Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sočni batak vs. roštilj kobasica

Da je grah prevaziđeni neuspjeh ustanovili smo u prethodnom broju sjajnim prijedlogom za gulaš od graha, ali tu mojim nevoljama nije kraj. Imam jedno priznanje koje će mnogima zvučati nevjerojatno, smiješno, pa čak i neistinito ali ja ne umijem pripremiti roštilj kobasice u tavi. One fine, debele roštilj kobasice za čiju pripremu nije potrebno ništa drugo do tih kobasica, malo vode, tava i štednjak. Eto, lijepo ne umijem. Mama mi je tisuću puta lijepo objasnila, čitala sam, drugi su mi pripremali dok sam ja gledala i ne pomaže. Ili ispadnu prijesne ili se zalijepe za tavu. Isti slučaj i danas. Skinula kobasice s vatre, a one nekako još žive. Vratila na kratko na vatru, one se zalijepile. Ali dobro, odlično pripremam batake u soja umaku sa susamom, pa ću već nekako trgovati i dovesti na moj tanjur roštilj kobasicu fino ispečenu. 

Potrebno: 4 cijela bataka / 2 žlice kukuruznog brašna / 2 žlice mekog bijelog brašna / 1 žličica crvene mljevene paprike / 1/2 žličice češnjaka u prahu / 1 žličica sušenog lista peršuna / pola žličice papra / pola žličice kurkume / ulje / 75 ml umaka od soje / 2 žlice susama / 2 čena češnjaka / 50 ml vode.

Postupak: Batake poloviti na dva dijela i malo zasjeći. Pomiješati suhe sastojke i svaki komad uvaljati u mješavinu. U dublju tavu usuti ulja i peći batake uz okretanje 20 minuta, pa ih staviti na ubrus da se ocijede. Za to vrijeme u tavu usuti 3 žlice ulja, dodati izgnječen češnjak i kratko pržiti. Dodati susam i također ga kratko pržiti i na kraju naliti vodu i umak od soje. Kada smjesa provri, u nju naslagati meso tako da sve stane u jedan red, poklopiti i ostaviti na slaboj vatri da zajedno krčka. Nakon nekoliko minuta, okrenuti meso, poklopiti i skloniti s vatre.
Znam da ne mogu usporediti pripremu ovog jela s pripremom roštilj kobasice, ali bih rado mijenjala jedan preukusni batak u umaku od soje sa susamom za jednu fino ispečenu roštilj kobasicu. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika