Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U čast školi i tamburi

Povodom 150 godina Muzičke škole u Subotici tamburaški odsjek priredio je Gala koncert, kojim je ujedno obilježio 65 godina izučavanja tambure u ovoj školi, te 25 godina otkako postoji katedra tambure i u srednjoj Muzičkoj školi. 
Na koncertu, za koji se tražilo mjesto više, nastupili su sadašnji učenici škole kao solisti, komorni sastav i dva orkestra. Kao solisti na tamburi, uz klavirsku pratnju, nastupili su: Matija Ivković Ivandekić i Marko Grmić iz klase prof. Vojislava Temunovića, Iva Molnar iz klase prof. Mire Temunović, Strahinja Segedinski iz klase prof. Milana Pridškog i Ivana Mačković iz klase prof. Sonje Berta. 
Izuzetan nastup imao je i komorni sastav Triola – kvintet (četiri tambure i klavir) koji čine učenici srednje škole. Nastupio je i Tamburaški orkestar niže Muzičke škole, te Veliki tamburaški orkestar formiran za ovu prigodu, kojega su činili sadašnji i bivši učenici srednje škole, te profesori tambure, a kao solistica nastupila je Magdalena Temunović. Po riječima prof. Mire Temunović, spomenuti jubileji bili su povod za okupljanje učenika koji su u proteklih 25 godina postojanja srednje škole završili tamburu ili teoretski odsjek, a nastavili svirati tamburu. U ovome velikom orkestru nastupilo je 46 tamburaša, a u posljednjoj točki se pridružio i zbor srednje Muzičke škole Subotica, koji je pripremila prof. Kristina Čikoš. Prof. Čikoš je inače bila prva učenica koja je upisala tamburu na srednješkolskoj razini u subotičkoj školi. 
Ovaj gala koncert je održan u utorak, 5. ožujka, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, a upravo na taj datum prije 52 godine preminuo je prvi učitelj tambure u Muzičkoj školi Pere Tumbas Hajo. 
Tijekom večeri prikazan je i kratki film o 65 godina tambure u Muzičkoj školi. 
Za sve ove godine učenici tambure nastupali su na brojnim natjecanjima i osvajali prve nagrade, kako na pokrajinskom, tako i na republičkom, pa i međunarodnom nivou.
Počeci tambure u školi su bili teški jer su mnogi osporavali njezin umjetnički značaj, no kroz sve ove godine tamburaši su pokazali i dokazali da tambura može parirati instrumentima koji tradicionalno pripadaju »ozbiljnoj« glazbi. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika