Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Hrvatska riječ i ZKVH na novosadskom Sajmu knjiga

NOVI SAD – Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu otvoren je u utorak i traje do ponedjeljka, 11. ožujka. I na ovogodišnjem sajmu svoja najnovija izdanja predstavit će i hrvatski nakladnici iz Vojvodine, a u organizaciji dvaju resornih pokrajinskih Tajništava.
Predstavljanje NIU Hrvatska riječ i ZKVH-a bit će održano danas (petak, 8. ožujka), na središnjoj sajamskoj bini od 13 sati. Ovom prilikom bit će riječi o novom broju književnoga časopisa Nova riječ koji se objavljuje u sunakladi ove dvije ustanove, uz poseban naglasak na tematu posvećenom mladim pjesnicima. Također, bit će riječi i o knjizi pjesama Slike iz beskraja Vedrana Horvackog.  
Tijekom sajma, na štandu resornog Pokrajinskog tajništva bit će izložene novije knjige i periodične publikacije hrvatskih nakladnika iz Vojvodine.  
Ulaz na Sajam knjiga je besplatan, a radno vijeme je od 10 do 19 sati. Uz Sajam knjiga istodobno se održava i Izložba umjetnosti Art expo (u okviru koje je priređena i izložba manjinskih zavoda Slikom zajedno), te Sajam obrazovanja Putokazi. 

Znanstveni kolokvij ZKVH-a u Hrtkovcima

HRTKOVCI – Znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu Svadbeni običaji srijemskih Hrvata bit će održan večeras (petak, 8. ožujka) u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Klementa u Hrtkovcima, s početkom u 19 sati. Uvodničarke su studentice Andrea Bosnić i Anamarija Knežević. Autorice će predstaviti rezultate terenskog istraživanja provedenog u travnju 2018. na temu svadbenih običaja srijemskih Hrvata u Vojvodini. Istraživanje je izvršeno u okviru kolegija Prakse terenskog istraživanja pri Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, a uz potporu i organizaciju ZKVH-a. Istraživanje se temelji na polustrukturiranim intervjuima s kazivačima iz Srijemske Mitrovice, Hrtkovaca, Nikinaca i Rume. 

Večer pjesama Olivera Dragojevića

SUBOTICA – Koncert pjesama jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača Olivera Dragojevića će zbog velikog zanimanja publike biti ponovno održan u HKC-u Bunjevačko kolo, i to sutra (subota, 9. ožujka) s početkom u 20 sati. Najveće hitove ovog muzičkog velikana izvodi Marko Žigmanović sa svojim bendom. Ulaznice po cijeni od 500 dinara mogu se kupiti u caffe-u Brokat i butiku Woodoo.

Korizmena izložba Darka Vukovića u Đakovu

ĐAKOVO – Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera i ZKVH priređuju korizmenu izložbu Darka Vukovića u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu (Luke Botića 2), koja će biti otvorena sutra (subota, 9. ožujka) u 11 sati. Autorice postava su Jasna Kalman, Irena Mihaljević i Anica Marelja, a suradnik u organizaciji izložbe je Mirko Ćurić. Prigodom otvorenja, nastupit će i pjevačka skupina Kraljice Bodroga iz Monoštora koja će izvesti korizmene napjeve bačkih Šokaca.

Šumska kraljica u Staparu

STAPAR – Opera za djecu Šumska kraljica Franje Štefanovića bit će izvedena u četvrtak, 14. ožujka, u sklopu proslave dana Osnovne škole Branko Radičević u Staparu. Opera je postavljena u produkciji HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina i Muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada. Početak proslave Dana škole je u 10.30 sati. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika