Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Glavni oltar u stilu ostatka crkve

Novi glavni oltar i restaurirano svetohranište u crkvi sv. Roka u Subotici, na kojima je radio poduzetnik Stipan Bašić Škaraba, prvi puta su mogli vidjeti nazočni na mladoj misi vlč. Nebojšte Stipića, 9. veljače. Naime, nakon prošlogodišnje restauracije glavnog oltara, župnik Andrija Anišić je inicirao da se, po ugledu na ostale stare oltare, napravi glavni oltar s ambonom, ali da bude u stilu gotike u kakvom je rađen i ostatak crkve. Razlog za izradu novog oltara bio je i taj što je on izrađen prije 120 godina, ali se vremenom, uslijed povećane frekvencije prometa ispred crkve sv. Roka, počeo rastavljati. 
Poduzetnik Stipan Bašić Škaraba kaže za naš tjednik kako su restauraciju oltara Majke Božje, sv. Josipa i sv. Nikole te glavnog oltara i svetohraništa radili tijekom prošle godine. Bilo je dosta izlomljenih i nedostajućih dijelova na oltarima, što je posljedica njihovog kićenja (rezbarija, sitna gravura koja se lako otkači, otpadne i izgubi) i u toj restauraciji je napravljeno 520 novih dijelova/detalja oltara od hrastovine. 
Posao oko izrade novog glavnog oltara i restauracije svetohraništa je, kaže, dogovoren oko Božića.
»Iako je bio kratak rok, uspjeli smo ga završiti do mlade mise vlč. Nebojše Stipića, kako je bilo i dogovoreno. To je bio zahtjevan posao, rezbarija i duborez morali su sličiti onima na ostalim oltarima, maltene da budu kopija, da se rade replike, ali smo ipak uspjeli i 6. veljače je oltar bio postavljen. Uspjeli smo to napraviti sa svim postojećim detaljima na ostalim oltarima, s tim da su prilagođeni dimenzijama novog velikog oltara. A prethodni oltar, koji je napravljen prije oko pola stoljeća, stilski je odudarao od ostalih. Iako je bio od hrastovine, po boji i po izgledu se nije uklapao. Kada smo napravili novi oltar, najbolja pohvala mi je bila ta kada su vjernici rekli da imaju dojam da on stoji tu već sto godina, koliko se dobro uklapa. Također, u tom stilu je restauriran i ambon«, pojašnjava Bašić. 
Na radovima na vjerskim objektima, službeno, kao tvrtka, započeli su 2002. godine, podsjeća Stipan Bašić.
»Prije prvog službenog posla stolarije Bašić radio sam na enterijeru crkve u Bikovu (stolice, oltar i svetohranište). A prvi službeni posao bio je 2002. godine i to na izradi glavnih vrata na subotičkoj katedrali. Katedralni župnik Stjepan Beretić je tražio nekog tko će to uraditi, pa me je pitao da li bih se toga prihvatio. To je u to vrijeme za mene bila čast, ali i veliki izazov da se na takvom jednom objektu naprave nova vrata. Budući da su prethodna trajala 164 godine, u šali sam rekao da dajem garanciju da će nova vrata trajati bar stoljeće i pol, i ako ne bude tako, primit ću reklamaciju. Fasciniralo me je kako su ona urađena i kako se poslije toliko godina spojevi na vratima nisu razilazili. Tada smo ih moj stariji sin Marin i ja pomno istražili i na koncu smo dokučili u čemu je bio majstorski trik. Uspjeli smo i napravili smo ih, tako da i ova naša stoje do sada i ne razilaze se nigdje.« 
Nakon toga je, kako kaže, uslijedila izrada novog svetohraništa u katedrali koje je rađeno po ugledu na ono od prije skoro 60 godina. 
»Ono staro sam s pokojnim ocem, koji je također bio stolar, rušio i skidali smo ga u podrum biskupije. Župnik Beretić je rekao da po ugledu na njega napravimo novo. Potom smo u bajmačkoj crkvi radili glavna i sporedna unutarnja vrata, te ormare u sakristiji. U crkvi Marija Majka Crkve u Aleksandrovu smo izradili ulazna vrata i proširili kor, na Bunariću smo napravili novu kapelicu s desne strane glavnog oltara, te izradili kutiju Crne Gospe koja se nosi tijekom procesije za proštenje. Glavna vrata smo radili na bikovačkoj, potom na katoličkoj crkvi u Stanišiću, na pravoslavnoj u Banatskom Aranđelovu, a na Sinagogi sporedna«, kaže Bašić.
Kada su u pitanju budući radovi, on najavljuje da je, po želji katedralnog župnika Beretića, u planu izrada novih vrata na Pejić kapeli na Bajskom groblju, te restauracija oltara, na kojem je, kako kaže Bašić, radio isti majstor kao na oltaru u kerskoj crkvi, jer su na njemu isti detalji. 
Posveta novog glavnog oltara u crkvi sv. Roka planirana je na sv. Josipa, u utorak, 19. ožujka, na svetoj misi u 17.30 sati.
I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika