravila ono što drugima nije uspijevalo pola stoljeća. Također, odličnim partijama tijekom cijelog europskog ciklusa dinamovci su popravili ukupni hrvatski koeficijent osiguravši čak pet mjesta u sezoni 2020./21.
Nakon neuspjeha u novoformiranom natjecanju Lige nacija (ispadanje u B jakosnu skupinu), hrvatska nogometna reprezentacija je ovoga tjedna započela kvalifikacijski ciklus za predstojeće Europsko prvenstvo koje će se ovoga puta igrati u 12 različitih država. Jučer (četvrtak, 21. ožujka) Hrvatska je startala susretom protiv Azerbajdžana u Zagrebu, dok je u nedjelju (24. ožujka) očekuje gostovanje protiv Mađarske u Budimpešti. Očekivanja su usmjerena prema punom ulovu u ova dva otvarajuća susreta skupine E u kojoj se još nalaze Slovačka i Walles, ali to se treba potvrditi na terenu. Osobito u situaciji kada izbornik Dalić ne može računati na nekoliko ozlijeđenih igrača (Vrsaljko, Pivarić, Pjaca, Mitrović, Jedvaj), a Lovren nema pravo nastupa zbog kartona. Kao viceprvak svijeta i objektivno glavni favorit u ovoj kvalifikacijskoj skupini vatreni nemaju pravo na neuspjeh, bez obzira na sastav koji će istrčati na travnjak.
Nakon serije rezultatskih neuspjeha, koja je trajala mjesecima, nogometaši Hajduka su u domaćem prvenstvu konačno uspjeli dostići svoje rivale za plasman u ljetnje euro kvalifikacije i sada se nalaze na petom mjestu ligaške tablice. Raspletom rezultata proteklog 25. kola bilima četvrtoplasirana Lokomotiva bježi jedan, a trećeplasirani Osijek dva boda i u nastavku prvenstva slijedi posve otvorena borba za ove euro pozicije. 
Rezultati, prije svega Dinama u Europi, ali i probuđenog Hajduka u domaćem klupskom natjecanju trebali bi biti podstrijek svim momčadima u hrvatskom nogometu. Konačno i reprezentaciji koja mora braniti poziciju i reputaciju drugoplasirane momčadi prošlog SP-a.
D. P.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika