Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Posebne upisne kvote 
za dijasporu u svibnju

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske obavještava da se objava Natječaja za upis studenata na fakultete Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2019./20. putem posebne upisne kvote za hrvatsku dijasporu predviđa u svibnju. Prilikom objave Natječaja bit će poznati i kriteriji upisa putem posebne upisne kvote, a svaki fakultet zadržava samostalnost u odlučivanju i provođenju eventualnih dodatnih testiranja. U tijeku je razmatranje fakulteta na kojim će studijskim programima omogućiti posebne kvote, a pored toga svakako je moguće pokušati upis na jedan od studijskih programa na hrvatskim sveučilištima standardnom procedurom putem polaganja hrvatske državne mature.


Redovita skupština 
MO DSHV-a Gat

Temeljem odluke s XIII. sjednice Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koja je održana 25. siječnja 2019. godine u Subotici o raspisivanju izbora na svim razinama, u srijedu, 13. ožujka, održana je Redovita skupština Mjesne organizacije DSHV-a Gat, koja pripada subotičkoj Podružnici DSHV-a.
Istom je prigodom izabrano novo rukovodstvo Mjesne organizacije Gat u sljedećem sastavu: za predsjednika je izabran Slaven Dulić, a za članove odbora Pajo Tumbas, Vesna Čović, Željko Pančić i Vedran Horvacki. 
Izabrani su i izaslanici na mandatno razdoblje od četiri godine, a predloženi su i kandidati iz Mjesne organizacije Gat za članove Predsjedništva, Vijeća, Odbor Podružnice i Mladež DSHV-a. Na koncu, usvojen je i plan rada za tekuću godinu, stoji u priopćenju predsjednika MO DSHV-a Gat Slavena Dulića.


Dijalog Plenkovića i Porfirija 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je ovoga tjedna u Banskim dvorima mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr. Porfirija Perića, a na sastanku je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Kako je priopćeno iz Vlade, predsjednik Vlade Plenković i mitropolit Porfirije izrazili su želju za nastavkom dijaloga i partnerstva između predstavnika Vlade i državnih institucija te predstavnika crkava i vjerskih zajednica u Hrvatskoj.
Mitropolit Porfirije založio se za zajedničko djelovanje u rješavanju pitanja koja su važna za vjernike Srpske Pravoslavne Crkve i srpsku nacionalnu manjinu.
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako hrvatska Vlada radi na jačanju zaštite prava svih nacionalnih manjina, uključujući i veća izdvajanja za gospodarski razvoj i rješavanje pitanja koja su se godinama odgađala, navodi se u priopćenju.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika