Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nove nošnje i novi ljudi

»Prelo kupi, svaki mu se divi...« Deveto Prelo sićanja, održano 2. ožujka, okupilo je više od 150 ljubitelja narodne nošnje i običaja. Jedini uvjet sudjelovanja na ovome prelu jest doći u zimskoj narodnoj nošnji. Svi oni vratili su se bar na kratko u prošla vremena. 
Kako je uobičajeno, okupljanje je bilo kod spomenika Presvetog Trojstva u središtu grada, a potom su se sudionici odjeveni u svečanu zimsku nošnju uputili na večernju misu, koja je služena u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici. Misno slavlje predvodio je fra Danijel Maljur uz koncelebraciju predsjednika Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. dr. Ivice Ivankovića Radaka i đakona Subotičke biskupije Luke Poljaka. U prigodnoj homiliji predvoditelj misnoga slavlja je okupljene potaknuo na razmišljanje o riječi, o načinu govora, te koliko grijeha i zloće možemo nanijeti jedni drugima upravo govorom. 
Nakon mise druženje je nastavljeno u dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, gdje su goste zabavljali ansambli Ruže i Hajo, te je večer prošla uz igru, razgovor, kartanje i nezaobilazne fanke. 
Nazočne je u ime organizatora pozdravio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, a ovogodišnje Prelo sićanja otvorio je vlč. dr. Marinko Stantić, župnik župe Marija Majka Crkve u Subotici. 
»Svi naši običaji, ako ih dublje pogledamo, nastali su spojem vjere i kulture. Rekao bih da je upravo to razlog zašto su se naši običaji sačuvali«, kazao je Stantić. 
Zanimljiva je činjenica da se svake godine za ovo prelo šije nova nošnja, što je i prvobitni cilj organizatora. 
»Moram priznati da sam izuzetno zadovoljan odzivom ljudi, a još više me iznenadila činjenica da su se ove godine Prelu sićanja priključili ‚novi ljudi‘. Moram primijetiti da i ove godine ima novo šivene nošnje, osobito kod žena. Počinjemo biti svjesni da su originali u lošem stanju, da svile pucaju i da neke više nisu za uporabu. Nekadašnji materijali, lionska svila, kumaša... trebaju ostati kao primjeri i brižno se čuvati. Nova nošnja koja se šije je identična originalu, samo su materijali drugačiji, ali i to se pažljivo bira kako bi bili prikladni. Imamo žene koje to rade dobro i s ljubavlju, te vode računa o kroju i materijalu. Dok ima nas i ovakvih okupljanja bit će i nošnje koja će se šiti i čuvati«, kazao je jedan od organizatora Ivan Piuković. 
Sljedeće godine bit će deseto Prelo sićanja, a HKC Bunjevačko kolo obilježit će i 50 godina postojanja, te će ova pokladno-tradicijska zabava biti u duhu jubileja. Ukoliko vas interesira kako će to biti na jubilarnom prelu, na vrijeme osigurajte nošnju i dođite. 
Prelu sićanja nazočili su i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici Velimir Pleša i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.
I ove godine organizatori su bili Katoličko društvo Ivan Antunović i Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, a za ovu prigodu korištena je nošnja iz spomenutog centra, kao i iz brojnih obiteljskih zbirki. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika