Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zonska smotra recitatora


Zonska smotra recitatora održana je 9. ožujka u Subotici, a okupila je 81 recitatora iz sjeverne Bačke i sjevernog Banata, iz općina Apatin, Sombor, Bačka Topola, Ada, Senta, Mali Iđoš i Grada Subotice. Podijeljeni u tri uzrasne skupine: mlađi uzrast (od 1. do 4. razreda osnovne škole), srednji (od 5. do 8. razreda osnovne škole) i stariji (srednjoškolci) recitirali su pred tročlanim povjerenstvom u sastavu: glumac i pjesnik iz Novog Sada Miodrag Petrović, pedagoginja iz Novog Sada Katalin Fazekas i profesorica Katarina Čeliković iz Subotice.
Spremni da pokažu koliko vole poeziju, ali i svoj materinski hrvatski jezik pokazalo je i devet recitatora iz Subotice i Sonte. To su: 
Mlađi uzrast: Marijan Rukavina (Hrvatska čitaonica, Subotica) i Magdalena Suknović (OŠ Ivan Milutinović, Subotica)
Srednji uzrast: Ivan Huska (Hrvatska čitaonica, Subotica), Marija Magdalena Huska (Katoličko društvo Ivan Antunović, Subotica), Katarina Ivanković Radaković (OŠ Matko Vuković, Subotica), Luka Ješić (Hrvatsko akademsko društvo, Subotica), Larisa Limani (OŠ Ivan Goran Kovačić, Sonta) i Lana Vojnić Hajduk (OŠ Ivan Milutinović, Subotica)
Stariji uzrast: Katarina Piuković (HKC Bunjevačko kolo, Subotica)
Kratko rečeno, bio je ovo pravi blagdan za dušu i uši. Svi smo uživali a posebice oni koji su odabrani da predstavljaju subotičku zonu na Pokrajinskoj smotri recitatora. Žiri je smatrao da ovu čast treba dobiti čak 38 učenika, a među njima su i naši recitatori, svih osmero iz Subotice. Velika je bila radost toga dana u Gradskoj knjižnici, a nadamo se da će je zadržati i na pokrajinskoj razini koja će biti organizirana od 12. do 14. travnja u Sečnju.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika