Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U korak s vremenom

Pedagoški zavod Vojvodine i Hrvatsko nacionalno vijeće organizirali su 18. ožujka stručni skup, koji je bio namijenjen učiteljima, nastavnicima i profesorima koji rade u nastavi na hrvatskom jeziku, a održan je u OŠ Sonja Marinković u Subotici. Tema skupa je bila »Kreativni nastavnik u IKT okruženju«, a izlagači su bili  nastavnici i profesori koji se bave informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, govorili su o stečenom znanju i primjeni u nastavi, te dobroj praksi. 
Na početku skupa nazočne su pozdravili ravnatelj Pedagoškog zavoda Vojvodine János Puskás i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin, te državna tajnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Annamária Vicsek.
János Puskás je tijekom svog obraćanja rekao kako je ovo drugi korak u Subotici kada su u pitanju nacionalne manjine. Nakon stručnog skupa na Učiteljskom fakultetu u Subotici na mađarskom jeziku, u dogovoru s predsjednicom Odbora za obrazovanje pri HNV-u Margaretom Uršal, odlučeno je napraviti i stručni skup za nastavnike i profesore koji su u nastavi na hrvatskom jeziku.
U ime HNV-a Lazar Cvijin je okupljene podsjetio koliko HNV posvećuje pozornosti upravo obrazovanju, ključnom području dobivenih zakonskih ovlasti. 

Digitalizacija 

Da je digitalizacija jedno od prioritetnih područja Vlade Srbije, naglasila je državna tajnica Ministarstva obrazovanja. 
»Mogućnosti digitalizacije su velike, ali treba napraviti dobar balans, to je na nama odraslima, da znamo iskoristiti mogućnosti, ali da ne pretjeramo u tome. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stavlja veliki naglasak na digitalizaciju, što se ogleda i u uvođenju elektroničkog dnevnika, koji se sada već koristi u velikom broju škola«, kazala je Vicsek i podsjetila da Ministarstvo intenzivno radi na opremanju škola, kako tehnikom, tako i jakim internetskim vezama kako bi se mogućnosti mogle provesti u djelo. 
Osim toga, državna tajnica je podsjetila kako Ministarstvo radi i na programima nastave i učenja, na kurikularnoj reformi. Također i po pitanju digitalnih udžbenika, koji će u dogledno vrijeme zamijeniti papirne udžbenike koji su sada aktualni. Po njenim riječima to će biti olakšanje i za djecu, ali i za roditelje. 
U uvodnom predavanju govorili su Silvija Ilić i Csongor Kasza, akreditirani predavači Pedagoškog zavoda Vojvodine, a govorili su o stavovima nastavnika o integraciji informacijskih tehnologija. 

Primjer dobre prakse

Primjere dobre prakse prezentirale su profesorica razredne nastave u OŠ Ivan Milutinović u Subotici Sanja Dulić, profesorica razredne nastave i viša diplomirana knjižničarka u Gradskoj knjižnici Subotica Bernadica Ivanković i profesorica mađarskog jezika i književnosti u OŠ Miroslav Antić na Paliću Erzsébet Kuktin. 
One su prikazale kako nastava može izgledati zabavna i zanimljiva sa suvremenom tehnologijom, koliko djeca vole ovakve aktivnosti, te da se ovim putem lakše uči, a djeca rado ponavljaju gradivo, što je put ka cilju. Predstavljen je rad na interaktivnoj ploči, brojne aplikacije preko kojih se mogu izraditi razni kvizovi, zadaci, pa i igrice koje djecu motiviraju na učenje. 
Tijekom ovoga skupa u nekoliko navrata je spomenuto kako su ovakvi stručni skupovi i edukacija nastavnog kadra prijeko potrebni, jer generacije učenika koje mi danas imamo žive u svijetu tehnologije i nastavnici se moraju usavršavati i prilagođavati. Kada je u pitanju tehnologija, učenici su u prednosti, te je ovakav vid usavršavanja put za budućnost. 
Upravo radi toga i Ministarstvo uvodi brojne promjene u obrazovanje, jer, kako je rekla Anamária Vicsek, »djeca danas u prvi razred osnovne škole dolaze s velikim znanjem i ne možemo ih učiti što je miš, a što tastatura, kada su oni to već odavno svladali«. Ministarstvo je radi toga uvelo nove predmete za sadašnje pete i šeste razrede Tehnika i tehnologija za petake, te Projektna nastava za prvaše. 
Danas učitelji, nastavnici i profesori ne samo da moraju biti stručni u svojoj domeni nego itekako moraju biti informatički pismeni i kreativni. Mogućnosti su zaista brojne, no odgovornost je još veća. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika