Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novinari moraju odvezati jezik

Razni toaletoidi postoje u Srbiji, pardon tabloidi, ali o tome ne vrijedi trošiti puno riječi. Oni koji kupuju ovdašnje tabloide skloni su po svemu sudeći nedovoljno provjerenim vijestima, senzacionalističkim »sadržajima« i guranju nosa u živote osoba s estrade ili sportaša. Kažem, po svemu sudeći, jer prodaja nije zanemarljiva. E pa sad, ne izostane tu ni blaćenje određenih političara, sve s velikim »masnim« slovima i s uskličnicima na naslovnicama, a po potrebi, ako zafali skandala, za ne daj Bože, tu su i Hrvati, koji se neizostavno etiketiraju kao ustaše. Naravno, čitaju se i gledaju i mediji koji u Srbiji odgovaraju standardima onog što novinarstvo jest. No, čitateljstvo i gledateljstvo mas-medija je duboko polarizirano. Navest ću dva primjera, koji jasno ukazuju na spomenutu polariziranost. Prvi primjer: uskoro se na kanalu Nova S počinje emitirati emisija Utisak nedelje autorice Olje Bećković, koja se prestala emitirati 2014., a prema riječima autorice u pitanju je bio politički nalog. I što se dogodi? Televizija Pink pokreće talk show emisiju koji će prema najavama biti emitiran u isto vrijeme kada na Kanalu S bude išao Utisak nedelje. Govorim o polarizaciji, a za prognozirati je da će obje emisije imati veliku gledanost.
Drugi primjer: osim Utiska nedelje, Pink je napravio i pandan emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem, emisiju Kontravizija. I tako dalje i tako dalje... pa do izvješća Televizije N1 u noći kada su prosvjednici ušli u zgradu Radio-televizije Srbije, što je izazvalo oprječne reakcije. Dogodila se serija reakcija. Na tapetu se našao taj izvanredni program, koji su predstavnici Vlade Srbije okarakterizirali kao skandalozan, licemjeran, ali i anticivilizacijski, konkretno, to su izjavili – ministar Aleksandar Antić, šef diplomacije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić. Nije izostao ni predsjednik Upravnog odbora RTS-a u takvom kvalificiranju – Vladimir Vuletić.
S druge strane, predstavnici NUNS-a Željko Bodrožić i UNS-a Vladimir Radomirović ocijenili su da je izvještavanje N1 u noći ulaska prosvjednika u RTS bilo profesionalno. Onda jedan od tabloida osvane sve s naslovnom stranom na kojoj »masnim« slovima piše: »Hajka Đilasovih medija: ‘Streljati Vučića’: N1 poziva na ubistvo!«.
Direktor Televizije N1 Jugoslav Ćosić je izjavio kako se radi o novom pokušaju zastrašivanja novinara i Televizije N1 i obeshrabrivanja da rade kako misle da trebaju raditi. »U tome sudjeluju najviši državni dužnosnici i zbog toga smo primili enormni broj prijetnji u prethodnih nekoliko dana. Uzgred rečeno, svi su oni gledali prijenos N1, jer drugačije ne bi mogli saznati što se tamo događalo«, istaknuo je Ćosić. 
U situaciji koja je napeta već tri mjeseca, otkad su antivladini prosvjednici na ulicama Beograda i mnogih srbijanskih gradova, sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za rješavanje problema srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji u ovdašnjim medijima prošla je gotovo nezamijećeno. Pa čak i kada ovdašnja društvena situacija nije bila nemirna u svezi pokušaja destabiliziranja Vučićeva režima ni ranijim sjednicima MMO-a nije pridavano mnogo pozornosti u srbijanskim medijima, pogotovo u raznim toaletoidima, pardon, tabloidima, kao ni u programima koji imaju nacionalnu frekvenciju. 
Ali zato uvijek jeste bilo trubljenja o »temi«, kao i sada uostalom, kada se pojavi neko istraživanje o međuetničkim netrpeljivostima, koje ukazuje na skale etničke distance, prema kojima se Hrvati nalaze na vrhu po količini animoziteta koji većinski narod iskazuje prema »drugačijima«. I sve se onda lijepo upakira u priču u kojoj se nemilice, gnjusno i bez argumentacije izjednačava, poistovjećuje hrvatstvo s ustaštvom. Jednostavnije rečno: podgrijavaju se takvi stavovi anketiranih. A zašto onda nema i priče u medijima sa Srbima koji nemaju takve stavove?
Što hoću reći? Dok u državi Srbiji postoje uzvrtložena društvena događanja ili stanje koje može skliznuti u kaos, teško će se obraćati pažnja na manjinska prava. Tu je u ovom trenutku i pitanje svih pitanja – pitanje Kosova. Kako će se događaji odvijati? Ne znam naravno, a vračku, metodu gatanja bacanja graha nisam prakticirao, pa da mi se ukaže odgovor. Ali jedno znam sigurno. Novinari moraju odvezati jezik. I o prosvjedima i to bez poštapalica »pa, hm, ovaj, možda ...« i tome slično.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika