Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri omiljena D

Kada je nešto omiljeno, onda bi to trebala biti jedna stvar. Ne mogu ti omiljeno voće biti banana, jabuka i šljiva. Jedno mora biti omiljenije od ostalih i time ponijeti status omiljenog. Bar je takva bila moja ideja, a onda sam počela razmišljati o mjestu o kojem bih voljela ovog tjedna pisati i zaključila da dugo nismo išli na rijeku, a ja jako volim rijeke. U njima se kupati, u njih zuriti, u njima plivati, veslati, lebdjeti, roniti. Volim ih noću, u zoru, kada pada kiša, sija sunce. Volim ih kad pljušti. 
I baš zbog te velike ljubavi želim pisati o rijeci, i to o mojoj omiljenoj. E sad, tu dolazimo do dileme oko postojanja više omiljenih nečega, a u ovom slučaju rijeka. Koliko god se trudila izdvojiti omiljenu rijeku, ne umijem. I onda se dešava još jedna interesantna okolnost, a to je da sve moje omiljene rijeke počinju na slovo D. Put po abecedi dobija još jedno slovo i pod tim slovom tri moje omiljene rijeke: Dunav, Drava i Drina. I ne, nisu to sve rijeke koje znam, a da počinju na slovo D, to su zaista moje omiljene rijeke.

Dunave, moj Dunave

A o kojoj rijeci bih prije pisala nego o Dunavu – na njemu sam rasla, učila plivati, pecala s tatom i bratom. Paprikaš sam naučila kuhati uz Dunav. Mislim da sam najljepše spavala u vikendicama uz Dunav. Obožavam sve čarde koje se nalaze na njemu. Da, ja volim Dunav i pisat ću o njemu. Imam par omiljenih dijelova Dunava, naravno, a prvi koji bih izdvojila je Dunav kod Batine. Nema smisla da izdvojim neki njegov dio u Njemačkoj jer ga nikada nisam niti doživjela, mada mi je nepojmljiva informacija da je tamo negdje daleko Dunav uzak, negdje čak kao manji kanal, a moj Dunav širok. Dakle, taj potez oko Batine je savršen i tu prije svega mislim na dio od ispod samog mosta 51. divizije, pa uz naselje Daraži fok. Tu je ovaj moj omiljenko predivno širok kada mu je visok vodostaj, a daje beskrajno duge sprudove kada je nizak. Na jednoj obali šuma, a s preke strane šuma. 
Nije ni čudno što u pjesmi pjevaju »Dunave, moj Dunave, kraj tebe mi srce moje ostaje«. Zaljubih se na Dunavu kao mala. Blentavo, šašavo, dječje... Zaljubih se u Dunav.
Vrijeme je da se posvetim toj ljubavi i izazivam sebe da preveslam njegov tok kroz Srbiju, a onda možda i više. I prije svega izazivam sebe da spoznam Dunav na Golupcu. 

Drava

S Dravom je sasvim drugačija priča. Ona mi je onako usput uvijek pri ruci na nekim proputovanjima i dugo smo odolijevali pravom susretu, a onda jedno ljeto odlučim otići biciklom do Osijeka, i tu se dogodi ljubav! Prvo zajedničko sjedenje je bilo kod Tvrđe, onda se sjećam nekog finog mjesta gdje smo popili kavu i onda ona plaža s egzotičnim nazivom gdje je tako lijepa atmosfera da smo dugo u smijehu igrali picigin. Uvijek kada pričam o tom danu tvrdim da je netko to izrežirao kako bi me Drava uspjela zavesti, jer smo sunce ispratili na čamcu. Bio je to jedan od ljepših zalazaka. E sad, je li to do Osijeka, silnih dobrih ljudi i njihovih ugođaja, do Drave, ili samo do mene, ali ova ljepotica je na mojoj listi omiljenih i rado joj se vraćam.

Tirkizna ljepotica

Na kraju vam predstavljam jednu ljepoticu po imenu Drina. Tirkizna ljepotica, koja privlači najljepše oko sebe i koja je vjerujem svima omiljena. Ne mogu zamisliti da netko može proći njen kanjon, proći pokraj nje i ostati imun na njene vragolije. Mene fascinira njena divljina, koju čovjek silnim branama i hidroelektranama nije uspio obuzdati. Doduše, smirio je jest. Ali ta se jačina kojom te Drina pomiluje kada u nju spustiš nogu, nikada neće moći smanjiti. Na njoj sam imala ljubav na prvi pogled i dodir prema raftingu. Idealan način spoznati rijeku je osjetiti je, a rafting je savršen način za osjetiti Drinu. Mi smo izabrali dužu varijantu i na 42 kilometra uživali na Drini i u njenom prirodnom okruženju. Daljnja susretanja s Drinom u Višegradu, pa u Bajinoj Bašti, pa pogled na nju s Tare sludjeli su mi um i urezali se u pamćenje, a zvuk kojim ona govori i žubori nikad neću moći, niti htjeti, zaboraviti. 
Možda sam malo pretjerala u ljubavi prema rijekama, ali to je jedna velika istina i moje mjesto iz mašte, koje želim da postane realnost, bi se moglo naseliti uz jednu od ove tri ljepotice ili neki sasvim novi žubor.
Poželjeh opet se zaljubiti u rijeku i zato planiram ovog vikenda obući svoj najljepši osmijeh i nešto udobno i pravac Dunav! 
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika