Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina 
Proljeće otpočeli pobjedom
  
SUBOTICA – Proljetni dio prvenstva nogometaši Bačke 1901 otvorili su na domaćem travnjaku utakmicom protiv susjeda na ljestvici Vršca. Pred tristotinak gledatelja, u vrlo tvrdoj i solidnoj igri, domaćini su bili konkretniji i zgoditkom Masalušića u 65. minuti ostvarili dragocjenu pobjedu od 1:0 (0:0). Crveni đavoli su utakmicu započeli s vrlo mladom ekipom, bez čak šestorice ozlijeđenih prvotimaca. Prvi su ozbiljnije priprijetili domaćini u 32. minuti, kad Orčić šutira iz prve i pogađa vratnicu, od koje se lopta odbija u gol-aut. To je bila i najkonkretnija akcija u prvom poluvremenu. Nastavak domaćini otvaraju agresivno i u prvih desetak minuta Orčić, Milić i Glišović propuštaju zrele prigode, a ofenzivnu igru materijalizirali su u 65. minuti. Nadomak šesnaesterca gostiju fauliran je Jokić, Tumbas iz slobodnjaka pogađa jednog od obrambenih nogometaša gostiju, a na odbijenu loptu natrčava iskusni Masalušić i zakucava ju u mrežu nemoćnog gostujućeg vratara. U samom finišu i Lukić je oštrim udarcem zatresao gredu, pa je posljednji zvižduk odličnog suca Ranisavića bio znak za veliko slavlje Subotičana. 

Vojvođanska liga Sjever
Bod na startu

TURIJA – U prvom proljetnom kolu Tavankut je na gostovanju u Turiji, kod izravnog rivala u borbi za opstanak, ekipe Mladosti, pred oko 150 gledatelja, rezultatom 1:1 (0:0) zasluženo osvojio bod. Tijekom svih 90 minuta igralo se ravnopravno na svim dijelovima travnjaka. Domaći su prvi ozbiljnije priprijetili, ali i propustili nekoliko vrlo izglednih prigoda, što je u 50. minuti kaznio igrač utakmice Plavšić jakim i preciznim udarcem s 25 metara. Domaćini su uspjeli poravnati pet minuta kasnije, nakog jednog munjevitog kontranapada. U posljednjih pola sata igre oba takmaca su igrala oprezno, ne želeći stavljati na kocku bod kojega su imali u džepu. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Pačiru kod ekipe Bačke.

Lider nemilosrdan

ODŽACI – Lider prvenstva, Radnički 1912 iz Sombora, nastavio je pobjedonosnu seriju i u Odžacima, u prvom proljetnom kolu. Somborci su do bodova došli bez puno naprezanja, rutinskom igrom su ostvarili pobjedu od 0:2 (0:1). Istina, domaćini su prvi priprijetili, međutim Pavasović je dobrom intervencijom spriječio njihov pogodak. Cijelo prvo poluvrijeme igralo se na polovici domaćina, a vrlo izgledne prigode propustio je u dva navrata Ćovin, a potom je Antunić zatresao vratnicu. Somborce je u prednost doveo Đorović u 23. minuti. Do odmora su vrlo izgledne prigode zapucali Antunić, Đorović i Knežević. U nastavku lider je već u 55. minuti pogotkom Kneževića podvostručio prednost, a tim rezultatom, bez obzira na brojne prigode, utakmica je i završena. U narednom kolu Radnički 1912 će na Gradskom stadionu u Somboru dočekati devetoplasiranu Crvenku. 

Svakom po bod

ČONOPLJA – Stotinjak gledatelja okupljenih na stadionu u Čonoplji uživalo je u solidnoj utakmici Radnički – OFK Vrbas, kojoj su nedostajali samo zgoditci. Iako su Vrbašani bili blagi favoriti, u poglavito ravnopravnoj igri, domaćini su bili bliži pobjedi. Najbolje prigode, polovicom prvog i polovicom drugog poluvremena, nije realizirao brzonogi desnokrilni napadač Somboraca Mazinjanin. U oba navrata izlazio je sam pred odličnog vratara Vrbašana, međutim nije ga uspio svladati. U prvoj prigodi se spetljao i izgubio kontrolu nad loptom, u drugoj je nedovoljno dobro šutirao i omogućio protivničkom vrataru da se istakne atraktivnom obranom. Radnički je u ovom kolu bio domaćin u Čonoplji, jer se odlukom čelnika SC Soko prije desetak dana pristupilo renoviranju glavnog terena, kako bi bio spreman za drugo proljetno kolo kad će na njemu domaćin biti Radnički 1912. U narednom kolu Radnički će gostovati kod Mladosti u Bačkom Petrovcu.

Sigurni Apatinci

APATIN – Nogometaši OFK Mladosti Apa na startu proljetnog dijela prvenstva obradovali su tristotinjak navijača uvjerljivom i zasluženom pobjedom nad uvijek neugodnim gostima, ekipom Poleta iz Karavukova. Postignut rezultat 3:0 (1:0) realan je odraz zbivanja i odnosa snaga na travnjaku. Gostima se ne može ništa spočitati na borbenosti i zalaganju, međutim sve je to bilo nedovoljno za ozbiljniji otpor poletnoj domaćoj ekipi. Apatinci su na travnjaku ispunili sve zamisli trenera Bačića. Protivnika su lomili sustavno, što je rezultiralo i zgoditkom Aljoše Jovovića u 35. minuti za minimalnu prednost. Ovaj pogodak bio je okidač za oštriju igru gostujuće ekipe, pa je nakon teškog prekršaja nad kapetanom Apatinaca Rapaićem, došlo i do bespotrebnog kratkotrajnog koškanja među igračima. U nastavku domaćini su svoju terensku nadmoć krunisali s još dva pogotka, Pešića u 60. minuti iz penala i Basarića u posljednjim trenucima meča. U narednom kolu Apatinci će gostovati u Mladenovu, kod četrnaestoplasirane ekipe Budućnosti. 

PFL Sombor
Uspavani strijelci

PIVNICE – Na otvorenju proljetne polusezone derbi kola odigran je u Pivnicama, između petoplasirane Slavije i četvrtoplasiranog somborskog ŽAK-a. Somborci su na derbi doputovali sa svega jedanaest igrača, međutim domaćini to nisu znali iskoristiti. Sve vrijeme Slavija je napadala, međutim nisu ni pokušavali stvoriti višak igrača u napadu, nego su nastojali preskakanjem igre i dugim loptama ugroziti gostujućeg vratara. Obrana Somboraca igrala je bez greške, pa je tako izbacivane lopte lako izbijala daleko od svojega kaznenog prostora. Tako je ova utakmica i završena bez zgoditaka, pa je na koncu zasluženo svakom rivalu pripao po bod. ŽAK će u narednom kolu, u novom derbiju, dočekati ekipu Borca 46 iz Obrovca.


Minimalac za odmak od najugroženijih

BAČ – Na otvaranju proljetne polusezone Tvrđava je na svojem travnjaku dočekala ekipu Kule. U meču za spasonosne bodove Bačani su s minimalnih 1:0 porazili i na ljestvici za jedan bod i dva mjesta preskočili rivala u borbi za mjesta udaljenija od opasne zone. Važnost utakmice vjerojatno je doprinijela pomalo rastrzanoj igri, a dojam je da su oba takmaca više računa vodila o svojoj nego o protivničkoj mreži. Na veliku radost stotinjak navijača domaćini su materijalizirali jednu od rijetkih prigoda i zatresli mrežu Kuljana. U narednom kolu Tvrđava će gostovati u Sivcu kod trinaestoplasiranog Poleta. 

PFL Subotica
Prekinut post Preporoda

NOVI ŽEDNIK – Na otvorenju proljetne polusezone Preporod je na domaćem travnjaku uspio prekinuti bodovni post dug osam kola. U utakmici protiv blagog favorita, ekipe Vinogradara iz Hajdukova, pokazali su veliko htijenje za pobjedom. Utakmicu su otvorili fantastično, pa su već prvo poluvrijeme riješili s 2:0 u svoju korist. U nastavku su prednost uspjeli i očuvati i nakon osam posnih kola osvojiti cijela tri boda. I u narednom kolu Novožedničani će biti domaćini, ugostit će desetoplasiranu ekipu Đurđina. 

Strijelci još u zimskom snu

PANONIJA – Neočekivano, na startu proljetne polusezone, četvrtoplasirani Radnički 1905 i izraziti favorit, osvojio je samo bod na gostovanju kod pretposljednjeplasirane ekipe Panonija IM Topola. U utakmici bez zgoditaka igra je bila dosta rastrzana, pa je podjela bodova i najrealniji ishod. U narednom kolu Bajmačani će dočekati lidera, ekipu Vojvodine iz Bačkog Gradišta.

Pobjeda na otvorenju sezone

ĐURĐIN – Na otvorenju proljetne polusezone Đurđin je na svojem travnjaku ugostio ekipu Obilića iz Novog Kneževca. Pobjedom od 2:1 (0:0) domaćini su učvrstili 10. mjesto na ljestvici, pa će bezbrižnije dočekati naredne utakmice. Već u nedjelju čeka ih ozbiljan ispit u Novom Žedniku, kod probuđene ekipe Preporoda. 

Atletika
Končar prvak Srbije

Proteklog vikenda članovi AК Apatin zabilježili su nove uspjehe. Na službenom Prvenstvu Srbije u ultramaratonu na 6 sati trčanja, održanom u Beogradu na Adi Ciganliji, uvjerljivo je trijumfirao član AК Apatin Željko Кončar. Кončar je za 6 sati istrčao odličnih 80 kilometara i 11 metara i na taj način oborio dosadašnji rekord Srbije u ovoj disciplini. Na 6. Novosadskoj utrci za dječji osmjeh, održanoj u Кameničkom parku, u utrci seniorki na 4 kilometra uvjerljivo prvo mjesto osvojila je članica AК Apatin Aleksandra Burkanović. U dječjim utrkama najuspješniji su bili Miloš Dreković, pobjednik utrke učenika trećih razreda na 400 metara i brončana u utrci predškolaca Jovana Кuridža. Ovo je za Apatince najljepša najava tradicionalnog međunarodnog 4. Prekograničnog ultramaratona, Apatin – Osijek sa startom u 11 sati u Apatinu, ispred banje Junaković i ciljem u Osijeku. Ovu manifestaciju AК Apatin realizirat će u suorganizaciji s Udrugom Zdravo trčanje iz Osijeka.
Ivan Andrašić 

Rasplet

Odigrana su 24. kola 1. Hrvatske nogometne lige, i već nakon dvije trećine aktualnog prvenstva prvak se zna. Dinamo je pobjedom protiv Rijeke (3:1) definitivno dao odgovor na šampionsko pitanje, a je li uspio proći Benficu, nakon povijesne pobjede u prvom susretu na Maksimiru (1:0), znat će se tijekom čitanja ovoga teksta (uzvrat je bio jučer). Bio bi to najljepši rasplet prekrasne modre simfonije pod ravnateljskom palicom trenera Bjelice.
No, mnogo zanimljiviji rasplet očekuje nas u borbi za preostala dva europska mjesta koja vode u ljetne kvalifikacije Lige Europe. U ovom trenutku pozicije na prvenstvenoj tablici su identične kao i prije nekoliko kola, ali bi se već od sljedećeg kola mnogo toga moglo promijeniti. Naime, splitski Hajduk je solidnim igrama ovog proljeća već uveliko uspio nadoknaditi bodovni zaostatak i sada ga dijeli samo jedan bod od četvrte Lokomotive i petoplasirane Gorice. S obzirom na to da u predstojećem 25. kolu bili igraju doma protiv fenjeraša Rudeša, dok Goricu očekuje duel protiv Dinama, a Lokomotivi gostuje uvijek nepredvidivi Slaven, mnogo toga bi se moglo promijeniti.
Kako se zahuktava nogometno proljeće tako su i rezultati 1. HNL sve zanimljiviji na zadovoljstvo onih koji vole i prate domaći nogomet. Jer, važno je razvijati kvalitetu, osobito nakon Dinamovih euro uspjeha koji su Hrvatskoj i konačno donijeli čak pet euro mjesta u sezoni 2020./21.
Nažalost, sve navedeno adekvatno ne prati i broj gledatelja na tribinama, jer su one izuzev na europskim susretima Dinama i tradicionalno Hajdukovim domaćim duelima, poglavito vrlo slabo popunjene. Tako je u prošli petak, na prvenstvenom susretu između Rudeša i Intera (2:0) zabilježen novi neslavni rekord po broju gledatelja. Prvoj prvenstvenoj pobjedi posljednjeplasirane momčadi prvenstva nazočio je ukupno 91 posjetitelj dok ih je na susretu istih momčadi u veljači bilo pet više (96).
Nogomet se igra za gledatelje, ali je zbilja tužno kada njih nema na tribinama. Sjetimo se samo nedavnih susreta hrvatske reprezentacije koja je zbog kazne morala igrati u komornoj atmosferi sablasno praznih stadiona.
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika